Näin lähestyt ihmisiä rohkeammin: Hyvä ystävä -tekniikka

kuinka lahestya ihmisia rohkeammin

Haluatko oppia lähestymään ihmisiä, joita et tunne vielä tunne kovin hyvin tai ollenkaan? Näin lähestyt ihmisiä rohkeammin:

Autan työkseni ihmisiä eroon ujoudesta ja sosiaalisten tilanteiden liiallisesta jännittämisestä. Aihe, josta päädymme toistuvasti juttelemaan asiakkaiden kanssa, on tuntemattomien ihmisten lähestyminen. Moni haluaisi pystyä lähestymään itselleen vielä tuntemattomia ihmisiä sekä juttelemaan heidän kanssaan. Tämä ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Samaistun tähän itsekin. Olin itsekin aikoinani hyvin ujo. Silloin ajatus uusien ihmisten lähestymisestä tuntui käytännössä mahdottomalta. Pelkäsin torjutuksi tulemista, itseni nolaamista tai ihan vain sitä, etten keksisi lähestymisen yhteydessä mitään järkevää sanottavaa.

Tämä harmitti minua, sillä ujoudestani huolimatta olin hyvin sosiaalinen tyyppi, joka olisi halunnut löytää itselleen seuraa, uusia tuttavuuksia sekä uusia ystäviä. Lopulta päätinkin opetella tulemaan toimeen myös itselleni vielä tuntemattomien ihmisten kanssa.

Eräs tekniikka, joka auttoi minua lähestymisen oppimisessa oli “hyvä ystävä” -tekniikka.

(PS. Tämän tekstin voi katsoa myös videona alta tai tämän linkin takaa!)

Näin lähestyt ihmisiä rohkeammin: Lähesty kuin hyvä ystävä

Kuvittele tilanne, jossa kaksi hyvää ystävystä ovat huomanneet toisensa esimerkiksi koulussa, kadulla tai missä tahansa muussa ympäristössä. Kuinka tilanne sujuu?

Todennäköisesti ystävät toisensa huomattuaan tervehtivät toisiaan iloisesti ja rupeavat vaihtaa kuulumisia:

“Kato moi! Mikä meininki, mitäs sulle kuuluu?”

Tilanne ei ole tippaakaan vaivautunut, vaan rento ja mukava. Ystävykset vaihtavat muutaman sanan, juttelevat kuulumisistaan ja harrastavat kevyttä small-talkia. Jokainen meistä todistaa tällaisia tilanteita jatkuvasti.

Tuntemattomien ihmisten lähestyminen ei ole lähtökohtaisesti tämän kummempaa. Vaikka emme vielä tunne toista ihmistä, voimme kommunikoida hänen kanssaan aivan samalla tavalla, kuin kommunikoisimme hyvän ystävämmekin kanssa.

On tärkeää ymmärtää, että useimmat ihmiset ovat ihan mukavia tyyppejä. Se, ettää emme vielä tunne jotakuta, ei tarkoita sitä, että hän olisi jollain tavalla ikävä ihminen, jonka lähestymistä pitäisi varoa. Hyvin todennäköisesti hän on ihan mukava tyyppi, jota ei ollenkaan haittaa se, että vaihdamme hänen kanssaan muutaman sanan.

Lähestymistilanteesta ei tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Me olemme vain kaksi tavallista ihmistä, jotka vaihtavat keskenään muutaman sanan. Tilanteesta ei tarvitse tehdä omassa mielessään tämän monimutkaisempaa.

Useimmat tiedostavat tämän sinänsä hyvin, mutta siitä huolimatta he suhtautuvat muihin ihmisiin kuin jonkinlaiseen uhkaan. Mitä jos tuo torjuu minut? Mitä jos hän nauraa minulle? Mitä jos hän ei halua jutella minulle? Mitä jos hän pitää minua ärsyttävänä?

Nämä uhat ovat toki todellisia, mutta epätodennäköisiä. On mahdollista, että tulemme oikopäätä torjutuiksi, mutta erityisen todennäköistä se ei ole. Useimmat ihmiset hallitsevat käytössäännöt ja tiedostavat, että tyly suhtautuminen toiseen ihmiseen ei ole asiallista käytöstä. Siksikin on todennäköistä, että toinen ihminen kohtaa meidät kunnioittavasti ja asiallisesti.

Ihmisten kohtaamisesta ei tarvitse tehdä mielessään vaarallista. On totta, että kaikenlaisia mätämunia mahtuu joukkoon, mutta heitä on suhteellisen vähän. On epätodennäköistä, että kohtaisimme heidänlaisiaan kovinkaan usein. Ja vaikka ikäviä ihmisiä tulisikin toisinaan vastaan, ei meidän tarvitse olla heidän kanssaan myöhemmin enää tekemisissä.

Jos muut ihmiset ovat pääasiassa hyviä ja mukavia tyyppejä, miksi emme voisi lähestyä heitä kuin hyviä ja mukavia tyyppejä? Miksi emme voisi lähestyä heitä samalla tavoin kuin lähestyisimme hyvää ystäväämme?

Itse käytän hyvä ystävä -tekniikkaa jatkuvasti. Puhun uusille ihmisille samassa sävyssä kuin puhuin ystävillenikin:

“Moi, mikä meininki? Mun nimi on Jevgeni, entäs sun?”

Keskustelu lähtee aloituksen jälkeen yleensö soljumaan omalla painollaan, kunhan sen on vain ensin aloittaminen. Ensimmäinen askel on vaikein, mutta sen jälkeen helpottaa.

Näin lähestyt ihmisiä rohkeammin

1. Kun ensi kerran haluat lähestyä uutta ihmistä, älä tee lähestymistilanteesta mielessäsi tarpeettoman monimutkaista. Ihmiset lähestyvät toisiaan jatkuvasti, eikä tuntemattomienkaan lähestymisessä ole mitään kummallista.

2. Voit lähestyä tuntematontakin ihmistä aivan kuten lähestyisit hyvää ystävääsi. Lähestymiseen ei vaadita tekosyytä, vaan halu jutella uuden ihmisen kanssa riittää. Kyseessä on lähtökohtaisesti vain pienen hetken kestävä keskustelutilanne, ei mitään sen kummempaa. Ei ole kiellettyä jutella tuntemattomien ihmisten kanssa.

3. Lähestymistä seuraavan keskustelun ei tarvitse olla  monimutkainen. Valtaosan ajasta me ihmiset puhumme hyvin arkisista asioista. Keskusteluista ei tarvitse tehdä tämän monimutkaisempia. Jos kaksi ihmistä tulee keskenään toimeen, keskustelu lähtee kehittymään kuin itsestään, kunhan sen on ensin vain saanut aloitettua.

Siitä se tutustuminen lähtee!

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Näin lähestyt ihmisiä rohkeammin: Hyvä ystävä -tekniikka” on julkaistu 2.6.2016 ja sitä on päivitetty 7.8.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia