Babylonin rikkain mies eli rahan 7 lakia (Näin rikastut!)

babylonin rikkain mies

Luin juuri uudelleen rahaa käsittelevän lempikirjani, Babylonin rikkain mies . Kyseessä on 20-luvulla kirjoitettu opas rahankäytön ja rikastumisen perusteisiin ja sen sisältämät opit ovat täyttä rautaa myös nykypäivänä. Luen sen parin vuoden välein ja siten muistutan itseäni siitä, kuinka rikastuminen toimii.

Ja sehän toimii. Aina kun sovellan tämän kirjan oppeja, alkaa kukkaroni lihoamaan, aivan kuten kirjassa luvataan. Valitettavasti jossain vaiheessa jätän leikin aina kesken (koska rahalla voi tehdä niin monia kivoja asioita…!) ja joudun myöhemmin aloittamaan alusta. Olkoot tämän tekstin kirjoittaminen myös oppitunti ja muistutus itselleni: Kova työ palkitaan iloisesti kilisevällä kukkarolla, mutta maailman tuuliin kultansa heittävä pysyy köyhänä.

Kirja on kokoelma erilaisia tarinoita, jotka sijoittuvat muinaiseen Babyloniin. Tarinat perustuvat kirjoittajan mukaan Babylonin raunioista esiin kaivettuihin savitauluihin, mutten tiedä, onko tässä oikeasti perää vai onko kyseessä vain tunnelmaa luova taustatarina. Joka tapauksessa tarinat ovat kovin opettavaisia, sillä jo muinaisessa Babylonissa rahaa tienattiin täsmälleen samoin, kuin sitä tienataan nykyäänkin.

Uppoudutaan siis hetkeksi siihen, kuinka saat kukkarosi lihoamaan ja kilahtelemaan iloisesti Babylonin rikkaiden oppien mukaan. Jos lukeminen ei huvita, niin voit katsoa tämän myös videolta:

Babylonin rikkain mies eli vaurastumisen 7 lakia Babylonin rikkaiden mukaan

Kulta on oleva riittoisaa heille, jotka ovat sisäistäneet sen seitsemän sääntöä:

  1. Aloita kukkarosi lihottaminen maksamalla ensin itsellesi
  2. Hallitse kulujasi viisaasti
  3. Anna rahoillesi mahdollisuus lisääntyä
  4. Suojele rahojasi huonoilta valinnoilta
  5. Tee asunnostasi tuottoisa sijoitus
  6. Turvaa tuleva toimeentulosi
  7. Lisää kykyäsi tienata

Tarkastelkaamme näitä sääntöjä yksi kerrallaan!

1. Aloita kukkarosi lihottaminen

Ongelmamme ei ole useinkaan se, sanovat Babylonin viisaat miehet, ettemme tienaisi rahaa. Useimmilla meistä on ainakin jonkinlaisia tuloja. Ehkäpä pieniä, tuskin elämiseen riittäviä tuloja, mutta tuloja silti.

Tämä raha ei kuitenkaan pysy kukkarossamme. Se menee hedelmäkauppiaalle, lihakauppiaalle, sandaalintekijälle, vuokraisännälle… Sanalla sanoen, kukkaromme sisältö siirtyy suoraan muiden kukkaroihin, eikä meille itsellemme jää mitään! Maksamme ensin muille, jolloin ei ole mitään, minkä voisimme maksaa itsellemme.

Mikä siis neuvoksi?

Babylonin rikkain mies neuvoo maksamaan ensin itselleen. Kaikesta mitä tienaat, laita 1/10 syrjään erilliseen kukkaroon, äläkä käytä sitä edes silloin, kun on vaikeaa! Opettele tulemaan toimeen 9/10 siitä, millä olet ennen tullut toimeen. Moni ei edes huomaa suurta eroa elintasossa. Kuukausien ja vuosien myötä (tämä on oleva pitkäjänteistä työtä!) uuden kukkarosi paino tulee kasvamaan ja tulet kuulemaan korvissasi yhä lisääntyvää iloista kilahtelua. Yhä painavampi kukkaro tulee myös lisäämään itsevarmuuttasi rahankäyttäjänä: Yhtäkkiä sinulla on jotain, mikä on aidosti omaasi ja minkä itse olet luonut!

