Yllättävä ja yleinen elämääsi rajoittava tekijä: Onnistumisen pelko ja 3 askelta sen päihittämiseen

Yllättävä ja yleinen elämääsi rajoittava tekijä Onnistumisen pelko ja 3 työkalua sen päihittämiseen

Sinulla on unelma tai tavoite, jossa onnistumista haluat kovasti. Jostain syystä et kuitenkaan tee vaadittavia asioita, että tavoitteesi vielä joskus toteutuisi. Kuulostaako tutulta?

Entä oletko joskus huomannut, että eteesi ilmaantuu tilaisuuksia, joihin tarttumalla pääsisit lähemmäksi tavoitteesi saavuttamista, mutta syystä tai toisesta löydät jonkin keinon väistää tai jopa sabotoida tuota tilaisuuttasi?

Hyvin moni meistä on toiminut ja toimii näin. Mutta miksi? Eikö ole älytöntä pilata itseltään mahdollisuudet onnistua jossain, mitä niin kovasti haluaa?

Syitä tällaiselle toiminnalle löytyy lukemattomia. Tänään haluan esitellä niistä yhden yleisimmän ja vahingollisimman. Se ansaitsee mielestäni erityishuomiota myös siksi, että yleisyydestään ja vahingollisuudestaan huolimatta se jää meiltä hyvin usein täysin huomaamatta. Sen huomaamattomuus tekee siitä erityisen vaarallisen.

Kyseessä on onnistumisen pelko. Se on paljon vähemmän tunnettu kuin epäonnistumisen pelko, mutta sen vaikutukset elämäämme ovat usein aivan yhtä suuret. Katsotaan ensin, mistä siinä on kyse. Sen jälkeen taas esittelen työkalun, jonka avulla olen saanut vähennettyä tätä pelkoa sekä omassa, että asiakkaitteni elämässä.

Mistä onnistumisen pelossa on kyse?

Onnistumisen pelko on hieman harhaanjohtava nimitys, sillä siitä kärsivät eivät varsinaisesti pelkää itse onnistumista. Sen sijaan pelkäämme niitä asioita, jotka onnistumiseen liittyvät tai joita onnistumisesta seuraa. Tässä muutama käytännön esimerkki.

Ensimmäinen esimerkki on omasta elämästäni, sillä olin tuon pelon uhri monen vuoden ajan. Omalla kohdallani se liittyi uraani yrittäjänä. Monesti eteeni tuli tilanteita, joista olisi ollut minulle hyötyä. Ehkä joku tarjosi jotain hyvää yhteistyödiiliä, ehkä minulle vinkattin jostain paikasta, johon kannattaisi soittaa ja josta saisi hyviä työkeikkoja, ehkä taas minua pyydettiin puhumaan radioon, josta olisin saanut yleisöä ja näkyvyyttä.

Tiesin aina, että näihin tilaisuuksiin kannattaisi todellakin tarttua. Se tekisi hyvää uralleni. Keksin kuitenkin aina keinon tavalla tai toisella sabotoida ne. Ehkä “unohdin” soittaa jollekulle takaisin. Ehkä olin “kiireinen” enkä “ehtinyt” palata jonkun kanssa asiaan tarpeeksi nopeasti. Ehkä taas tulin sopivalla hetkellä “kipeäksi”, jotta en joutuisi esiintymään radiossa.

Miksi harrastin monta vuotta tällaista hölmöä itsesabotaasia?

Siksi, että itse sitä tiedostamattani pelkäsin asioita, joita onnistumisesta seuraisi. Mitä jos yhteistyödiilini toisen kokeneen yrittäjän kanssa toisi tuloksia, joiden seurauksena työnkuvani laajenisi asioihin, joita en vielä osannut? Mitä jos radioesiintymiseni olisi niin hyvä, että saisin paljon lisää yhteydenottoja ja niiden joukossa olisi asiakkaita, joiden kanssa en pärjäisi?

Käytännössä en siis luottanut itseeni ja taitoihini tulevaisuuden tilanteissa, joten mieluummin sabotoin oman onnistumiseni. Eipähän tule uusia yhteydenottoja, kun ei tule mentyä sinne radioon.

Toinen esimerkki liittyy urheiluun
ja tarkalleen ottaen erääseen golf-pelaajaan. Eräs golffari oli monessa kilpailussa kerta toisensa jälkeen aivan kärkisijoilla kamppailemassa voitosta. Mikäli näytti siltä, että hän toden totta voittaisi, alkoikin hän yhtäkkiä pelin loppua kohden tekemään turhia, selvästi tasolleen sopimattomia virheitä. Miksi?

Syyksi selvisi lopulta se, että pelaaja kärsi pahoista puhumiseen liittyvistä peloista. Pelin aikana hän taas läpikävi ajatuksissaan sitä, että saattaisi voittaessaan joutua antamaan urheilutiedotusvälineille haastattelun, mikä taas tuntui järkyttävän pahalta. Turvallisempaa oli olla voittamatta ja välttyä mahdolliselta haastattelulta.

Kolmas esimerkki on tuttu valitettavan monelle. Se liittyy parisuhteisiin. Todella, todella moni samaan aikaan janoaa ja pelkää parisuhdetta. Parisuhteeseen liittyy valtavasti sekä ihania, että haastavia asioita. Suhde antaa läheisyyttä ja poistaa yksinäisyyttä, suhteessa voimme kokea olevamme rakastettuja ja hyväksyttyjä, voimme kokea kumppanuutta ja läpikäydä yhdessä monia mielekkäitä hetkiä. Toisaalta parisuhteessa joutuu kohtaamaan sekä itsensä että toisen ihmisen aivan uudella tasolla, mikä voi olla sekä pelottavaa, että raskasta. Parisuhteessa voimme tulla petetyiksi, satutetuiksi ja hylätyiksi. Parisuhteessa voimme myös mokata itse ja satuttaa tarpeettomasti toista, meille tärkeää ihmistä. Parisuhteet ovat monella tavalla elämämme raskaimpia koitoksia. Kun lähdemme suhteeseen, meitä odottavat monet haasteet, mikä on – ihan aiheellisestikin – pelottavaa.

Siksi niin moni kavahtaa vakavan suhteen aloittamista viime hetkellä. Lähtökohtaisesti kaikki saattaa sujua hyvin, mutta kun aika sitoutumiseen koittaa, saattaa moni vetäytyä ja jättää toisen ihmettelemään. Mikä meni vikaan? Se taas ei ole välttämättä selvää edes suhteesta vetäytyneelle osapuolelle, sillä näinkin ilmenevä onnistumisen pelko piilottaa itsensä hyvin.

3 työkalua onnistumisen pelon päihittämiseen

Kuten mainitsin, on onnistumisen pelko usein hyvin salaperäinen seuralainen. Saatamme kärsiä siitä aivan tietämättämme. Siksi ensimmäinen askel sen eliminoimiseen on sen tunnistaminen.

Lähtökohtana on hyödyllistä pitää aina sitä, että kärsimme jonkinlaisesta onnistumisen pelosta. Se on niin yleinen, että sitä esiintyy jossain muodossa lähes jokaisella. Tämän pelon yleisyys selittyy sen luonnollisuudella: on luonnollista tuntea epävarmuutta jostain, mikä on meille tuntematonta, mitä emme ole koskaan ennen tehneet tai mikä voi potentiaalisesti satuttaa meitä. Onnistumisen pelko ei siten ole mikään “tyhmä” juttu, jota tarvitsisi mitenkään hävetä. Se on aivan tavanomainen ja normaali pelko, josta kannattaa kuitenkin ennenpitkää hankkiutua eroon.

Jos epäilet vähääkään, että sinulla saattaa olla tämä pelko, tee seuraava testi, et ainakaan menetä mitään. Jos erehdyt sen olemassaolosta, hyvä. Jos taas tunnistat tämän pelon itsessäsi, tiedät ainakin, minkä kanssa kamppailet ja voit ajan kanssa eliminoida sen elämästäsi.

1. Tunnista taustapelot

Onnistumisen pelko tunnistetaan sen taustapelkojen tunnistamisen kautta. Hae mieleesi jokin unelma tai tavoite, jonka kovasti haluaisit saavuttaa, mutta joka ei vain tunnu jostain kumman syystä etenevän. Esitä sitten itsellesi seuraavankaltaisia kysymyksiä (voit keksiä niitä itse lisää):

  • Mitä pelkään, että tapahtuu, jos saisin haluamani asian?
  • Mitä riskejä unelmani/tavoitteni toteutumiseen liittyy?
  • Mitä uutta tai vaikeaa joudun tekemään, jos haluamani asia toteutuu?
  • Millaisiin hankaliin tai jopa vaarallisiin tilanteisiin saatan joutua, jos haluamani asia toteutuu
  • Kuinka muiden ihmisten suhtautuminen minuun saattaa muuttua, jos haluamani asia toteutuu
  • Miten oma suhtautumiseni itseeni muuttuu, jos haluamani asia toteutuu?
  • Millä tavoin elämäni muuttuu, jos haluamani asia toteutuu?
  • Millä tavalla läheisteni elämä muuttuu, jos haluamani asia toteutuu?

