oikea lepo vai mukalepo

Moi!

Viime aikoina olen kokeillut oikean lepäämisen ja mukalepäämisen eroja. Tehtyäni parin kolmen tunnin ajan tehostetusti töitä ja koettuani, että saatan tarvita lepotauon, olen valinnut jommankumman seuraavista:

Oikea lepo

Menen pötköttelemään, suljen silmäni, rentoudun, karkoitan työn kokonaan mielestäni. Ehkä meditoin, ehkä annan itseni torkahtaa puoleksi tunniksi. Lepohetken aikana en tee aidosti muuta kuin lepään.

Mukalepo

Lopetan työnteon mutta jään joko tietokoneen tai telkkarin ääreen joko selailemaan facebookkia, katselemaan videoita youtuubista, lukemaan jotain mukavaa tai katselemaan elokuvaa.

Noin puolen tunnin lepäilyn jälkeen jatkan töitä jollain täyttä keskittymistä vaativalla tehtävällä, esim. kirjoittamisella tai sisällön luomisella. Kokeilustani on tietysti tieteellisyys hyvin kaukana, mutta henkilökohtaisesti havainnoimmalla tulin kerta kerralta siihen tulokseen, että “oikeasti levättyäni” jaksoin olla pidempään skarppina ja keskittyä työhöni paremmin. Olen kuullut myös muiden raportoivan samanlaisista tuloksista.

Mistä tämä näin maallikkonäkökulmasta voi johtua?

Siitä, että mukalevossa aivomme eivät oikeasti lepää. Ne tekevät yhä ajatustyötä, vaikkakin omasta mielestämme mukavaa sellaista. Koska mukava työ on harvojen mielestä työtä, laskemme sen levoksi. Ja ehkäpä jossain määrin lepäämmekin. Emme kuitenkaan tällöin lepää yhtä kokonaisvaltaisesti kuin oikeasti irroittautumalla kaikesta ja ottamalla vaikkapa torkut.

Toinen juttu jota olen tarkkailut, on elektroniikan käyttäminen ennen nukkumaanmenoa. Eli saanko paremmin unta jos hyppään sänkyyn suoraan tietokoneen äärestä vai tuleeko uni paremmin jos lueskelen puolen tunnin ajan vaikkapa kirjaa tietokoneella istumisen sijaan?

Läpinäkyvyyden vuoksi voin paljastaa olevani varsin hyvä nukahtaja riippumatta siitä mitä teen. Nukkumaanmenoa edeltävillä aktiviteeteilla näyttäisi kuitenkin olevan selkeä vaikutus nukahtamisnopeuteen:

Suoraan koneelta sänkyyn hyppääminen (sillä edellytyksellä että olen tehnyt jotain jännää, esim töitä tai pelien pelaamista) johtaa yleensä noin 10-15 minuutin nukahtamisaikaan. Mikäli olen tehnyt jotakin tylsempää ja olet vähemmän innoissani, tippuu tuo hieman. Parhaiten nukahdan kuitenkin lopetettuani tietokoneilun sen puoli tunti ennen nukkumaanmenoa, jolloin olen jo kirjaa lukiessani valmis nukahtamaan noin about heti. Olen jutellut tästä jonkin verran myös muiden kanssa, ja he jakavat havaintoni.

Ehkäpä tämä voisi toimia myös sinun kohdallasi?