Vaan mikä neuvoksi, kun jo elämän välttämättömät menot syövät kaiken, eikä edes 1/10 jää syrjään asetettavaksi?

Vaurastuminen ei ole helppoa, toteavat Babylonin miehet. Se voi vaatia uhrauksia erityisesti heikoimmassa asemassa olevilta. Jotta saisit 1/10 tuloista laitettua syrjään, voi se vaatia syömisen ja juomisen rajoittamista, voi se vaatia omista tai perheenjäsenten harrastuksista luopumista, voi se vaatia monien elämänilojen uhraamista. Mutta tavalla tai toisella, se on tehtävissä. Se voi tehdä hyvinkin kipeää, mutta elämä on myös kipua ja myöhemmät palkinnot voivat vaatia kivun kokemista nykyhetkessä.

Maksa siis ensin itsellesi asettamalla 1/10 (tai enemmän!) tuloistasi syrjään. Ne ovat sinun ja ne ovat se siemen, josta varallisuutesi on myöhemmin kasvava.

2. Hallitse kulujasi viisaasti

Kun kukkarosi muuttuu yhä painavammaksi ja kilisee yhä iloisemmin, tulet kohtaamaan yhä enemmän erilaisia mielihaluja: Käyttäisitkö keräämäsi kullan rikkaannäköisiin kankaisiin, ostaisitko kaukomailta tuotuja jalokiviä, lähtisitkö lomamatkalle tai ostaisitko 40-tuuman kotiteatterisysteemin?

Houkutukset tulevat olemaan moninaisia ja eräs ihmisluonnon petollisimpia puolia onkin se, että meillä on enemmän haluja, kuin mitä voimme ikinä tyydyttää. Pyrkimyksessämme tyydyttää halumme, tulemme huomaamaan, kuinka niiden määrä vain kasvaa. Se, mistä saimme ennen iloa, ei enää riitä, vaan halujen tyydyttämiseksi on saatava aina vain enemmän.

Jotta vaurastuminen olisi sinulle mahdollista, on sinun kyettävä hyväksymään sen, että halujesi tyydyttäminen on tapahtuva vasta tulevaisuudessa. Jos tyydytät ne nyt, olet tulevaisuudessa yhtä varaton kuin matkasi alussa. Jos taas maltat hetken, tulee kykysi tyydyttää halujasi olemaan tulevaisuudessa mahtavampi.

Suurimman halusi onkin oltava se, että keräät itsellesi varallisuuden, joka mahdollistaa muiden halujesi avokätisen tyydyttämisen tulevaisuudessa.

Hallitse kulujasi viisaasti olemalla tietoinen tarpeistasi ja haluistasi. Opi erottamaan, mitä oikeasti tarvitset ja mitä vain haluat. Tunne menosi tarkkaan, opettele budjetoimaan. Vaurastuminen vaatii itsekuria, niin muinaisessa Babylonissa kuin vuoden 2016 Suomessakin. Itsekuri ei ole kivaa ja itsekuri tekee kipeää, mutta kestämällä sen tuskan voimme suojata kukkaroamme nopealta hoikistumiselta.

3. Anna rahoillesi mahdollisuus lisääntyä

Kukkarosi kilisee yhä iloisemmin ja painaa yhä enemmän, sillä olet oppinut ruokkimaan sitä 1/10 tuloistasi sekä suojaamaan sitä hoikistumiselta itsekurisi avulla. Mutta tämä on hidas keino vaurastua.

Mitä tekevät he, joiden kulta ei ole mitattavissa kukkaroissa, vaan täyttää kokonaisia huoneita? Mitä tekevät ne henkilöt, joiden koristeelliset talot kohoavat muita korkeammalle ja viestivät haltijansa mahtavuudesta?

Juuri heiltä tulee sinun omaksumaan kolmannen opin: Anna rahoillesi mahdollisuus lisääntyä.

Jotta kukkarosi täyttyisi nopeasti, on siihen virrattava tuloja myös muualta kuin omasta työstäsi. Sinun aikasi ja voimavarasi ovat rajallisia, voit saada niillä vain tietyn määrän tuloa. Mutta mitä tapahtuu, kun alat saamaan osasi myös muiden tekemästä työstä?