Näiden ja vastaavien kysymysten tarkoituksena on tuoda päivänvaloon mahdollisesti piilossa olevia tai huomaamatta jääneitä pelkoja. Käytännössä tässä tehdään näkymätöntä näkyväksi. Samalla vähennämme ihmiselle luonnollista, tuntematonta kohtaan tunnettua pelkoa ja varovaisuutta. Kun pelkäämämme asiat nostetaan abstraktilta tasolta päivänvaloon, ne menettävät tietyn uhkaavan voimansa.

Mitä enemmän erilaisia isoja ja pieniä pelkoja saat näiden kysymysten avulla nostettua esiin, sen parempi. Älä jätä huomiotta edes kaikkein pienimpiä ja hölmöimmiltäkään vaikuttavia pelkoja, sillä myös sellaisten olemassaolo voi häiritä onnistumistasi.

2. Läpikäy taustapelot ja kykysi vastata niihin

Kun olet saanut listattua edellisessä kohdassa mahdollisimman monta isompaa ja pienempää pelkoa, on aika ottaa ne yksitellen tarkasteluun. Tehtäväsi on tarkastella kykyäsi vastata niihin ja selvitä niistä, mikäli joskus joudut ne elämässäsi kohtaamaan. Tässä on tärkeä olla rehellinen itselleen. Kuinka hyvä on kykysi selvitä tällaisesta potentiaalisesta, uhkaavasta tilanteesta?

Jos esimerkiksi aiemmin mainitsemamme haastatteluja pelkäävä golffari tarkastelisi haastateltavana olemisen pelkoaan, hän saattaisi parhaassa tapauksessa huomata, että hänellä kyllä on lähtökohtaisesti kyky antaa voittohaastatteluja, mutta häntä jännittää ehkä siksi, ettei hänellä ole kokemuksia haastateltavana olemisesta. Toisaalta hän saattaisi huomata, että häntä ehkä pelottaisi tositilanteessa niin paljon, että hän menisi aivan lukkoon, eikä saisi sanaa suustaan. Molemmat näistä vaihtoehdoista ovat hyviä, sillä tässä vaiheessa tärkeää on lähinnä tunnistaa oma todellinen tasonsa ja kykynsä tilanteesta selviämiseen.

3. Tunnista ja kehitä uupuvia kykyjä

Viimeinen askel on tunnistaa kykyjä, joita tarvitaan pelottavasta, tulevaisuuden tilanteesta selviämiseen. Kun taitomme kehittyvät, kehittyy myös itsevarmuutemme. Itsevarmuus perustuu aina osittain tiedolle siitä, että osaamme ja kykenemme. Kun usko omaan osaamiseemme kehittyy, myös itsevarmuutemme nousee ja onnistumisen pelko vähenee.

Mitä taitoja tarvitset siihen, että selviät tulevaisuuden pelottavasta tilanteesta? Entä kuinka voisit lähteä kehittämään näitä taitoja?

Esimerkkimme golffari tarvitsee kykyä avata suunsa ja sanoa muutaman sanan vaikeissa ja jännittävissäkin tilanteissa. Hän tarvitsee kykyä puhua mikrofooniin, kykyä olla ehkä kamerankin edessä ja kykyä kestää sitä, että joku odottaa hänen sanovan jotain. Kun hän on tunnistanut näiden kykyjen tarpeen, voi niitä lähteä yksi kerralla opettelemaan. Käytännössä opeteltavat asiat siis hajotetaan osiin.

Tarkoitus ei ole tässä tapauksessa heti “oppia antamaan voittohaastattelu” vaan tarkoitus on ensin vaikkapa oppia kameran edessä olemista ilman, että tarvitsee edes sanoa mitään. Sitä voi harjoitella vaikka kotioloissakin. Sitten voikin opetella lyhyiden voittopuheiden kirjoittamista ja vaikkapa opetella jonkin tiiviin, muutaman lauseen puheen rungon ulkoakin. Sitten voi opetella sen esittämistä ensin itse, sitten tutussa porukassa ja sitten vaikkapa kamerankin edessä. Ja niin edelleen ja niin edespäin.

Upea asia on se, että ihminen on uskomattoman oppimiskykyinen olento. Kun alamme opiskelemaan osiin hajotettuja taitoja, opimme ne hyvin nopeasti. Näin ollen onnistumisen pelko on helposti vähennettävissä, joskus jopa täysin päihitettävissä.

Onnea matkaan!

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »