“Majaileeko työpaikallasi kaikkitietäväisessä itsekeskeisyydessään rypevä ihmisporsas tai peräti useampi? Entä onko sukulaistesi sekaan soluttautunut auttamattoman ymmärtämättömiä elämässään paikalleen jämähtäneitä säilyketörppöjä? Vai oletko voittanut asuinkumppaniksesi epähuomaavaisuuden harjoittajien eliittijengiläisen?
En tunne yhtäkään ihmistä, joka ei tuntisi ärsyttäviä tyyppejä. Ehkä se johtuu siitä, etten ole vielä itsekään tarpeeksi korkeilla valaistumisen gurutasoilla. Mutta jotain olen sentään sosiaalipsykologisilla tutkimusmatkoillani ihmissuhteiden kompastuskivistä oppinut:
Toisen ihmisen hankaluus on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon haluan olla näkemättä hänessä hyviä piirteitä.
Tämähän on täysin tiedostamaton mekanismi. Alitajuisiin ohjausjärjestelmiimme on koodattu valmiiksi kriteerit sille, mitkä ovat mukavia väristyksiä aiheuttavia piirteitä ja käytöstä ja mitkä täydellisiä turn-offeja. Kehomielisysteemimme vertailee havaintoja ihmistovereistamme näihin kriteereihin ja leimaa heidät sitten niiden perusteella joko hyviksiksi tai pahiksiksi.
Näistä luokitteluistahan sitten pidetään kiinni, koska ihmisolion elämä on helpompaa kun se on ennustettavaa ja muutoksetonta. On turvallista tuumata, että kun joku on kerran ärsyttävä, hän on aina ärsyttävä. Kun pitkästyttävä kollega tai sukulainen lähestyy, ikävystyt jo pelkästä ajatuksesta sen sijaan, että avautuisit sille mahdollisuudelle, että toisella voikin olla jotain kiintoisaa kerrottavaa. Tai että voisit jopa itse viedä keskustelua kiinnostavammille raiteille tai todeta, että et ehdi juuri nyt kuunnella hänen asiaansa.
Kun kaivaudut kivasti puolustuspoteroon jo ennen kuin toinen on ehtinyt suutansa avata, varmistat että toinen tyyppi pysyy jatkossakin hankalana.
Me ihmiset kommunikoimme monella muullakin tasolla kuin vain sanoilla. Me aistimme toistemme kehonkieltä ja tunnetiloja. Me lähetämme tiedostamattamme ympäristöömme valtavan paljon salaisia signaaleja siitä, miten koemme muut ihmiset ja miten kuvittelemme, että heidän tulee kohdella itseämme. Kun joku lähestyy sinua jo valmiiksi penseänä, aistit että tässä on nyt jotain kireää ja todennäköisesti kiristyt itsekin. Hän aistii varautuneisuutesi ja vuorovaikutksenne solmu tiukkenee entisestään.
Viisas herra Johann Wolfgang von Goethe on muotoillut asian näin:
Treat a man as he appears to be and you make them worse. But treat a man as if he were what he potentially could be, and you make him what he should be.
Pointtina tässä siis on se, että ympäröivät ihmiset rupeavat ikään kuin maagisesti muovautumaan sellaiseksi, kuin oletamme heidän olevan ja kuten heitä kohtelemme. Se toimii niin hyvässä kuin pahassakin. Kerron sinulle muutaman esimerkin, jotta pääset jyvälle:
- Jos pidät töllön tai tietokoneen äärellä viihtyvää kumppaniasi plösönä nahjuksena, hän saattaa poimia sanattoman halveksuntasi ja kokea olevansa huono ja voimaton muuttamaan käytöstänsä millään lailla. Jos puolestasi kehut kumppanisi kroppaa, hän todennäköisemmin innostuu pitämään sen kuosissa.
- Jos otaksut, että kaikki viimeisen päälle ulkomuodostaan huolehtivat tyypit ovat tyhjäpäisiä idiootteja, sinulta jää heidän joukossaan piilevät syvälliset helmet huomaamatta.
- Jos oletat, että kipakoin sanakääntein tekemisiäsi kritisoinut pomo tai vanhempi inhoaa sinua, et ehkä koskaan tule näkemään sitä, miten paljon hän sinun osaamistasi arvostaakaan.
- Jos oletat, että ulkomailla uudessa kaupungissa vieraillessasi ihmiset ovat ystävällisempiä kuin Suomessa, todennäköisesti viihdyt paikassa kotiseutuasi paremmin.
Maailma ympärillämme muovautuu usein sisäistä kokemusta vastaavaksi. En tohdi luvata, että se ihan 100%:sesti toimisi aina niin, mutta rupea kiinnostumaan tästä mahdollisuudesta ja kyvystäsi vaikuttaa omiin kohtaamisiisi. Ala tarkkailla negatiivisia ennakkoluulojasi, ja kun saat sellaisen kiinni, laita se ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi hetkeksi syrjään. Voit esimerkiksi testata mitä tapahtuu, kun lähestytkin naama näkkärillä olevaa kassatätiä itse hymyillen, hänen ammattitaitoaan kunnioittaen ja valmiina saamaan täydellistä asiakaspalvelua.
Rehellisyyden nimissä minun on vielä paljastettava sinulle, että hankalien ihmistilanteiden hoiteluun on olemassa sosiaalisten taitojen tai alituisen tiedostamisen harjoittelua helpompia ja nopeammin toimivia kikkoja. Nämä sosiaalipanoraama-malliin pohjautuvat temput ovat toistaiseksi vielä melko pienen piirin tiedossa Suomessa, mutta sinä voit olla siinä etujoukossa, joka ottaa nämä ihmissuhteiden nextin levelin taidot haltuunsa.
Järjestän to 29.9.2016 klo 17.30-20.00 “Kuinka muutan hankalan tyypin siedettäväksi “–työpajan Helsingin Arabianrannassa, jossa pääset itse testaamaan näitä tiedostamattoman mielen rakenteisiin vaikuttavia työkaluja. Lupaan, että ihmissuhteesi, varsinkaan ne hankalat, eivät tule olemaan enää ennallaan tämän kokemuksen jälkeen! Lue lisää nettisivuiltani ja heitä ilmo kehiin pikaisesti, sillä paikkoja on rajallisesti.”
—
“Olen Noora Korppi, mielen ja tunnemaailmojen syvissä vesissä viihtyvä valmentaja ja lauluntekijä. Autan elämäänsä eksyneitä tyyppejä löytämään itsensä ja tarkoituksensa tässä hullussa maailmassa. Harjoitan mielelläni myös ihmissuhdesolmujen availua nopeiden alitajuisten sosiaalipanoraama-prosessien kautta.”