Saat luotua tulovirtoja, jotka löytävät tiensä kukkaroosi ilman, että olet itse tehnyt töitä niiden eteen! Nykymaailmassa me kutsumme tätä sijoittamiseksi. Tekemällä sijoituksia me autamme muiden työtä ja muut maksavat meille pienen lisäosuuden työnsä tuomasta arvosta.

Yksinkertainen esimerkki sijoittamisesta ovat jo nyt pankkitililläsi mahdollisesti lepäävät rahat. Saat niille vuosittain pienenpienen koron sitä vastaan, että pankki toisinaan lainaa rahojasi omaan toimintaansa. Ne ovat siten sijoitus, joskin äärimmäisen tehoton sellainen.

Toinen yleinen esimerkki on sijoitusasunto. Sitomalla rahasi asuntoon ja asuttamalla sinne vuokranmaksajia, saat ensin maksettua asuntovelan pois, minkä jälkeen asunnon tulot ovat vapaasti käytettävissä kukkarosi lihottamiseen.

Vaurastuaksesi sinun on laitettava rahasi työskentelemään puolestasi. Ajattele rahaa palvelijanasi. Ajan kanssa sijoituksesi tulevat tuomaan tuottoa, aivan kuten palvelijasi tulevat saamaan lapsia. On kuitenkin liian aikaista iloita! Myös sijoitusten tuotot, palvelijoiden lapset on laitettava työskentelemään puolestasi. Ja heidän lapset heidän jälkeensä. Ajan kanssa sinulla tulee olemaan koko joukko palvelijoita tekemässä työtä ja suuret tulevat olemaan kukkaroosi liikkuvat tulovirrat.

4. Suojele rahojasi huonoilta valinnoilta

Vaan kuinka tehdä järkevä sijoitus? Harvassa ovat ne, joilla on paljon varallisuutta, mutta joka kulmalla törmäät niihin, jotka neuvovat sinua mielellään rahojesi käytössä! Kenen neuvoja kuuntelet mieluummin? Heidän, joilla on itsellään varallisuutta todisteksi kyvyistään vai heitä, joilla sitä ei ole?

Vastauksen voisi luulla olevan selkeä, mutta käytännössä päädymme usein kuuntelemaan ystäviämme ja perheenjäseniämme taloudellisia valintoja tehdessämme. Tässä on suuri riski siihen, että sijoitus osoittautuu huonoksi ja kovalla vaivalla täyttämämme kukkaro hoikistuu ilman, että saamme mitään vastineeksi!

Tämän vuoksi sinun on suojeltava rahojasi menetyksiltä keräämällä mahdollisimman todenmukaista ja järkevää tietoa siitä, kuinka sitä on hyvä käyttää. Opiskelu, lukeminen ja vauraudessa taitavilta ihmisiltä oppiminen on väylä siihen, että myös sinusta tulee taitava rahankäyttäjä.

5. Tee asunnostasi tuottoisa sijoitus

Babylonin rikkain mies toteaa: niin kauan kuin asut muiden katon alla, valuu osa kukkarosi sisällöstä vuokranantajasi kukkaroon. Vastineeksi saat asumisoikeuden asuntoon, muttet kasvata, vaan päinvastoin menetät varallisuuttasi.

Omistamalla asuntosi on sinun mahdollista käyttää muutoin vuokraan uppoavan rahan johonkin muuhun tai. asuttaa asuntoon alivuokralaisen ja näin saavuttaa lisää varallisuutta.

Asuntonsa omistaminen tuo elämään myös tiettyä varmuutta: Et ole silloin yhtä vaikutusaltis muiden tahdolle ja päätöksille kuin muiden omistamassa asunnossa asuessasi. Tämä varmuus saattaa vaikuttaa myönteisesti omanarvontunteeseen ja itsevarmuuteen sekä tuoda sitä mielenrauhaa, jota tarvitset pystyäksesi keskittämään huomiosi elämän muihin tärkeisiin asioihin.

6. Turvaa tuleva toimeentulosi

Jokaisen ihmisen elämässä on aika olla nuori, aika olla aikuinen ja aika olla vanha. Vanhuus tulee, halusimme sitä taikka emme. Mukanaan se tuo pelkoa, haurautta, työkyvyn alenemista ja kognitivisten kykyjen rapistumista. Harva pystyy vanhana huolehtimaan itsestään entiseen tapaansa. Siksi vanhojen päivien toimeentulo on varmistettava jo etukäteen.

