Ole kuin Rohkelikko (Opi rohkeaksi ja onnistu elämässä)

rohkelikko

Oletko Rohkelikko, Puuskupuh, Korpinkynsi vai Luihuinen?

Luin juuri Harry Potter -kirjasarjan, jossa Tylypahkan velhokoulun oppilaat on jaettu neljään tupaan: Rohkelikkoihin, Korpinkynsiin, Puuskupuhiin ja Luihuisiin. Näistä Rohkelikot loistavat rohkealla luonteellaan, Korpinkynnet älykkyydellä, Puuskupuhit lojaaliudella ja Luihuiset juonilla ja neuvokkuudella.

Kautta koko kirjasarjan juuri Rohkelikot löytävät itsensä yhä uudelleen ja uudelleen haastavista ja vaarallisista tilanteista, joutuvat ylittämään itsensä ja toiminnallaan ratkaisevat velhomaailman kohtalon.

Kukaan yksittäinen Rohkelikkojen jäsen ei kuitenkaan ole näissä kirjoissa kaikkivoipaisen rohkea. Pikemminkin päinvastoin. Moni rohkelikko esitellään aluksi aivan tavallisena, ja jotkut jopa korostuneen pelokkkaina henkilöinä. Vaarallisia tilanteita kohdatessaan he eivät ole sen urhollisempia kuin kuka tahansa muukaan. Vasta sarjan edetessä heistä kasvaa rohkeita ja kyvykkäitä hahmoja. Muutos, kuten oikeassakin elämässä, tapahtuu hitaasti ja huomaamattomasti.

Rohkelikkojen todellinen voima ei kuitenkaan ole rohkeissa ja kyvykkäissä yksilöissä. Sen sijaan kirjojen keskeinen teema on ystävyys ja siitä kumpuava voima. Vaikka yksittäinen rohkelikko horjuisi haasteiden edessä, yhteisö kestää. Kun joku haluaa väistää ja vetäytyä, ystävät antavat hänelle voimaa ja uskoa onnistumiseen. Yhteisö rohkaisee tai pakottaa jatkamaan. Ratkaisevia eivät ole vain yksittäisten Rohkelikkojen teot, vaan yhteisö, joka tukee heitä heidän vaikeina hetkinään.

Sama periaate on äärimmäisen tehokas ja toimiva myös oikeassa elämässä. Olen itse kulkenut pitkän tien epävarmasta ja ujosta ihmisestä tyypiksi, joka nauttii sosiaalisista tilanteista, tykkää esiintyä eikä jännitä tiukoissakaan tilanteissa. Vaikka olisi mukavaa ottaa kunniaa tästä muutoksesta, suurin kunnia kuuluu muille ihmisille. Ystäväni ja tuttavani ovat sekä haastaneet, että tukeneet minua. On monin osin heidän ansiotaan, että onnistuin pääsemään eroon ujoudestani.

Erityisen näkyvä tämä hyöty on ollut liiketoimintaani liittyvissä sosiaalisissa tilanteissa. Minua on saattanut esimerkiksi pelottaa lähteä verkostoitumistapahtumiin, soittaa myyntipuheluita tai ottaa yhteyttä tärkeisiin yhteistyökumppaneihin. Kun ystäväni ovat kehoittaneet minua näin tekemään, olen pelkoni vuoksi tarjoillut heille jonkinlaisia puolivillaisia tekosyitä sille, miksi minun ei tarvitse lähteä kohtaamaan näitä haasteita.

Sen sijaan, että ystäväni olisivat uskoneet näitä tekosyitäni, pysyivät he lujina ja suostuttelivat, innostivat tai jopa painostivat minut keräämään itseni kokoon ja kohtaamaan minua odottavan haasteen. Tämän he tekivät siksi, että tiesivät jo omasta kokemuksestaan pelkojen olevan kohdattavissa ja voitettavissa. He osasivat neuvoa ja tarjota juuri oikeanlaista rohkaisua.

Jossain mielessä tätä voisi kutsua myönteiseksi ryhmäpaineeksi. Sana “ryhmäpaine” on Suomessa opittu yhdistämään lähinnä kielteisiin asioihin. Ryhmäpaine on sitä, mikä saa yläasteikäiset polttamaan tupakkaa ja kokeilemaan huumeita. Se on jotain, minkä vuoksi koulussa on kiusaamista. Se on jotain, mikä saa työntekijän polttamaan itsensä loppuun työpaikallaan. Olisi kuitenkin väärin väittää, että kaikki ryhmäpaine on pahasta. Minua se auttoi oppimaan eroon epävarmuudestani.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Ole kuin Rohkelikko (Opi rohkeaksi ja onnistu elämässä)” on julkaistu 22.9.2014 ja sitä on päivitetty 20.8.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia