Kumppanisi, naapurisi tai kissasi kaima ei todennäköisesti ole narsistipsykopaatti

narsistit psykopaatit narsisti psykopaatti

5 merkkiä siitä, että kumppanisi saattaa olla psykopaatti! Huomaa nämä 3 hälytysmerkkiä ajoissa – läheisesi saattaa olla narsisti!

Nämä ovat esimerkkejä otsikoista, joita on alkanut viime vuosina näkymään suomalaisessa mediassa ja erilaisilla itseapusivustoilla hurjia määriä. Narsistit ja psykopaatit kiinnostavat kovasti, mikä on tietenkin ymmärrettävää. Poikkeavat ihmiset ovat aina kiinnostavia. Erityisen kiinnostavia he ovat silloin, jos koemme, että he saattavat olla meille jonkinlainen uhka.

Narsisteja ja psykopaatteja käsittelevät jutut ottavat toistuvasti jommankumman seuraavista näkökulmista:

1. Jutussa pyritään tunnistamaan narsismin tai psykopatian merkkejä omissa läheisissä tai vaikkapa työkavereissa. Tarkoitus on tunnistaa heidät ajoissa ja välttää ne vahingot, joita nämä ihmiset tulevat mahdollisesti aiheuttamaan.

2. Jutussa käsitellään traumaattisesta ihmissuhteesta palautumista. Täysiveroisen narsistin tai psykopaatin kanssa eläminen jättää ihmiseen usein pahoja jälkiä, joista palautuminen voi olla vaikeaa.

Nämä ovat tietenkin tärkeitä asioita ja vastaavat todelliseen tarpeeseen. On aivan totta, että yhteinen elämä narsistin tai psykopaatin kanssa voi johtaa syvästi ikäviin asioihin. Ongelmaa ei pidä ollenkaan väheksyä.

Samalla näitä juttuja lukiessa syntyy mielikuva, että narsisteja tai psykopaatteja lymyilisi suurinpiirtein jokaisen kulman takana. Niin paljon heistä kirjoitetaan. Melkein minkä tahansa uutissivuston, lifestyle-lehden tai elämäntaitoblogin avaamalla törmää nopeasti juttuihin näistä ihmisistä.

Kuinka paljon narsisteja ja psykopaatteja oikeasti on?

On toki hyvä tiedostaa, että tällaisiakin ihmisiä on. Ei tule kuitenkaan sortua ajattelemaan, että heitä olisi joka paikka täynnä. Kirjoitan näin siksi, että olen alkanut omassa vastaanottotyössäni törmäämään yhä useammin ihmisiin (ja erityisesti nuoriin!), jotka kertovat pelkäävänsä esimerkiksi deittailua tai uusiin ihmisiin tutustumista, sillä “mitä jos se toinen on joku ihan psykopaatti narsisti!?”

Nämä jutut siis käytännössä herättävät ihmisissä huolta. Huolet ovat jossain määrin perusteltuja, sillä varovaisuus on tietenkin hyve. Samalla olisi kuitenkin tärkeää muistaa, että narsistien ja psykopaattien kohdalla puhutaan melko marginaalisesta ryhmästä. Useimmat ihmiset voivat elää koko elämänsä ilman, että käytännössä joutuvat törmäyskurssille yhdenkään narsistin tai psykopaatin kanssa. Tämä ei toki paljoakaan lohduta tällaisten ihmisten kynsiin jo joutuneita, mutta näiden piirteiden todellinen esiintyvyys on hyvä tuntea.

Narsismin esiintyvyys väestössä on tutkimusten valossa n. 0,5% – 3%. Psykopatian esiintyvyys taas on n. 1-2%.

(Narsismi ja psykopatia ovat keskenään melko erillaisia ilmiöitä. Niputan ne tässä tekstissä yhteen vain siksi, että molemmista kirjoitellaan samanlaiseen sävyyn.)

Käytännössä luvut ovat hieman suurempia, sillä monilla ihmisillä esiintyy narsistisia tai psykopatiaan viittaavia piirteitä, mutta niitä on sen verran vähän tai ne ovat sen verran lieviä, että diagnostiset kriteerit eivät täyty. Käytännössä tällainenkin ihminen voi toki olla läheisilleen valtavan tuhon aiheuttaja, vaikka hänelle ei häiriötä voisikaan diagnosoida.

Sama toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan. Narsismin tai psykopatian määritelmään sopivista ihmisistä valtaosa ei siltikään käyttäydy kuin jonkinlaiset ihmishirviöt. Ihminen ei ole vain impulssiensa ja taipumustensa orja ja useimmat tällaisetkin ihmiset osaavat käyttäytyä asiallisesti ja sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla valtaosan ajasta. Suurin uhka näiden ihmisten kanssa ovat pitkäaikaiset ympäristöt kuten parisuhde tai työyhteisö, mutta monissa tapauksissa niissäkin homma pelaa verrattain hyvin.

Korostan vielä, että tässä ei ole tarkoitus väheksyä kaikkea sitä vahinkoa, joka ihmissuhteesta narsistin tai psykopaatin kanssa voi seurata. Tarkoitus on sen sijaan muistuttaa, että kyseessä on verrattain harvinainen ilmiö ja että valtaosa näistä ihmisistä pystyy toimimaan elämässään asiallisesti tilastaan huolimatta.

Useimmat ihmiset ovat ihan tavallisia ja hyviä tyyppejä

useimmat ovat tosi hyvia tyyppeja - narsisti psykopaatti

Palataan lopuksi vielä siihen, että moni on narsistipsykopaattijuttuja luettuaan alkanut pelkäämään uusien ihmisten kohtaamista. Tämä voi olla ongelma. Kun suhtaudumme suurella varauksella ja epäluottamuksella muihin ihmisiin, luo se ongelmia sosiaalisen elämän kannalta. Meidän voi olla vaikeaa päästää ihmisiä lähellemme tai edes tutustua uusiin ihmisiin. Tämä vuorostaan altistaa yksinäisyydelle tai sosiaalisten tilanteiden pelolle sekä kaikille näistä seuraaville ongelmille, jotka nekin voivat olla vakavia.

Tästä syystä haluan muistuttaa, että tilastollisesti katsoen useimmat ihmiset ovat niitä ihan tavallisia, mukavia, luotettavia, hyväntahtoisia, avuliaita, epäitsekkäitä ja muutenkin asiallisia tyyppejä. Vaikka ongelmatapauksia joukkoon mahtuukin, heidän määränsä on niin pieni, että useimmat meistä eivät kohtaa heitä kovin usein.

Riskejä on aina, eikä niitä pääse pakoon. Riskitön elämä ei ole valitettavasti mahdollista. Parasta mitä voimme tehdä on se, että opettelemme lukemaan todennäköisyyksiä ja toimimaan niistä käsin. Loppu on kiinni tuurista.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia