rohkeuskoulu usein kysyttyjä kysymyksiä

Viime päivien aikana sähköpostiin on lennellyt viestejä, jossa udellaan Rohkeuskoulun toiminnasta ja siitä, mitä siellä tarkalleen ottaen tehdään. Keräsin kokoon yleisimmät kysymykset ja pyrin vastaamaan niihin tässä kirjoituksessa. Toivottavasti vastaukset ovat riittäviä :)

Lisää kysymyksiä voi laittaa vaikkapa sähköpostilla osoitteeseen rohkeuskoulu@gmail.com

Rohkeuskoulu – Usein kysyttyjä kysymyksiä

Sanotte opettavanne rohkeutta ja itsevarmuutta. Mitä tarkoitatte rohkeudella? Millaista rohkeutta teillä siellä opitaan?

Meille rohkeus on lähtökohtaisesti kykyä toimia, tehdä niitä tekoja joita haluaa tehdä sekä kykyä elää elämäänsä siten, kuin itse sitä haluaa. Emme opeta mitään universaalia yksittäistä rohkeutta, sillä jokainen asiakkaamme määrittelee itse sen, mitä elämässään tarvitsee.

Käytännön periaatteet eri tyyppisen rohkeuden takana ovat samat. Opetamme esimerkiksi voimauttavia ajatus- ja toimintamalleja, hankalien tunteiden ja pelkojen kanssa toimeentulemista, kielteiseisestä itsepuheesta vapautumista ja kaikkea sitä, mikä edistää ihmisen toimintakykyä.

Esimerkiksi:

  • Jos haluat elää sosiaalisesti monipuolista elämää, mutta koet olosi epävarmaksi muiden ihmisten seurassa, saat keskittyä sosiaalisen itsevarmuuden kehittämiseen.
  • Jos sinua vaivaa vaikkapa se, ettet uskalla asettaa ihmissuhteissasi rajoja, viestiä avoimesti omista toiveistasi tai olla oma itsesi, voit keskittyä oppimaan näistä aiheista.
  • Jos haasteesi liittyvät esiintymispelkoon, voit keskittyä esiintymisrohkeuden oppimiseen.

Tilastollisesti osallistujat ovat eniten kiinnostuneita juuri sosiaaliseen itsevarmuuteen, sekä itseilmaisuun liittyvistä aiheista.

Mitä kursseilla tehdään?

Kurssit koostuvat luento-osuuksista, keskusteluista, käytännön harjoituksista, kotitehtävistä sekä jälkituesta. Kurssi ei varsinaisesti lopu kurssipäivien jälkeen, vaan jatkuu yleensä etämuotoisena. Näin varmistamme, ettei itsensä kehittäminen lopu heti kurssin jälkeen (kuten meille ihmisille valitettavan usein käy), vaan sisältöä ja motivaatiota on tarjolla myös jälkeenpäin.

Pääasiassa kurssipäivän osuus voi näyttää tältä:

  1. Ensin lyhyt teoria-osuus jostain rohkeuteen ja itsevarmuuteen liittyvästä aiheesta.
  2. Sitten tehdään ryhmässä pari harjoitusta, joilla käytännössä havainnollistetaan sitä, mistä äsken puhuttiin.
  3. Harjoituksen jälkeen käydään keskustelun kautta läpi tuntemuksia ja ajatuksia, jutellaan mahdollisesti syntyneistä oivalluksista ja opitaan toistemme kokemuksista.

Minkä vuoksi ja millaiset ihmiset tulevat näille kursseille?

Asiakkaamme näyttävät karkeasti jakautuvan kahteen ryhmään:

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat he, joilla on yksi tai useampi konkreettinen pelko, jonka vaikutusta elämään halutaan vähentää. Yleisimmät aiheet liittyvät erilaisiin sosiaalisten tilanteiden pelkoihin ja esiintymispelkoon.

Toinen kursseista kiinnostunut ryhmä taas ovat ihmiset, jotka suhtautuvat intohimoisesti itsensä kehittämiseen. He ovat usein jo varsin itsevarmoja ja taitavia monilla elämänalueilla, mutta ovat kiinnostuneita syventämään tietämystään tai muuten vain nauttia vauhdikkaasta ja yhteisöllisestä meiningistä.

Osallistujien joukossa painottuvat myös tiettyjen ammattikuntien edustajat. Erityisen paljon ihmisiä on hoitoalalta. Toiseksi suurin ryhmä ovat kauppatieteiden opiskelijat. Myös yrittäjiä näyttää osallistuvan kursseille jonkin verran. Loput jakaantuvat tasaisesti mitä erilaisimpiin ammatteihin.

Olen ollut aiemmin kaikenlaisilla elämäntaito- ja ihmissuhdekursseilla, ja meininki on ollut milloin tylsää, milloin vähän sellaista “huuhaata” ja hyvin epätieteellistä, milloin taas ihan vain epätehokasta. Onko teidän kohdalla asiat toisin?

