ovatko tekosi merkityksellisiä

Kun ennen tapasin ihmisiä, jotka olivat aivan uskomattoman tehokkaita, en voinut ajatella muuta kuin että vau, miten toi oikein osaa, toihan on jonkinlainen yli-ihminen!

Myöhemmin, aloitettuani elämäntaitojen valmennuksen opiskelun ja opittuani pitämään silmäni auki, aloin välillä törmäilemään tuonkaltaisiin ihmisiin. Mieleeni on jäänyt pari tapausta, joissa nämä ihmiset kertoivat kokevansa, etteivät saa tarpeeksi aikaan!

Ensimmäinen reaktioni taisi olla kutakuinkin “mitä ihmettä, mä pidän itseäni tosi tehokkaana, mutta sä ylität mun tehokkuuteni ihan leikiten. Miten voi muka olla, ettet saa tarpeeks aikaan?”

Useampiin vastaaviin tapauksiin ja aiheeseen tutustuttuani minulle lopulta valkeni. Nämä ihmiset saivat aivan uskomattoman paljon aikaan, mutta mikään siitä ei välttämättä ollut merkityksellistä!

Mitäkö tarkoitan merkityksellisyydellä? Otetaan esimerkkejä.

Jos haluan kirjoittaa blogia, minun täytyy ensin luoda se. On merkityksetöntä, olenko kirjoittanut tuhat kirjoitusta, jos en ole ensin edes luonut koko blogia!

Jos haluan hyvät vatsalihakset, on merkityksetöntä, että nostelen käsipainoja päivittäin kahden tunnin ajan, ellen tee jotain vatsalihaksia kehittäviä harjoituksia.

Jos haluan, että ottamiani valokuvia julkaistaan lehdessä, on merkityksetöntä, että räpsin tuhat hyvää kuvaa, ellen myös lähetä niitä sinne lehteen.

Jos haluan ansaita rahaa koodaamalla, on merkityksetöntä, että olen koodannut kasan toimivia ohjelmia, ellen ole kertonut taidoistani eikä kukaan tiedä, että edes osaan ohjelmoida.

Nuo merkityksettömät teot eivät tietenkään ole itsessään merkityksettömiä, toki on hienoa että nekin tehdään. Ne ovat merkityksettömiä siksi, etteivät ne pääse ikäänkuin oikeuksiinsa ilman, että jotain aidosti merkityksellistä tapahtuu.

“No onko se merkityksellisten asioiden tunnistaminen sitten muka niin vaikeaa, eikö ne ole ihan itsestäänselviä?” saatat ajatella. Ja joo, ovathan ne. Kyse ei vaan ole ainakaan tuntemissani tapauksissa ollut siitä, etteikö tiedettäisi mitä ne merkitykselliset asiat ovat, vaan pikemminkin siitä, että niitä ei jostain syystä ole osattu tai haluttu tehdä.

Esimerkiksi erään tuttuni piti tuossa muutama kuukausi takaperin käydä vetämässä jokin luento/esitelmä ~100 – 150 ihmiselle. Hänellä oli valmiina kaikki materiaalit, kutsut vetämässä,  hän tunsi asiansa läpikotaisin ja osasi puhua vakuuttavasti. Kaikki oli hoidettu tietääkseni täysin kunnialla. Paitsi että häntä ei haluttanut toteuttaa koko hommaa, koska hän inhosi huomion keskipisteenä olemista ja oletti jännittävänsä lavalla. Ja ilman itse esiintymistähän kaikki asian vuoksi tehty työ olisi ollut täysin merkityksetöntä.

Keskitytkö sinä merkityksellisiin vai vähemmän merkityksellisiin asioihin? Yhden merkityksellisen teon tekeminen on tärkeämpää, kuin tuhannen merkityksettömän!