ei3

Tämä on osa Opi sanomaan ei-sarjaa:

1. Syitä sanoa Ei

2. Kuinka sanoa Ei

3. Myönteisistä asioista kieltäytyminen

Edellisessä osassa käsittelimme sitä, kuinka kieltäydytään asioista, joita emme tahdo tehdä. Mutta olisiko hyvä osata ajoittain kieltäytyä myös asioista, joita pidämme myönteisinä?

Yllättäen myös hyvinkin myönteisistä asioista kannattaa joissain tilanteissa kieltäytyä. Esimerkiksi työtarjous, kun työn sisältö on arvojesi vastaista. Hain kerran puolitosissani töihin erääseen viihdelehteen. Tehtävä oli kuvitteellisella töiden arvoasteikolla melko alhaalla, mutta mukiinmenevästi palkattu ja sisällöltään todennäköisesti hyvinkin viihdyttävä. Pääsin alustavasta haastattelusta läpi ja mahdollisuuteni saada koko paikka itselleni olivat ainakin omasta mielestäni todella hyvät. Olen kuitenkin aina suhtautunut keltaiseen lehdistöön, julkkisjuoruiluun ja muuhun vastaavaan hiukan väheksyvästi, joten päädyin miettimään, että haluanko oikeasti olla itsekin osallisena noiden juttujen tuottamisessa. En halunnut, joten luovuin osaltani kisasta.

Tai toinen vastaava. Sain hetki sitten loistavan tarjouksen hyväpalkkaiseen hommaan kehittämään yritystenvälistä viestintää. Hommaan olisi kuitenkin pitänyt sitoutua pidemmäksikin aikaa, mikä taas ei käynyt yhteen omien tavoitteideni kanssa (pohdin sillä hetkellä opiskelemaan hakemista, enkä olisi halunnut olla niin kusipää, että jättäisin työpaikkani heti, kun olisin päässyt sisään), joten kieltäydyin tarjouksesta.

Joudun jatkuvasti kieltäytymään myös erilaisista kutsuista vaikkapa illanviettoon, minne olisi muuten TODELLA kiva mennä, mutta ko. aika kannattaa käyttää johonkin sillä hetkellä tärkeämpään. En suinkaan tarkoita sitä, että vapaa-aika ja viihteellä käyminen olisi jotenkin alempiarvoisempaa kuin hyödylliset hommat, on tärkeää muistaa myös levätä ja virkistäytyä (ja bileethän ovat paras tapa tutustua ihmisiin!).

Tarkoitan, että kannattaa arvioida jokainen tilanne erikseen. Itseni ja joidenkin muiden kohdalla olen myös huomannut, että bilettämiseen jää tavallaan koukkuun. Kutsusta tekisi mieli kieltäytyä, mutta ajattelee että jos ei nyt osallistu, jotain todella siistiä ja upeaa saattaa jäädä kokematta. Illan jälkeen sitä yleensä kuitenkin toteaa, että ihan hyvinhän sen olisi väliin jättänyt, mitään ennennäkemätöntä ei taaskaan tapahtunut.

Kivoista jutuista kannattaa välillä kieltäytyä myös ihan vain siksi, ettei niiden hohto katoa. Usein käy niin että esimerkiksi uutta hienoa musiikkia löytäessään soittaa sitä jatkuvalla toistolla, kunnes kyllästyy. Tämä pätee ihan kaikkeen. Liiallisen bilettämisen seurauksena meno vain jotenkin… puuroutui. Jokaiset bileet tuntuivat samanlaisilta. Jos taas joskus aikoinaan (nykyäänhän tätä ongelmaa ei ole) jäi töistä pois ja ensin nautti vapaapäivistään täysillä, lopulta ne muuttuivat piinaavaan tylsiksi. Hyvääkin voi olla liikaa.

Hyvästä on tietysti vaikeaa (ja ajattelematonta!) kieltäytyä vain kieltäytymiseen vuoksi. Siihen on oltava pätevä syy. Ota tavaksi punnita kieltäytymisen ja kieltäytymättä jättämisen haitat ja hyödyt ja toimi niiden mukaan.