Uskalla olla oma itsesi Oletko pistaasi vai vanilja

Pidätkö vaniljajäätelöstä?

Todennäköisesti kyllä. Lähes kaikki pitävät. Vaniljan maku on mukava, miellyttävä, hieman yllätyksetön, mutta silti oikein hyvä. Voi olla hankalaa löytää henkilöä, joka ei vaniljasta välittäisi.

Entä pistaasijäätelöstä?

Voi olla että pidät kovasti, voi olla, ettet ollenkaan. Pistaasijäätelö jakaa mielipiteitä. Jotkut rakastavat sen omaperäistä, verratonta ja erottuvaa makua. Jos pistaasijäätelöä ei saa aivan lähikulmilta, saatetaan sitä hakea jopa kauempaa, sillä se vain on niin uskomattoman hyvää!

Toiset taas eivät taas laittaisi pistaasijäätelöä suuhunsa, vaikka heille siitä maksettaisiin. Sen maku koetaan voimakkaana, outona ja epämiellyttävänä.

Tämä jäätelöanalogia kuvaa hyvin myös meitä ihmisiä. Toiset meistä ovat lähes kaikkien mielestä miellyttäviä, mukavia ja ihan kivoja tyyppejä. He ovat ihmisten vanilja. Toiset taas jakavat mielipiteitä voimakkaammin: He ovat värikkäitä ja erottuvia. He ovat pistaasejamme.

Kumpikaan laji ei ole itsessään toista parempi tai huonompi. Molemmilla on omat vahvuutensa sekä heikkoutensa.

Tunnen paljon vaniljaihmisiä, jotka ovat hyvin sinut vaniljaisuutensa kanssa. He ovat hyvin tavallisia, aina korrekteja ja miellyttäviä ja heistä on hyvin helppo pitää. He ovat kaikille mukavia ja he ovat kaikkien muiden mielestä ihan mukavia. He tietävät tämän ja kantavat itsensä ylpeydellä. Heillä ei ole halua eikä tarvetta erottautua. He eivät herätä suuria tunteita, mutta ovat äärimmäisen sinut asian kanssa. Minusta heidän asenteensa on ihailtava.

Kaikki vaniljat eivät kuitenkaan kuulu tähän ryhmään. Aitojen, todellisten vaniljojen lisäksi ympäriltämme löytyy lukuisia valevaniljoja.  He näyttävät päällepäin kovin vaniljaisilta, mutta syvällä sisällään sykkii pistaasinen sydän. Tämän pistaasisen sydämensä he salaavat tarkoin, joskus jopa itseltään.

Miksi?

Siksi, että sen paljastaminen tekisi heistä kertaheitolla värikkäämpiä. Ja kuten tiedämme, värikkyys ei ole kaikkien mieleen. Mitä värikkäämpi olet, sitä vahvempia reaktioita huomaat muissa ihmisissä aiheuttavasi. Osa näistä reaktioista ovat kannaltasi hyvin myönteisiä, osa taas hyvin kielteisiä.

Omalla kohdallani hyvä esimerkki on korostettu epäperinteikkyyteni. Olen taipuvainen ajattelemaan monista asioista hyvin modernisti, murtamaan totuttuja ajatusmalleja ja lähestymään asioita uusista kulmista. Tästä pitävät ihmiset kuvailevat minua rohkeaksi, kekseliääksi, raikkaaksi, vallattomaksi ja mielenkiintoiseksi. Sen sijaan hyvin perinteisten ihmisten mielestä saatan joskus olla hävytön, julkea ja epäkunnioittava.

Toinen esimerkki on taipumukseni kannustaa ihmisiä parempiin suorituksiin. Toiset kokevat tämän tapani voimauttavana, innostavana ja ihailtavana. Saan usein kehuja siitä, kuinka “jaksan aina olla niin valoisa ihminen ja kannustaa muita”. Toiset kuitenkin kokevat saman ominaisuuden ärsyttävänä, tungettelevana tai painostavana.

En väitä nauttivani siitä, että olen jonkin ihmisryhmän mielestä hävytön tai epäkunnioittava tai ärsyttävä. Olisi kivaa, jos kaikki pitäisivät minusta. Olisin mielelläni hieman vaniljaisempi. Valitettavasti tällä vaniljaisuudella olisi hintansa: Aitouteni ja rehellisyyteni, sekä itseäni, että muita kohtaan. Muita miellyttääkseni joutuisin luopumaan siitä, mitä todellisuudessa olen. Se on hinta, jota on pidemmän päälle sietämätöntä maksaa.

“Jos et ikinä aiheuta kenessäkään kielteistä reaktiota, voit olla varma, ettet myöskään lumoa ketään”. En muista, mistä olen kyseisen lausahduksen alunperin kuullut, mutta sen sisältö on mielestäni pohtimisen arvoista.

Tietysti osaan olla halutessani diplomaattinen seurassa kuin seurassa. Osaan piilottaa särmäni, osaan miellyttää, osaan hurmata. Se, että olen pistaasi, ei tarkoita, että minun olisi oltava sitä jokaisessa tilanteessa. Tärkeintä on se, että tuntee olevansa pohjimmiltaan aito. Se, ettei manipuloi ja esitä. Se, ettei salaa itseään niin, että se tuntuu pahalta.

Sillä juuri tämä näyttää vaivaavan monia valevaniljoita. He tietävät, etteivät ole oikeasti pelkästään sitä, mitä näyttävät ulospäin. He haluaisivat kyetä näyttämään kaikki puolensa, mutta eivät uskalla ottaa riskiä. Epärehellisyys itseään kohtaan taas voi olla todella epämiellyttävä ja pidemmän päälle mielenterveyttäkin nakertava tunne.

Useimmat valevaniljat ovat paljon enemmän. Heissä on monia upeita, kauniita, miellyttäviä piirteitä, joiden he ehkä haluaisivat antaa loistaa, mutta joita eivät uskalla tuomituksi tai arvostelluksi tulemisen pelon vuoksi näyttää.

Markkinoinnin parissa työskenteleville tämä kaikki kuulostanee tutulta. Yritys, joka erottuu markkinoinnillaan (ts. joka uskaltaa olla pistaasi) synnyttää vahvoja mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Muistele esimerkiksi DNA:n “Elämä on” ja “Kaamea kapula”-mainoksia. Aivan hemmetin ärsyttäviä tekeleitä, mutta todella, todella mieleenpainuvia!

Harjoitus

Haastan sinut vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  • Oletko mielestäsi aito vanilja vai pistaasi?
  • Vai tunnistatko ehkä itsestäsi valevaniljan, joka ei ole vielä kerännyt tarpeeksi rohkeutta antaa valonsa ja todellisten väriensä näkyä?
  • Mitä tapahtuisi, jos uskaltautuisit olla enemmän oma aito itsesi?
  • Mikäli koet olevasi valevanilja, mitkä ovat ne ominaisuutesi, joiden et anna näkyä?
  • Entä mitä tapahtuisi, jos uskaltaisit olla enemmän oma itsesi? Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua? Entä parasta? Entä mitä todennäköisesti tapahtuisi?

Pohdiskelemisen arvoisia asioita lopputuloksesta riippumatta :)

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!