BK rakkauden kielet

Haluaisin jakaa kanssasi erään tärkeän asian, jonka tiedostamisesta on seurannut ainakin omissa ihmissuhteissani todella paljon hyvää. Kyse on rakkauden viidestä kielestä.

Mistä niissä on kyse?

Parisuhdeterapeutit ovat toistuvasti tekemisissä seuraavanlaisten tapausten kanssa: Parisuhteen osapuolet kokevat olonsa rakkaudettomaksi. He kokevat elävänsä suhteessa, jossa eivät saa haluamaansa määrää rakkautta.  Samalla molemmat osapuolet kuitenkin väittävät antavansa paljonkin rakkautta kumppanillensa. Kuinka on mahdollista, että molemmat osapuolet jakavat avokätisesti rakkauttaan, mutta silti tuntevat olonsa rakkaudettomaksi?

Tämä johtuu siitä, että parisuhteen osapuolet eivät aina puhu samoilla rakkauden kielillä. Nämä viisi rakkauden kieltä eli tavat osoittaa rakkautta ovat:

  1. Sanat
  2. Yhdessä vietetty aika
  3. Lahjat
  4. Auttaminen ja palveleminen
  5. Fyysinen kosketus

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jotkut meistä osoittavat rakkauttaan sanoja käyttämällä, toiset antamalla aikaa, kolmannet lahjoilla, neljännet auttamalla ja viidennet kosketuksen avulla. Tyypillisesti jokainen ihminen suosii yhtä, kahta tai enintään kolmea näistä, mutta hyvin harvoin kukaan pitää kaikkia viittä samanveroisina. Itse esimerkiksi suosin sanoja, auttamista ja kosketusta, mutten oikeastaan yhtään välitä lahjojen saamisesta tai antamisesta.

Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun kumppanit puhuvat eri kielillä ja tiedostamattaan uskovat, että myös toisen puoliskon kuuluisi osoittaa rakkauttaan sillä tavoin, kuin he itse sen tekevät. Lahjoja suosiva ihminen siis odottaa, että hänen kumppaninsakin antaisi hänelle lahjoja ja innostuisi hänen itsensä laillaan lahjojen saamisesta. Mikäli kyseinen kumppani ei itse puhu lahjojen kieltä, näin ei tietenkään tapahdu. Kun tämä kumppani, jonka kieli on esimerkiksi kosketus, sitten hyväilee vain lahjojen kieltä puhuvaa parempaa puoliskoaan, ei tämä välttämättä käsitä sitä rakkauden osoitukseksi. Näin päädytään tilanteeseen, jossa molemmat kyllä antavat rakkautta, mutta tavalla, joka jää toiselle epäselväksi.

Mieti tässä välissä omia kieliäsi. Miten sinä osoitat rakkauttasi ja miten et? Mikäli päättely tuntuu vaikealta, voi täällä käydä tekemässä auttavan testin.

Entä puhuuko kumppanisi kanssasi samoja vai eri kieliä Tuleeko mieleesi yhtään tilannetta, jossa olet yrittänyt osoittaa rakkauttasi, mutta kumppaniltasi se on jäänyt osittain tai täysin tajuamatta? Se hyvin todennäköisesti johtuu juurikin siitä, että kumppanisi ei niin ymmärrä juuri kyseistä kieltä.

Entäpä toisinpäin? Onkohan kumppanisi joskus yrittänyt osoittaa rakkauttaan tavalla, joka on jäänyt sinulta sillä hetkellä huomioimatta?

Omassa tapauksessani mieleen tulevat juurikin nuo lahjat. Minusta on toki kivaa saada lahjoja, mutta en välttämättä osaa aina arvostaa sitä tavalla, jolla lahjojen antaja toivoisi minun hänen elettään arvostavan. Sisäistettyäni edellä kuvaillun asian on tilanne kuitenkin jonkin verran helpottunut ja osaan yhä useammin reagoida tilanteeseen parhaalla mahdollisella tavalla ja vältyn tahattomasti loukkaamasta toista.

Tämä on aihe, josta kannattaa puhua oman kumppanin kanssa. Tuntuuko sinusta, ettet saa tarpeeksi juuri tietynlaisia rakkauden osoituksia? Tuntuuko kumppanistasi siltä, ettei hän saa oikeinlaisia rakkaudenosoituksia sinulta? Mitä voisitte tehdä asialle?

(Ps. Lue myös kirjoitus “Anteeksipyynnon viisi kieltä“, joissa kuvailen samaa mekaniikkaa anteeksipyyntöjen yhteydessä. Ihmiset osoittavat olevansa pahoillaan ja pyytävänsä anteeksi myöskin viidellä eri tavalla.)