SYITÄ SANOA EI

Tämä on osa Opi sanomaan ei-kirjoitussarjaa:

1. Syitä sanoa Ei

2. Kuinka sanoa Ei

3. Myönteisistä asioista kieltäytyminen

Taito kieltäytyä on paitsi todella hyödyllinen, myös todella aliarvostettu. Se on myös yksi niistä asioista joista ajattelemme että ne joko osaa tai sitten ei. Todellisuudessa, kuten lähes kaikki muukin, sekin on helposti opittavissa. Vastoin yleistä luuloa taito kieltäytyä ei myöskään ole vain luonteesta kiinni. Kenenkään ei tarvitse olla luonteeltaan tiukka, töykeä tai vain omaa etuaan ajatteleva osatakseen sanoa ei.

Ensiksi kuitenkin syitä sanoa EI:

  • Kaikki aika jonka käytät asiaan, joka ei sinua kiinnosta, on pois ajasta jonka voisit käyttää siihen, mihin oikeasti tahtoisit. Teetkö mielummin ylitöitä kuin elät omaa elämääsi? Teetkö mielummin täysin sinulle kuulumattomia hommia kuin jotain, mikä on itsellesi tärkeää?
  • Toistuva muiden hommien hoitaminen käy muille itsestäänselväksi. On helppoa ruveta ajattelemaan, että kerran joltain apua saatuasi saat sitä myös jatkossa. Mitä useammin suostut auttamaan, sitä enemmän vahvistat tätä luuloa. Auttamisessahan ei ole mitään väärää, päinvastoin. Sen sijaan oman ajan uhraamisessa johonkin mikä ei kiinnosta sinua ollenkaan, on. Tunne oma arvosi. Ovatko muiden hommat niin tärkeitä, että sinun tulisi tehdä mielummin niitä kuin omiasi? Mikäli sinä itse arvostat muiden asiat niin paljon omiasi korkeammalle, eivät muutkaan sinun asioitasi niin kovin tärkeinä pidä.

Toivon, etten kuulosta itsekeskeiseltä kusipäältä joka välittää vain siitä, että omat hommat tulevat tehdyksi ja jättää muut pulaan. Kuten toivottavasti jokainen meistä, pidän muiden auttamista tärkeänä, enkä esimerkiksi kieltäisi kavereiltani tai läheisiltä apua missään tilanteessa, vaikka itselläni olisikin jotain muka tärkeämpää. Koen auttamisen aidosti mielekkäänä ja tärkeänä.

Joka tapauksessa välillä on tärkeää kieltäytyä myös täysin itsekkäistä syistä. Mielummin käytän aikani omien unelmieni tavoitteluun kuin muille kuuluvien töiden tekemiseen. Kohtuullisuus tulee muistaa tietysti tässäkin, toistuva ja järjestelmällinen kieltäytyminen saattaa olla jo ihan oikeasti kusipäistä.

Seuraavassa osassa pääsemmekin jo oppimaan sen, miten sanotaan Ei helpommin ja varmemmin.