Näin onnistut pääsykokeissa – Vielä yksi haastattelu

paasykokeissa onnistuminen

Pääsykokeissa onnistuminen, kuinka se tehdään? Koska pääsykoe on yksi elämän tärkeimmistä kokeista, siihen panostetaan usein todella suuri määrä aikaa ja vaivaa. Siksi olisi tärkeää, että kokeessa myös onnistuu. Siksi olen julkaissut tässä blogissa muutaman pääsykokeissa onnistumiseen liittyvän haastattelun:

  1. Tässä tekstissä haastattelin teologian opiskelijaa Jasminia, joka on läpikäynyt useita pääsykokeita ja jakaa meille haastattelussa 15 vinkkiä pääsykokeissa onnistumiseen.
  2. Tässä tekstissä taas haastattelin yliopiston valmennuskurssien järjestäjää Antti Suomista, joka kertoo meille, kuinka pääsykokeissa onnistuu todennäköisemmin. 

Tänään on luvassa vielä yksi haastattelu. Tällä kertaa kysyin pääsykokeissa pärjäämisestä myöskin usean yliopisto- ja ammattikorkean pääsykokeen veteraanilta, entiseltä kansatieteen ja nykyiseltä informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opiskelijalta Ruut Männistöltä. Tällaisia vinkkejä hän meille antoi:

Kuinka ajoissa pääsykokeisiin kannattaa mielestäsi alkaa valmistautumaan ja miksi?

Mitään yleispätevää ohjetta tähän tuskin on, mutta toisaalta mitä valmistautuneempi on, sen varmempi olo itsellä taatusti tulee olemaan. Ja varmuus on henkistä voimaa. Olen hakenut elämäni aikana moniin kouluihin niin yliopistoon kuin ammattikorkeakouluun. Suoraan lukion jälkeen lukumotivaationi oli todella kova ja saatoin lukea jopa 8 tuntia päivässä. Tuolloin en kuitenkaan päässyt hakemiini kohteisiin (sosionomi, ravintola-ala, liiketalous ja yleinen kirjallisuustiede). Ajoissa valmistautuminen on kuitenkin parempi kuin kaksi viikkoa aikaisemmin aloitettu hätäinen materiaalien tutkiminen.

Mitä opiskelutekniikoita olet itse soveltanut pääsykokeisiin valmistautuessa?

Minä opin kirjoittamalla ja puhumalla. Jos pääsykokeisiin pitää lukea esimerkiksi 300 sivuinen kirja, silmäilen ensin koko kirjan, sitten käyn sen läpi tehden muistiinpanoja. Koko prosessin ajan ja etenkin juuri ennen koetta, höpötän jollekin läheiselleni koeasioita. Toinen hyväksi havaittu kikka on kysellä kenties jo alalla olevilta tai alaa opiskelevilta vinkkejä, joita voisi hyödyntää kokeessa. Myös piirtäminen ja ajatuskarttojen tekeminen on toiminut minulla erinomaisesti.

Tärkeintä olisi ymmärtää oma oppimistapa ja hyödyntää sitä. Jos opit parhaiten näkemällä, kannattaa vaikka kirjoitella erinäisiä lappuja ympäri kämppää, joissa on pääsykokeisiin liittyviä asioita (toimii myös kielten opiskelussa). Suosittelen myös seuraamaan kokonaisvaltaisesti uutisia ja pysymään mukana alaa koskevissa ajankohtaisissa asioissa.

Pääsykokeiden pelottavin osuus ainakin minulle, on erilaiset psykologiset testit ja soveltuvuusarviot. Tietysti tähän voisi listata, miten itsevarmuus ja rentous ovat tärkeitä asioita, kun haluat vakuuttaa olevasi hyvä valinta kouluun, mutta ehkä se olisi turhaa. Sanoisinkin, että perehdy hyvin hakemaasi alaan sekä omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin sekä ole rehellinen vastauksissasi.

Pääsykokeissa onnistuminen mielletään usein vain ihmisestä itsestään riippuvaksi. Mutta voisiko vertaistuesta, kuten yhdessä lukemisesta olla mielestäsi hyötyä kokeisiin valmistautumisessa?

Kyllä, todellakin! Lähes jokaiseen pääsykokeeseen valmistautuessani, olen hyödyntänyt kontaktejani. Informaatiotutkimukseen en ehkä olisi päässyt lainkaan sisään ilman ystäväni apua. Niinikään kansatieteen ja sosionomin pääsykokeisiin valmistautuessani turvauduin jo alaa opiskeleviin ystäviini, joilta sain kullan arvoisia vinkkejä. Mutta mikäli tällaista mahdollisuutta ei ole, suosittelen esimerkiksi ottamaan yhteyttä hakemasi oppiaineen ainejärjestöön. Eikä valmennuskurssitkaan huono vaihtoehto ole, mikäli sellaista on mahdollista hyödyntää.

Koetilanne voi tuntua hyvin stressaavalta ja ahdistavalta. Mitkä ovat mielestäsi toimivia tekniikoita ja ajatusmalleja rauhoittumiseen ja hyvään koefiilikseen pääsemiseksi?

Kun on hyvin valmistautunut, jännittää vähemmän. Toisinaan olen myös ihan suoranaisesti hokenut itselleni mantraa ”minä osaa, minä pystyn”. Aina ei kuitenkaan riitä että itse hokee itselleen osaavansa vaan tarvitaan esimerkiksi ystävä sanomaan rohkaisevia sanoja.

Jos kokeessa meinaa iskeä paniikki, aina on aikaa hengittää muutaman kerran. Rauhallisuudesta kannattaa pitää kiinni. Paniikki iskee helpommin jos ajattelee tilannetta jotenkin tavallisuudesta poikkeavana. Tärkeää olisi myös levätä, joten sen sijaan, että lukisit edellisen illan ja yön kokeeseen, suosittelen tekemään jotakin rentouttavaa ja nukkumaan kunnon yöunet.

Miten muutoin varautuisit koetilanteeseen? Juominen, ravinto ja vastaava kannattaa varmaan huomioida? Mitä muuta?

Jos koe on jollakin toisella paikkakunnalla, hoida lähtöasiat hyvissä ajoin ja varaa myös luppoaikaa. Tietysti kätevänä kansalaisena osaat mennä ajoissa oikeaan paikkaan ja varata kynät ja kumit mukaan. Ja lopuksi vielä paras vinkki: muista palkita itsesi jollakin sopivalla tavalla kävipä kokeessa miten vaan. Onnea ja menestystä!

Kiitos Ruut ja onnea kaikille lukijoille mahdollisiin pääsykokeisiinsa!

(Teksti “Pääsykokeissa onnistuminen” on alunperin julkaistu 21.06.2016 ja sitä on päivitetty 7.5.2021. Lisää vastaavia vinkkitekstejä löytyy blogin arkistoista. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia