Miksi sotien jälkeen syntyy enemmän poikalapsia?

sotien jalkeen syntyy enemman poikalapsia

Miksi sotien jälkeen syntyy enemmän poikalapsia? Tänään kerron yllättävästä ja mielenkiintoisesta evoluutiopsykologisesta ilmiöstä.

Viime vuosisadan sotien vaikutuksia tilastoitaessa huomattiin moneen otteeseen, että jostakin syystä sotien jälkeen syntyy suhteessa enemmän poikia, kuin tyttöjä. Tämä tunnetaan nimellä “returning soldier effect” eli palaavan sotilaan vaikutus.

Perinpohjaista syytä tälle ilmiölle ei ole koskaan löydetty, mutta eräs pätevän oloinen ehdotus on kuitenkin saatu kasaan. Se menee seuraavasti.

Pitkille miehille syntyy todennäköisemmin poika- kuin tyttölapsia

Tiedetään, että pitkillä miehillä on noin 5% korkeampi todennäköisyys saada poika-, kuin tyttölapsia.

Todennäköisyys on siis varsin pieni, mutta on otettava huomioon, että viime vuosisadan sodat olivat valtavan kokoisia ja rintamalla palveli miljoonia miehiä. Kun hengissä selvinneet palasivat kotiin ja päästiin suuriin lisääntymistalkooisiin, tuloksena oli enemmän poika- kuin tyttölapsia.

Mutta miten ihmeessä pituus tähän liittyy?

Pitkät miehet selviävät sodasta todennäköisemmin hengissä

Kotiin sodista palasi suhteessa enemmän pitkiä kuin lyhyitä miehiä. Syntyi johtopäätös, että pitkät miehet selviävät sodissa jostakin syystä todennäköisemmin hengissä kuin lyhyet.

Mikä ihme tätä selittää?

Mahdollinen selitys piilee älykkyydessä. On nimittäin tiedossa, että pituus ja älykkyys korreloivat keskenään. Pitkät ihmiset ovat tilastollisesti todennäköisemmin myös älykkäämpiä. Sodassa tämä näkyy mahdollisesti seuraavasti:

1. Älykkäät henkilöt kohoavat armeijan hierarkiassa todennäköisemmin korkeampiin asemiin, eli heistä tulee esimerkiksi upseereita. Näin heillä on korkeampi todennäköisyys välttää pahimmat teurastustilanteet ja sen sijaan pysytellä suojaisemmissa tilanteissa.

2. Älykkäät mahdollisesti selviävät varsinaisissa taistelutilanteissa paremmin, joten he eivät joudu yhtä todennäköisesti tapetuiksi.

Toinen asiaan tarjottu selitys on sekin kiinnostava. Se liittyy sisäelimiin.

Ilmeisesti kaikki hengentärkeät sisäelimemme eivät kasva kokoa samassa suhteessa muun kehon kanssa. Eli pitkällä tai isokokoisella ihmisellä ei ole välttämättä sen suuremmat sisäelimet kuin pienikokoisellakaan.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että pitkässä tai isokokoisessa ihmisessä on enemmän paikkoja, joihin hän voi haavoittua ilman, että haavoittuminen johtaa kuolemaan.

Koska kyse on osittain spekulaatiosta, ei voida sanoa varmaksi, että pitävätkö nämä selitykset paikkaansa. Aihe on kuitenkin sen verran yllättävä ja mielenkiintoinen, että halusin jakaa sen myös teidän kanssanne.

Elämä on ihmeellistä.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Sota ei ole kivaa puuhaa. Lue tästä tiivistelmä sodan psykologisista vaikutuksista.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

viehtymys

Deittailun haasteet: Viehtymys ei synny hetkessä

Yksi aikuisten deittailun suurimmista haasteista on deittailijoiden kiireisyys. Ihmisten tapaamiselle ei tahdo riittää oikein aikaa ja siksi uusia ihmisiä tavataankin varsin harvoin ja lyhyesti. Tämä on ongelma, sillä viehtymys toiseen ihmiseen ei yleensä ole hetkessä syntyvä tunne.

Lue lisää »