NÄIN PIDÄT KOTISI SIISTINÄ HELPOSTI

Olet siisteyttä arvostava ihminen. Pyrit pitämään kotisi siistinä. Siistissä kodissa on kivaa olla, ja vaikka et sitä tietoisesti ehkä myönnäkään, olet sitonut vähän ihmisarvoasikin siihen, kuinka hyvä “elämänhallinta” sinulla on.

Ei se mitään, niin me kaikki.

Pyrit pitämään kotisi siistinä. Järjestelet tavaroita pitkin päivää, aina välillä kun ehtii. Pyyhit pintoja, aina välillä kun ehtii. Silti koti on illalla sen näköinen, kuin sen läpi olisi ratsastanut ryöstelevä mongolilauma. Ja koska illalla ei jaksa enää tehdä mitään kovin suuria siivoukseen liittyviä peliliikkeitä, jää tämä kaaos tuomaan ahdistusta vielä seuraavaan aamuusi asti.

Kuulostaako tutulta? Itselleni ainakin. Mutta hei, tilanteeseen on ratkaisu.

Ratkaisu on se, että hommaat itsellesi jonkin suuren, pelottavan ja tärkeän projektin, jonka tekeminen ei ihan huvita. Esimerkiksi pääsykokeisiin lukeminen, gradun kirjoittaminen tai vastaavaa. Voin luvata, että saat siivotuksi kotisi puoleentuhanteen kertaan, ihan vain siksi että voisit tehdä mitä tahansa muuta “järkevää” pääsykokeisiin lukemisen tai gradun sijaan…

Ei mutta jos tosissaan. Millä keinolla voit pitää kotisi siistimpänä nykyistä pienemmällä vaivalla ja minimoida sotkun tuoman ahdistuksen määrän elämässäsi? Jaan alempana keinon, joka toimii hyvin itselläni.

(Olen itse toki sinkkukaveri joka asuu yksiössä, jonka siivoaminen on paljon helpompaa kuin vähän isomman, muutamia lapsia ja kumppanin sisältämän huushollin siivoaminen, mutta olen nähnyt samojen periaatteiden pitävän sielläkin. Niihin menee vain joitain minuutteja enemmän aikaa.)

Näin pidät kotisi siistinä verrattain pienellä vaivalla

Olen itse siitä outo kaveri, että tykkään siivota. Välillä kun tulen jonkun kaverin luokse käymään ja havaitsen epäsiistin asunnon, kädet suorastaan syyhyävät päästä siistimään sitä. En toki tee sitä koska sellainen olisi jäätävän ärsyttävää, mutta välillä tekee mieli.

Tykkään ehkä samasta syystä tarkkailla sitä, kuinka muut ihmiset siivoavat. Ja tämän vahtaamisen myötä olen huomannut, että yllättävän harva siivoaa täysillä siihen keskittyen. Sen sijaan siivous nähdään sellaisena rentona puuhasteluna, jonka aikana voi vähän heittää läppää kännykkään, katsella sivusilmällä telkkaria, jutskailla frendin kanssa ja niinedelleen. Eikä siinä mitään, näin siivoaminen on mukavampaa.

Samalla se on kuitenkin todella paljon tehottomampaa. Ihmisen keskittymiskyky on nollasummapeliä. Vaikka keskittyisit kahteen helppoon ja yksinkertaiseen hommaan samaan aikaan, molempien tulokset kärsivät yllättävän paljon.

Voit testata tämän itse: Siivoa 5 minuuttia tehokkaasti tai 5 minuuttia jonkin kivan oheistoiminnan ohella. Vertaa tuloksia. Täysillä keskittymällä saat aikaan valtavan paljon enemmän.

SIIVOUSNEUVO #1: Kun siivoat, siivoa täysillä siihen keskittyen. Yksinkertaista, itsestäänselvää ja hemmetin toimivaa.

Kun maaginen fokus on otettu käyttöön, päätetään seuraavaksi, milloin sitä käytetään:

Itse siivoan aina heti aamusta (koska illalla ei nyt vaan viitsi…). Aamulla mikään muu ei myöskään vaivaa, kun taas päivän aikana päässä pyörii ties mitä ajatuksia, jotka vaikeuttavat keskittymistä.

Laitan munakellon päälle ja viritän siihen 5 minuuttia. Omassa yksiössäni se riittää, mutta isompi huusholli voi vaatia 10, 15 tai 20. Älä käytä kuitenkaan enempää. Tarkoitus ei ole saattaa kämppää kiiltävään kuntoon, vaan lähinnä pitää se siistinä. Oletan ainakin, että elämässäsi on muutakin tarkoitusta kuin jynssätä ja nyplätä yksityiskohtia. Riittää, että asunto on riittävän siisti.

Ja nyt tulee se tärkeä juttu.

Kun siivoat, SIIVOA. Kun aloitan itse 5 minuutin siivousrupeamani, niin – anteeksi kielenkäyttö – menen sellaiseen “nyt muuten VITTU LÄHTEE”-siivousmoodiin. Ja sitten vittu lähtee. Tavarat suorastaan lentelevät paikalleen, pölyt saavat kyytiä, tiskit puhdistuvat.

Tarkoitus ei ole tehdä täydellistä. Tarkoitus on tehdä tarpeeksi siistiä, jotta päästään keskittymään oikeasti tärkeisiin asioihin ilman, että sotku stressaa ja ahdistaa. Mikäli olet taipuvainen perfektionismiin ja tällainen “riittävän hyvin tekeminen” kuulostaa ahdistavalta, suosittelen tätä: http://www.taydellinenhaaste.fi/

Perfektionismi liiskaa sinut hitaasti, eikä tämä ole edes mikään vitsi. Kun työskentelen ihmisten pelkojen ja mielenterveyden ongelmien parissa, nousee perfektionismi ihan jatkuvasti esiin mitä erilaisimpien ongelmien taustalta. Siitä ihan oikeasti kannattaa hankkiutua eroon.

Kuitenkin. Takaisin siivoukseen. Tässä SIIVOUSNEUVO #2: Anna itsellesi 5-20 minuttia aikaa, viritä munakello ja kyseisenä aikana PAAHDA TÄYSILLÄ. Jälleen kerran, itsestäänselvää ja yksinkertaista, mutta toimii.

Elämässä toimivimmat asiat ovat usein juuri niitä yksinkertaisimpia ja itsestäänselvimpiä. Ennen kuin toteat että joojoo, kyllä mä tuon nyt tiesin, ei toimi, niin koitappa ihan huvikses. Saatat yllättyä :)

Rakkaudella,

Jevgeni