Kuinka? Samoin kuin ylempänä: Sijoituksilla, jotka tuottavat kukkaroosi valuvia rahavirtoja myös silloin, kun et ole enää itse kyvykäs työskentelemään.

7. Lisää kykyäsi tienata

Babylonin rikkaiden miesten säännöistä tämä viimeisin on itselleni rakkain. Arvostan yli kaiken halua oppia lisää ja kehittää itseään. Mitä enemmän tiedät ja mitä enemmän osaat, sitä helpommiksi elämän eri osa-alueet muuttuvat. Tämä pätee myös rikastumiseen.

Mitä enemmän arvokasta tietoa ja arvokkaita taitoja sinulla on, sitä suurempi on tienaamiskykysi. Taitavammalle tekijälle maksetaan paremmasta työn tuloksesta enemmän kuin taitamattomalle tekijälle heikommasta tuloksesta. Tämä on tietysti itsestäänselvää.

Kykyään tienata voi ja täytyy kuitenkin parantaa myös korkeammalla tasolla: Lisäämällä ymmärrystään itse rahasta ja tienaamisesta.

Verrattain harva ihminen ymmärtää tai on edes kiinnostunut rahasta, sen toiminnasta ja psykologiasta. Heille riittää se, että he ymmärtävät palkkalaskelmaansa ja sitä, mihin voivat rahansa käyttää. Ja se on ihan okei. Sillä pärjää, mutta vaurastumiseen se on riittämätön lähtökohta. Jotta voi vaurastua, on luonnollisesti ymmärrettävä, kuinka vaurastuminen toimii.

Jotta taas voisi ymmärtää kuinka vaurastuminen toimii, on hyvä ymmärtää, kuinka raha itsessään toimii. Mistä ja kuinka raha syntyy? Kuinka se liikkuu? Kuinka se käyttäytyy eri tilanteissa? Miksi köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat? Kuinka eri tavoin eri ihmiset suhtautuvat rahaan? Millaiset rahaan liittyvät uskomukset toimivat ja millaiset eivät?

Mitä paremmin hahmotat tällaisia asioita, sitä paremmin hahmotat ympäröivää maailma. Mitä paremmin hahmotat ympäröivää maailmaa, sitä paremmin voit suunnitella omaa toimintaasi tässä maailmassa ja sitä suuremmat todennäköisyydet vaurastumiseen sinulle tulee olemaan.

Lopuksi

Vaikka maailma ympäriltä muuttuu, pysyvät tietyt rikastumisen säännöt pitkälti samoina läpi vuosituhansien. Kuten huomattiin, säännöt itsessään ovat hyvin yksinkertaisia. Niiden soveltaminen omaan elämäänsä vain on paljon vaikeampaa. Oman kokemukseni mukaan se kuitenkin toimii ja kannattaa.

Koska raha ja erityisesti se, että joku rikastuu, on aihe, joka saa monet näkemään välittömästi punaista. Siksi lisään tähän loppuun jo ennakkoon vastauksen kysymykseen, jotka joku tuntuu heittävän lähes aina, kun jossain puhutaan rahasta:

“No pitääkö kaikkien ruveta haalimaan rahaa? Eikö elämässä ole tärkeempiäkin asioita?”

No ei pidä eikä tarvitse. Kuten tämän blogin muutkin tekstit, on tämäkin vain tällainen “ota koppia jos haluat” -tyyppinen juttu. Jos vaurastuminen ei kiinnosta tai se tuntuu itselleen mahdottomalta, niin se on ihan okei. Haluan itse kirjoitella täällä niistä asioista, jotka itse olen kokenut elämässäni hyödyllisiksi. Nuo yllämainitut ohjeet ovat ehdottomasti sellaisia. Ota ne käyttöön tai jätä ottamatta, mikä vain ikinä tuntuukaan itselleen sopivalta.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Babylonin rikkain mies eli rahan 7 lakia” on julkaistu 1.6.2016 ja sitä on päivitetty 27.6.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia