näin saat töitä

Olen viime kuukaudet tutkiskellut sitä, miksi osa ihmisistä saa töitä todella helposti, kun taas osalle edes yhden työn saaminen osoittautuu äärimmäisen vaikeaksi. Olen oppinut valtavasti työnsaantia helpottavia toimintamalleja. Yksi toimintamalleista näyttää kuitenkin olevan ratkaisevassa asemassa. He, jotka sitä käyttävät näyttävät työllistyvän todella paljon tehokkaammin kuin he, jotka eivät.

(Lukaise myös “8 syytä, miksi et saa töitä” -artikkelini.)

Tämä toimintamalli on halukkuus nähdä edes hieman ylimääräistä vaivaa. Näyttäisi siltä, että useimmat työnhakijat tekevät työnsaannin eteen juuri ja juuri riittävästi. Tällä tarkoitan esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Useimpien hakemustekstit ja CV:t ovat ihan hyviä. Selkeitä, verrattain hyvin muodostettuja ja olennaisen informaation sisältäviä. Todella harvan hakemus ja CV on kuitenkaan erinomainen. Todella harva on nähnyt ylimääräistä vaivaa oppiakseen tekemään “ihan hyvän” sijaan erinomaista.
  • Moni tietää, että nykypäivänä perinteisen hakemuksen oheen on hyödyllistä liittää videohakemus, jossa hakija pääsee erottautumaan myös olemuksensa ja puheensa avulla. Harva kuitenkaan näkee tätä ylimääräistä videhakemuksen luomisen vaivaa.
  • Useimmat tietävät, että työhaastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen. Niin he tekevätkin: He selvittävät millaisesta yrityksestä on kyse, he mietiskelevät sitä, kuinka tulevat vastaamaan haastattelukysymyksiin ja saattavat hyvässä lykyssä valmistautua jopa surullisenkuuluisaan “miksi juuri sinä?” -kysymykseen. Harva kuitenkaan tutustuu yritykseen niin syvällisesti, että etsii siitä kaiken netissä liikkuvan tiedon, tutustuu sen historiaan ja merkittäviin vaiheisiin tai soittaa yrityksen edustajalle selvittääkseen etukäteen, millaisia asioita yrityksessä arvostetaan. Harva myöskään sparraa työhaastattelutilannetta etukäteen esimerkiksi kavereidensa avustuksella.
  • Useimmat tietävät, että hakemuksen lähettämisen jälkeen tehty pikainen puhelinsoitto ja “onkohan se hakemukseni saapunut perille” -kysymys nostavat joissain tapauksissa työllistymisen todennäköisyyttä. Verrattain harva tuon puhelun kuitenkin käy, sillä soittaminen koetaan jännittävänä tai ahdistavana.

Mikään ylläluetelluista esimerkeistä ei tietystikään yksistään ratkaise mitään. Työnhaussa on kuitenkin kyse kymmenistä vastaavista pienistä asioista. Kun toteutat useimmat niistä kilpahakijoitasi paremmin, nostat todennäköisyyksiäsi valikoitua voittajaksi. Tämän taustalla on yksinkertainen totuus: Tapa, jolla haet töitä, kertoo usein siitä, miten teet töitä.

Jos työnhakusi on juuri ja juuri riittävää, lähettää se työnantajalle tai tämän rekrytoijalle viestin, että suoriutumisesi töissäkin saattaa olla juuri ja juuri riittävää. Erityisen valitettavaa tämä voi olla siksi, että saatat todellisuudessa olla aivan hemmetin hyvä työntekijä, mutta puolivillaisella työnhaullasi pilaat mahdollisuutesi ennen aikojaan.

Onkin tärkeää muistaa, että hyvä ammattitaito ja hyvät työnhakutaidot ovat kaksi eri asiaa. Se, että ammattitaidon on oltava rautaista (tai vaihtoehtoisesti oppimishalun- ja kyvyn täytyy olla korkea), on useimmille itsestäänselvä asia. Se, että työnhakutaitojen on oltava korkealla tasolla on selvää yllättävän harvoille. En tosin todellakaan syyttäisi tässä ketään tyhmyydestä, pikemminkin syy on esimerkiksi valitettavan heikossa koulujärjestelmässämme (edes liiketaitoja opettavissa korkeakouluissa työnhakua ei opeteta kovinkaan tehokkaasti) tai median keskinkertaisissa “näin saat töitä” -artikkeleissa, joissa toistetaan vuodesta toiseen yhtiä ja samoja, heikosti toimivia taktiikoita.

Jos haluat töitä, ole valmis olemaan hieman parempi kuin muut hakijat (myös työnhakutaidoissa, ei vain ammattitaidossa). Tällainen on hemmetin ankeaa, sillä täydellisessä maailmassa töitä riittäisi kaikille. Maailmamme on kuitenkin tästä täydellisyydestä kaukana, joten työllistyäkseen on nähtävä lisävaivaa.

Onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle ja mahdolliseen työnhakuusi!

Rakkaudella,

Jevgeni