Mitä tehdä, jos paluu opiskeluarkeen ahdistaa ja jännittää?

paluu opiskeluarkeen ahdistaa

Paluu opiskeluarkeen ahdistaa tällä hetkellä monia. Puolitoista vuotta kestäneen eristäytymis- ja etäopetus -vaiheen jälkeen normaaliin arkeen palaaminen voi tuntua oudolta ja ikävällä tavalla jännittävältä.

Olen tehnyt viime aikoina yhteistyötä opiskelijoiden mielenterveysjärjestö Nyyti Ry:n kanssa. Tällä kertaa kirjoitin tästä aiheesta tekstin heidän blogiinsa. Tekstin voi käydä lukemassa tästä linkistä:

>> Mitä tehdä, jos paluu opiskeluarkeen ahdistaa ja jännittää? <<

Käy lukaisemassa, mikäli aihe tuntuu ajankohtaiselta. Tämä asia vaivaa tällä hetkellä hyvin monia, joten kyseessä ei ole mikään “outo” tai epätavallinen huoli. Päinvastoin, on inhimillistä, että muutokset ahdistavat. Hyvä uutinen on onneksi se, että valtaosa tästä ahdistuksesta yleensä poistuu, kun pikkuhiljaa jälleen totumme muuttuneeseen tilanteeseen.

Raskainta onkin usein juuri tottumiseen vaadittu aika. Se, kuinka paljon aikaa uuteen tilanteeseen tottuminen vaatii, on hyvin yksilöllistä. Jotkut tottuvat päivässä tai parissa, joillakin taas saattaa mennä merkittävästi pidempään. Tämä on luonnollista, sillä ihmiset ovat tässäkin mielessä keskenään erilaisia, eikä kukaan ole lähtökohtaisesti toistaan parempi tai huonompi. Molemmista ominaisuuksista on hyötyä, vaikkakin varsin erilaisissa tilanteissa.

Jos paluu opiskeluarkeen ahdistaa, suosittelen suomaan itselleen luvan kokea tätä ahdistusta. Itseään ei tarvitse syyllistää sen vuoksi, sillä sen kokeminen on tosiaan normaalia. Anna ajan ja tottumisen tehdä tehtävänsä ja luota siihen, että tottumisen myötä uusi arki alkaa tuntumaan ainakin hieman paremmalta.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Vilkaise myös Nyyti Ry:n kanssa nauhoittamani podcast aiheesta “Ulkopuoliseksi jääminen opiskelijana“. Se käsittelee yleisiä opiskelijaelämän ongelmia kuten yksitäinisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta, ilman kavereita jäämistä sekä sitä, millaiset opiskelijat löytävät itselleen ystäviä kaikein helpoiten. Mukavia kuunteluhetkiä!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia