myönteinen ajattelu ei riitä

(Uudempi versio tästä kirjoituksesta löytyy täältä)

Tänään vähän asiaa tavoitteiden saavuttamisesta ja keinoista, joilla niitä ei saavuteta. Elämme tällä hetkellä Helppojen & Nopeiden ratkaisujen aikaa. Yleinen asenne on se, että kaikki on saatava niin helposti kuin vain mahdollista ja niin nopeasti kuin vain mahdollista. Ikävän usein tämä ei kuitenkaan onnistu. Monen asian toteuttaminen vaatii yhä nykyäänkin  todella paljon kovaa työtä. Tavoitteidensa saavuttaminen, erityisesti suurten sellaisten, on mainio esimerkki tästä. Niiden saavuttamiseksi ei yleensä yksinkertaisesti ole mitään Helppoja & Nopeita ratkaisuja, tai ne ovat niin epätodennäköisiä (lottovoitto), ettei niihin voida luottaa.

Yrittäjiä kuitenkin löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Haluaisin erityisesti puhua ilmiöstä nimeltään Vetovoiman laki (Salaisuus). Tämä vetovoiman laki (“saat sen mitä ajattelet, visualisoi ja tee olevaksi”) on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kovasti ihmiset haluavat näitä Helppoja & Nopeita ratkaisuja aivan kaikkeen. Haluatko olla rikas? Ajattele että olet jo, niin tulet rikkaaksi! Haluatko olla kaunis ja hyväkuntoinen? Ajattele olevasi niin tulet olemaan! Haluatko olla sosiaalisesti taitava ja suosittu? Ajattele olevasi niin tulet olemaan. Älä tee mitään konkreettista tavoitteesi eteen, ajattele vain.

En itse luota tähän tai muihin vastaaviin tekniikoihin, mutta en suinkaan halua pilata niitä niiltä, joille ne ovat mieleen. Koen kuitenkin aiheelliseksi mainita, että tuollainen ajattelu on (vaikka ehkä oikeasti hyödyllistä jo siksi, että luo uskoa onnistumiseen) myös äärettömän vaarallista. Ja missä mielessä vaarallista?

Se on vaarallista tavoitteissaan onnistumisen kannalta. Oletetaan, että luotat tähän vetovoiman lakiin tavoitteeseen päästäksesi. Luotat, että maailmankaikkeus auttaa sinua siinä. Istut nojatuolissa, pyörittelet peukaloitasi, ajattelet ja visualisoit haluamiasi asioita kaikkien tuon lain sääntöjen mukaan. Mitään ei kuitenkaan syystä tai toisesta tapahdu lyhyen tai pitkänkään ajan kuluttua. Ehkä tässä vaiheessa jatkat Helppojen & Nopeiden keinojen kokeilua, ehkä siirryt perinteisiin konkreettisen tekemisen menetelmiin. Joka tapauksessa huomaat, ettei mitään ole tehty. Olet käyttänyt aikasi visualisointiin ja sormien pyörittelyyn sen sijaan, että olisit jo tehnyt jotain tavoitteesi eteen. Luottamus tähän Helppoon & Nopeaan fixiin on siis ollut vahingollista onnistumisellesi.

Toinen syy sille, miksi pidän tätä vetovoiman lakia vaarallisena on se, että ihmiset kehittävät itselleen sen perusteella täysin epärealistisia odotuksia. Paikoitellen puhutaan lähes täydellisestä realismin puutteesta suhteessa nykyhetkeen. Mitä muuta voidaan ajatella 50-vuotiaasta ja 160-kiloisesta äijästä, joka vetovoiman lakiin tutustuttuaan päättää, että hänestä tulee kolmen kuukauden sisällä ammattijalkapalloilija (ihan todellinen esimerkki muuten)?

Vetovoiman laki on loistava esimerkki siitä, kuinka haluttomia monet ihmiset ovat ottamaan vastuuta itsestään. Eivät he, vaan maailmankaikkeus on vastuussa heidän onnestaan! En suinkaan kyseenalaista myönteistä ajattelua. Sen hyödyt ovat konkreettiset ja kiistattomat ja sen vaikutukset elämänlaatuun ja onnellisuuteen huikeita. Kyseenalaistan kuitenkin sen käyttämisen ainoana keinona erityisesti tavoitteidensa saavuttamisessa. Niin ikävää kuin se onkin, asian ajattelu ei näytä muuttavan sitä todeksi. Ymmärrän toki hyvin miksi ihmiset haluavat uskoa tähän. Kovinkaan moni ei pidä kovasta, raskaasta, uuvuttavasta ja pitkäkestoisesta työstä. En pidä minäkään. Olisi ilman muuta mukavampaa saavuttaa tavoitteensa vain kevyellä hikoilulla. Maailma ei kuitenkaan taida toimia näin.

En sano, etteikö tätä ja vastaavia keinoja tulisi käyttää. Jos koet, että niistä on apua, ei niistä kannata luopua. Suosittelen kuitenkin lämpimästi ettet käyttäisi niitä tärkeimpinä tai ainoina keinoina tavoitellessasi parempaa elämää tai yrittäessäsi saavuttaa jotain tavoitettasi. Käytä niitä apuna, mutta älä ainoana metodina. Muista aina kovan työn ja konkreettisten tekojen merkitys. Unohda miljoonaluokan lottovoittajat ja vastaavat, heitä on äärettömän vähän. Kovan työn avulla menestyneitä ja elämässään onnistuneita sen sijaan on vaikka millä mitalla, ja heillä on varmasti sanansa sanottavana kovan (ja ennen kaikkea järkevän) työn merkityksestä.