Minäkin olen valitettavasti ollut sellaisilla kursseilla vähän liiankin kanssa. En sano, että ne olisivat olleet suoranaisen huonoja kursseja, mutta totta on, että omastakin mielestäni useimmat kurssit voitaisiin järjestää paljon paremmin. Tässä muutamia ajatuksiamme esitettyyn kysymykseen:

Kurssipäivämme kestävät yleensä 3-5 tuntia. Tämä näyttää olevan se aika, jonka ihminen jaksaa keskittyä, kunhan hänelle tarjotaan jatkuvasti viihdyttävää ohjelmaa. Viihdyttävyydestä huolehdimme suunnittelemalla ohjelman jatkuvasti monipuoliseksi, eli luentoa, harjoituksia ja juttelua kaikkia sopivassa suhteessa.

Panostamme myös todella paljon esiintymistaitoihin. Emme itsekään jaksa perisuomalaista, varovaista ja varman päälle pelaavaa, usein uskomattoman tylsää luennointityyliä ja puuduttavia powerpoint-sulkeisia. Tarkoitus ei ole vaivuttaa osallistujiamme unten maille. Pyrimme pitämään esitykset energisinä, innostavina ja sopivan yllättävinä. Rohkeuskurssin tehtävänä on opettaa rohkeutta, ja se ei tapahdu istumalla nenä kiinni kirjoissa ja kuuntelemalla tuskastuttavan tylsiä luennoitsijoita.

Pientä fiilistä voi hakea kursseilta räpsityistä kuvista. Kuvissa menossa esiintymisharjoittelua ja paineensietoharjoittelua.

a-17

a-25

a-30

Mitä tulee huuhaahan ja epätieteellisyyteen: emme puolla sitä, vaan kannatamme tieteellistä maailmankuvaa. Lähtökohtamme kaikessa on, että kaikki on tarkastettavissa ja mitattavissa. Kaikki esittämämme ajatukset ovat totta nykytieteen valossa.

Saavatko ihmiset kursseilta pysyviä tuloksia?

Saavat. Ei kuitenkaan pidä erehtyä luulemaan, että kahden tai kolmen päivän kurssilta kävelee ulos jonkinlaisia rohkeuden monitaitureita, aivan samoin, kun kenestäkään ei tule diplomi-insinööriä yhden tuotantotalouden oppikirjan lukemisen jälkeen.

Rohkeus on taito, ja sen kehittäminen vaatii uutteraa työtä siinä, missä minkä tahansa muunkin taidon kehittäminen. Me kykenemme luomaan pohjaa sen harjoittelulla, tarjoamaan käyttöösi toimivia työkaluja ja hiomaan asennettasi hyvään suuntaan, mutta sinä itse olet lopulta vastuussa onnistumisestasi.

Olisi upeaa myydä koulutusta, joka muuttaa elämäsi kertaheitolla, vähällä vaivalla ja nopeasti, mutta oikea elämä ei valitettavasti toimi niin. Jos toimisi, maailma olisi jo nyt täynnä täydellisen itsevarmoja ja rohkeita ihmisiä. Mikäli siis etsit ihmelääkettä, kannattaa valitettavasti etsiä muualta :(

Toimintanne vaikuttaa jotenkin kaupalliselta. Epäilyttää.

Toiminta voi vaikuttaa kaupalliselta, sillä se on sitä. Kyseessä on yritys ja elinkeino. Tykkään siitä, että pöydässäni on leipää ja sen päällä margariinia. Vaikka hyväntekeväisyys on upeaa ja teemme sitä muissa yhteyksissä (kuten tässä blogissa, youtubessa ja ilmaisluennoilla), se ei valitettavasti tuo rahaa pöytään. Rahaa vastaan kuitenkin tarjoamme loistavaa palvelua ja todellisia tuloksia. Rohkeuskurssin todellista arvoa voi havainnollistaa esimerkiksi näin:

Ostaisinko itselleni mieluummin 150 eurolla vaatteita, joita käytän pari-kolme vuotta, kunnes ne menevät kierrätykseen, vai 150 euron kurssin, jolta saamani opit tekevät elämästäni miellyttävämpää, helpompaa ja nautinnollisempaa niin pitkään kuin elän?

Entä käyttäisinkö elämästäni kymmeniä tunteja aikaa ja vaivaa hankkiakseni tietoa ja osaamista itsevarmuudesta, vai hakeutuisinko kurssille, jossa tämä tieto on jo kerätty puolestani ja tiivistetty helposti omaksuttavaan muotoon?

Kiinnostuitko?

Mikäli olet kiinnostunut kehittämään rohkeuttasi ja nauttimaan elämästäsi enemmän, olet enemmän kuin tervetullut Rohkeuskoulun kursseille, joista voit lukea lisää täältä. Toivottavasti tapaamme pian, tervetuloa :)!

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!