pelkäätkö innostumista

Otsikon kysymys saattaa vaikuttaa ensinäkemältä enemmän tai vähemmän typerältä. Innostuminenhan on upea asia, jossa ei pitäisi olla mitään pelättävää, vai kuinka? Eikö juuri innostuminen saa meidät yrittämään haluamiamme asioita, toteuttamaan hienoimmat visiomme ja nauttimaan elämästämme enemmän?

Kyllä. Ja juuri se siinä pelottaakin.

Innostuessamme kokeilemaan jotain, altistamme itsemme paitsi epäonnistumisen, myös onnistumisen mahdollisuudelle. Ja onnistumisesta seuraa tyypillisesti jonkinlaista muutosta. Epäonnistumista on käsitelty ennenkin mm. täällä, mutta entäpäs muutos? Miksi pelkäisimme sille altistumista? Emmekö juuri halua asioiden muuttuvan parempaan suuntaan?

Haluamme. Mutta muutos tuo mukanaan aina epävarmuutta. Olemme tyypillisesti sinut nykyisen tilanteemme kanssa. Tiedämme miten asiat toimivat nykyhetkessä ja osaamme välttää sen vaaroja ja riskejä. Vaikka nykyhetki ei olisi sitä, mitä elämältä haluamme, on se kuitenkin tuttu ja turvallinen. Ja tämän tutun ja turvallisen tilanteen muutosta me saatamme pelätä, ehkä tietoisesti, ehkä alitajuisesti.

Ihmisen aivot muuten reagoivat uusiin asioihin erittämällä stressihormoni kortisolia, mikä osaltaan lisää alitajuista muutoshaluttomuutta.

Emme voi olla varmoja siitä, mitä muutos tuo mukanaan. Ehkä hyviä, ehkä huonojakin asioita.  Emmehän välttämättä osaa ennustaa tekojemme kaikkia seurauksia. Voimme kuitenkin olla varmoja siitä, että ilman innostuksen edesauttamaa yrittämistä emme ainakaan saavuta yhtäkään niistä haluamistamme hyvistä asioista.

Jälleen kerran ollaan tilanteessa, jossa on punnittava arvojamme. Kumpi on itselleen tärkeämpää, turvallisuus ja varmuus vai se, mitä ikinä tavoittelemmekaan? Jäädäkö entiseen vai tavoitellako sitä, mitä oikeasti haluaa?

Ja päätös muuten on jälleen kerran vain ja ainoastaan sinun.