Ajatusmalli itsevarmuuteen: Tapahtuiko se, mitä pelkäsit?

Ajatusmalli itsevarmuuteen Tapahtuiko se mitä pelkäsit

Kun olet stressannut tai pelännyt jonkin ikävän asian tapahtumista, onko sitä koskaan lopulta tapahtunut, vai oliko stressi ja pelko turhaa?

Ainakin omalla kohdallani näin on hyvin harvoin. Riippumatta siitä, kuinka äärimmäisen todennäköiseltä jonkin ikävän asian tapahtuminen on tuntunut ajatuksissani, se on lopulta tapahtunut hyvin harvoin. Joskus kyllä, mutta hyvin harvoin. Valtaosa etukäteen kokemistani pelontunteistani ovat tältä kannalta katsoen olleet turhia.

Pelko on erinomainen varojärjestelmä. Sen tunteminen auttaa meitä keskittämään huomioimme asioihin, jotka voivat olla potentiaalisesti vaarallisia. Siksi pidän itse siitä, että minulla on kyky pelätä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei pelon tunteminen ole automaattisesti merkki siitä, että pelkäämämme asia tulee tapahtumaan.

Pelko on työkalu, ei tarkka ennuste tulevista tapahtumista. Sitä tulee arvostaa, mutta on oltava tarkkana sen suhteen, kuinka paljon sen antaa itseään rajoittaa.

Kun katsot menneitä, toteutumattomia pelkoennusteitasi, voit käyttää sitä tulevan itsevarmuuden tukena. Jos huomaat, että ennusteet eivät toteudu aina tai edes useinmiten, voit yleistää tämän myös tulevaisuuteen: myöskään tulevaisuudessa monet nyt pelkäämäsi asiat eivät tule tapahtumaan sen enempää, kuin ne ovat tapahtuneet menneisyydessäkään.

Tämän ajatusmallin kanssa kannattaa toki olla tarkkana, sillä todellisiakin riskejä on. Se on kuitenkin oiva työkalu ylimitoitettujen riskien tunnistamiseen ja mielenrauhan lisäämiseen silloin, kun todellinen vaara on pienempi, kuin mielessämme kuvittelemme. Kokeile, mikäli huvittaa :)

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia