Tapaus Marjo Niittyviita

tapaus marjo niittyviita

Moi.

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut kirjoittavani eräästä aiheesta, mutta saamattomuuttani en ole sitä tehnyt. Nyt tästä on kuitenkin tarjolla niin täydellinen tosielämän esimerkki, etten enää yksinkertaisesti kehtaa sivuuttaa sitä. Ja se esimerkki on tämän Marjo Niittyviita-tapauksen ympärille syntynyt pienimuotoinen kohu.

Tämä Marjo Niittyviita, josta tulen tässä jauhamaan, on siis tälläinen tehoäiti jonka tv-ohjelma alkaa pyöriä tuossa lähiaikoina Livillä ja jolla näyttää monien mielestä menevän aivan liian hyvin. Liitän tähän pätkän tuosta edellisestä linkistäkin löytyvästä tv-ohjelman esittelystä:

Marjo Niittyviita on yrittäjä ja tiikeriäiti, jonka suurimpia unelmia on, että hänen lapsensa menestyisivät elämässä mahdollisimman hyvin. Marjon kalenterin jokainen minuutti on tarkkaan ohjelmoitu: jos kysyt häneltä tänään, mitä perhe tekee 17. kesäkuuta kello kolmen ja viiden välillä, Marjolla on siihen varmasti vastaus.

Perhe harrastaa musiikkia ja urheilua kymmeniä tunteja viikossa, mikä vaatii ankaraa aikatauluttamista. Marjon tyttäret tekevät yli sata soittokeikkaa vuodessa, ja lisäksi he kiertävät urheilukilpailuja. Muutenkin perhe viettää hyvin tiiviisti aikaa yhdessä: koska Marjo voi työskennellä kotoa käsin, hän on lähes aina läsnä lasten valveillaoloaikana.

Marjo on yrityksensä Mallitoimisto Model Acen sielu ja sydän. Firman päätuote ovat tanssiryhmät, joista tunnetuin on Lamourettes-showtanssiryhmä. Osa Lamourettes-tytöistä on Marjolle kuin pikkusiskoja. Niinpä suuri osa hänen työajastaan menee tyttöjen murheiden ja ilojen kuuntelemiseen ja managerointiin.

Marjo on itsekin entinen huippu-urheilija. Hän kuului maastohiihdon maajoukkuerinkiin tähtäimessään Lahden MM-kilpailut. Tie huipulle katkesi, kun Marjo alkoi odottaa esikoistaan, sillä vannoutuneena perfektionistina hän koki huippu-urheilun ja äitiyden yhdistämisen mahdottomaksi.

Marjo harrastaa edelleen ahkerasti liikuntaa, ja hoikka vartalo on hänelle hyvinvoinnin kulmakivi. Niinpä Marjo ei antanut edes raskausajan vaikuttaa painoonsa: itsekuri on Marjolle helpompaa kuin useimmille meistä.

En henkilökohtaisesti Marjoa tunne, mutta esimerkiksi radioesiintymisiensä perusteella hän on aivan äärimmäisen upea ihminen. Energisyys, positiivisuus, iloisuus ja muutenkin hyvä meininki ovat niitä ominaisuuksia jotka hänen esiintymisistään välittyvät. Myös asenne tuntuu olevan todella kohdillaan, lukuun ottamatta hänen itsensäkin esiintuomaa perfektionismia, joka on joskus hyvä, mutta joskus myös todella tuhoava ominaisuus. Kaiken kaikkiaan tämä Marjo ainakin minusta vaikuttaa todella todella upealta ihmiseltä. Vaikka oletettaisiin (kuten monet olettavat) että tämä koko läppä siitä että hänellä menee niin yliluonnollisen hyvin olisi osittain tekaistu, kunnioitan tuon kaltaisia ihmisiä silti todella, todella paljon.

Ja tässä tunnun olevani aika yksin. Pikainen googletus hakusanalla Marjo Niittyviita tuottaa aika ikävää tavaraa. Erinomainen esimerkki vaikkapa vauvafoorumilla tai suomi24:ssä. Suuri enemmistö keskusteluun osallistujista näyttää olevan vahvasti marjovastaisia ja suuri enemmistö perusteluista näyttää olevan tasoa “musta tuntuu”. Sama meininki toteutuu myös radiossa, jossa lähetykseen soittavat kuuntelijat ovat varustautuneet (ja nimenomaan ennakkovarustautuneet) selkeän nihkeällä asenteella.

Tämä näyttää olevan toistuva ilmiö, kun esillä on ihminen, joilla menee jotenkin yleisesti hyväksyttyä “paremmin”. Ja se ilmiö näyttää vieläpä olevan joka kerta täsmälleen samanlainen. Seuraavat kohdat perustuvat toki täysin omiin havaintoihini, mutta luulenpa etten ole ihan ensimmäinen joka tämän on huomannut:

1. Ennakkoluulot, olettaminen ja tuomitseminen ilman sen kummempaa tietoa aiheesta

 • Oletetaan henkilön olevan ylimielinen, ärsyttävä tai kopea
 • Oletetaan ettei hänellä oikeasti mene niin hyvin kuin näyttää menevän, vaan kaikki on yhtä suurta esitystä ja kiiltokuvan luomista
 • Oletetaan että tälläinen henkilö väkisin jakelee vihjeitä siitä, miten “sinäkin tavallinen pulliainen voit saavuttaa paremman elämän”
 • Oletetaan että tälläinen henkilö pätee ylivertaisuudellaan
 • Oletetaan ettei henkilö osaa ottaa rennosti
 • Oletetaan että henkilön toimilla on jotain ikäviä seurauksia, vaikkei todellista tietoa tai todisteita niiden puolesta ole. Marjon tapauksessa nämä kaikki “ton lapsista tulee täysiä neurootikkoja ja kusipäitä” ovat erinomaisia esimerkkejä tälläisestä ajattelusta.
 • Kaikkien edellisten perusteella tuomitaan tyyppi täydelliseksi kusipääksi ja epäaidoksi ihmiseksi, jonka kanssa kukaan normaali ja järkevä henkilö ei halua olla tekemisissä.

Se, että tuo henkilö ei osoittaudukaan oletusten ja ennakkoluulojen kaltaiseksi koetaan vähintäänkin yllättävänä. Esimerkiksi tuossa linkittämässäni radiolähetyksessä yksi juontajista toteaa (onneksi hyväntuulisesti nauraen) että “sä oot ärsyttävän ihana, sua ois helppo vihata” ja myöhemmin lisää että “tämä on pettymys”, viitaten siihen, että Marjo ei ollutkaan yhtään niin perseestä kuin olisi voinut olettaa. Samaisessa radiolähetyksessä kuuntelijat saavat soittaa studioon ja keskustella tämän Marjon kanssa.

Yksikään useasta soittajasta ei ole Marjolle mitenkään mukava, joskin ääni kellossa muuttuu lähes jokaisella kun tämä Marjo ei vastaakaan vittuiluun vittuilulla. Näyttää siis siltä, että ihmiset ovat töykeitä nimenomaan siksi, että olettaisivat tämän “ylivertaisenkin” henkilön olevan jollain tapaa kusipää.

2. Toisen valitseman elämäntavan tuomitseminen

Tämäkin näyttää toistuvan ihan joka kerta. Mikäli puhe on jostain vähän turhan rikkaasta ihmisestä, todetaan jotain sen suuntaista että on varmaan kamalaa elää kun pitää koko ajan pelätä omaisuutensa puolesta (ihan kuin valtaosa meistä peruspulliaisista ei tekisi sitä). Mikäli puhe on jostain urheilutähdestä, todetaan että tuollaisen jatkuvan treenaamisen on oltava todella syvältä. Tuon Marjon tapauksessa päivitellään sitä kuinka kuluttavaa tuollainen suorituskeskeinen pakkopullaelämä on. Kaikissa näissähän taas oletetaan että ko. henkilö ei todellisuudessa nauttisi valitsemastaan elämäntavasta.

Itselleni syntyy lähinnä seuraava kysymys:

Miksi ei anneta jokaisen elää niin kuin haluaa ja lakata pitämästä sitä omaa elämäntapaansa kaikille muillekin sopivana? Eikö päinvastoin ole hienoa, että löytyy ihmisiä ihan laidasta laitaan? Ja mitä tulee tälläisiin huippusuorittajiin, niin minusta on aidosti hienoa että on ihmisiä, jotka näyttävät mihin me halutessamme oikeasti kykenemme.

3. Ja sitten toimintansa selittely

“Tuomitsen koska olen huolissani niistä lapsista.” (korvaa lapsista-sana haluamallasi)

Ihan oikeasti, ei. Jos joku olisi aidosti huolissaan vaikkapa sitten niistä lapsista, miksi hän valitsisi

a) pelastustoimiensa kohteeksi hyväosaisen perheen lapset joilla menee todennäköisesti “paremmin” kuin useimmilla meistä eikä jotain yhteiskunnasta syrjäytyviä katuorpoja?

b) niinkin mitättömän vaikutuskanavan kuin joku vauvafoorumi, kun tarjolla olisi vaikutuskanavia joilla saavuttaa paljon suuremman määrän kuulijoita?

c) niinkin tehottoman toimintatavan? Ei kukaan varmaan oikeasti usko että vauvaforumille kirjoittaminen oikeasti muuttaa mitään. Ihan turhahan tässä on mitään selitellä, mikäli olisi aidosti huolestunut ja jotain haluaisi oikeasti muuttaa, keskittyisi tekemään jotain merkityksellisempää kuin jauhamaan nettifoorumilla.

Se, mikä tuntuu yhdistävän ihmisiä, joilla on aidosti asiat hyvin, on se, ettei heitä ihan hirveästi kiinnosta muiden, heille täysin tuntemattomien ihmisten tekemiset ja tekemättä jättämiset (näin pienen mittakaavan asiat jotka eivät ole todellisuudessa edes väärin, toki suuret vääryydet ovat eri asia). He keskittyvät omaan mukavaan elämäänsä ja antavat muiden elää kuten nämä parhaaksi näkevät.

Ehkä olen väärässä, mutta kovasti noin yleensäkin koen ettei pahan olonsa vuodattaminen jonkun satunnaisen julkisuuden henkilön vuoksi ole ihan sitä tuloksekkainta toimintaa. Vaikea uskoa että tuo Marjokaan ihan heti luopuu valitsemastaan elämäntyylistä siksi, että joku jossain tuntee alemmuudentunnetta sen johdosta. Ja ihan oikeasti, jos sitä alemmuudentunnetta ei oikeasti olisi (kuten väitetään), ei kukaan tuolla tavalla johonkin telkkarimammaan reagoisikaan. Kaikki keskittyisivät elämään sitä omaa kivaa elämäänsä ja antaisivat muidenkin tehdä saman.

Joo, ei ole tuollainen marjoelämä ihan minuakaan varten, mutta en kyllä onnistu näkemään siinä kauheasti moittimisenkaan arvoista. Eläkööt jokainen tavallaan. Ei luulisi olevan aikuiselle ihmiselle ihan oikeasti ylivoimaista keskittyä juuri siihen omaan kivaan elämäänsä. Ja jos se ei ole niin kivaa, niin voi keskittyä sen parantamiseen sen sijaan että purkaa pahaa oloansa muihin.

Eli hei, mitä jos keskityttäisiin vertaamaan itseämme ihan vain itseemme? 

klikkaa verkkokauppaan


13 Comments

 • Hyvä kirjoitus. Minusta on hienoa, että on olemassa menestyviä ihmisiä. Itse asiassa heistä tulisi pikemminkin ottaa oppia kuin arvostella. En tunne tapaus Marjoa juuri tätä kirjoitusta enempää (olen kuullut pätkä radiohaastattelua), mutta hänen ominaisuuksistaan nuo tarkka elämän suunnittelu ja perfektionismi ovat asioita joita karsastan. Itse olen sitä mieltä, että erittäin hyvä riittää useimmiten – täydellisyyteen ei kannata eikä usein voikaan päästä. Vaikka toisaalta kannatan ja arvostan ajan suunnittelua tiettyyn pisteeseen asti, olen toisaalta sitä mieltä, että itselleen pitää jättää myös aikaa ihan vaan olemiseenkin.
  Lisää aiheesta mm. täältä: http://wwww.hpaconsulting.fi/index.php?page=itsensae-kehittaemisen-menestyksen-ja-onnellisuuden-pieni-e-kirja

  • Jevgeni

   Reply Reply 18.03.2012

   Mitä tulee täydellisyyteen pyrkimiseen, olen aikalailla samaa mieltä. Tosin sillä erotuksella, etten usein tähtää edes erittäin hyvään vaan tarpeeksi hyvään. Tälläinen tuskin on kovin kivaa, mikäli on tottunut siihen, että erinomaiseen tai täydelliseen tulokseen pitää pyrkiä, mutta mikäli ei, helpottaa tämä elämää aidosti aika paljon.

 • Hemppa

  Reply Reply 18.03.2012

  Todellakin ihmiset voisivat keskittyä katsomaan tälläisiä ohjelmia ilman sen kummempia tunnelatauksia. Näistäkin voi ihan oikeasti oppia jotain omaan elämään. Ei aina tarvitse olla sanomassa ääneen kuinka inhoaa jotain julkisuuden ihmistä, kun se kuva mikä median välityksellä saadaan on aika kapea kuitenkin. Samallahan sitä itseään asettaa jalustalle “minä en ainakaan ole niin tyhmä”.

  Suurin osa tutuistani inhoaa esimerkikiksi Johanna Tukiaista, joka on vähän toista ääripäätä kuin Marjo. Mielestäni kumpikaan näistä ihmisistä ei ole tehnyt mitään tarkoituksella pahaa. Johannalla on päihde- ja mielenterveysongelmia, jotka ei ole mikään ihme median Kanerva-pyörityksen jälkeen. Miksi sairasta pitäisi vihata? Marjo taas on perfektionisti ja hänellä menee hyvin omassa elämässään. Mitäs inhottavaa siinä on? Ei kai se muilta ole pois jos toisella menee hyvin. Onni on ehtymätön luonnonvara. Ihmiset vois keskittyä inhoamaan oikeasti pahoja ihmisiä. Marjon lapsenkasvatus on aika pieni murhe verrattuna siihen miten itärajan takana Putinin Venäjällä demokratia voi.

  • Jevgeni

   Reply Reply 18.03.2012

   Nimenomaan. Saahan sitä huolissaan olla, saa vihata, saa ärsyyntyä. On vain äärimmäisen kummaa, että kohteeksi valikoituu jokin suuressa mittakaavassa näin mitätön kohde. Kun kerta ahdistusta tahtoo tuntea, voisi samantien tuntea sitä jonkin aidosti merkityksellisen asian johdosta.

   • Mie vuan

    Reply Reply 27.03.2012

    Just noin. Vihaa, rakasta ja unelmoi isosti. Sehän ei maksa mitään eikä silloin kannata näperrellä pikku-kuvitelmien parissa. Turha uneksia satasen lottovoitosta ja sen törsäämisestä, kun voi haaveilla miljoonista euroista ja palatseista uima-altaineen.

    Turhat julkimot ovat moottoreina valtavalle bisnekselle lehtimyynteineen, mainoksineen, oheistuotteineen, meikkaajineen, plastiikkakirurgeineen jne. Tuksut ja Marjot elättävät uskomattoman määrän yrittäjiä samalla, kun viihdyttävät kansaa ja antavat puheenaiheita oikeiden ja vakavien asioiden tilalle.

 • P

  Reply Reply 29.03.2012

  Mulla oli hieman negatiivinen asenne tätä ohjelmaa kohtaan aluksi, mutta se muuttui.
  Tosi positiivinen perhe. Pidän ohjelmasta

 • Leave A

  Reply Reply 29.03.2012

  Hyvä Narjo, kiitos kirjoituksesta, melkoinen sissi olet. Narsissi! :):)

 • Joo-o, mullekin on ihan sama miten hän elämänsä elää. Mutta nyt hän alkaa selkeästi lasten hyväksikäytön uudessa Päivä prinsessana -vouhotuksessaan. Ahneudella ei ole moraalia. Pedofiilit ovat varmasti innoissaan.

 • Mitä vittua :/

  Reply Reply 06.10.2012

  Mitkä vitut on lahden MM kisat? mitä vittua? ja sitä paitten tää kuspää ei oo tehny mitään elämässään ittensä tai muitten vuoks

  Ystävällisin teveisin: Itsensä- ja muiden kehittäjä

 • Helena Pavloff

  Reply Reply 01.11.2012

  Marco Bjurström on harmillisesti kokenut aika saman kohtalon kuin Marjo. Suututtaa kyllä niiden puolesta.

 • Kiva, että joku tekee blogikirjoituksen jonkun henkilön hyvistä puolista ja puolustaakseen eikä vain mollaa, joka on niin paljon yleisempää ja helpompaa!

 • marjo kari

  Reply Reply 26.03.2014

  Kateelliset ihmiset näkevät asiat kuten näkevät. Totuus on, ettei täydellisiä ihmisiä tai vanhempia ole olemassakaan. Niittyviidat ovat hyvä esimerkki kuitenkin perheestä, joka on hyvä tiimi. He pärjäävät omilla ansioillaan sekä taloudellisesti että muuten. Jokainenhan on vapaa tekemään rahaa tässä maassa, jos jotain osaa tai haluaa tehdä. Mitä lasten henkiseen tai fyysiseen hyvinvointiin tulee, niin enpä olisi huolissani. Lapset peilaavat vanhempiaan, ja jos lapsi on iloinen, reipas ja innostunut, ovat asiat silloin varsin hyvin.
  Mitä Marjon syömishäiriöepäilyihin tulee, niin voin kokemuksesta kertoa että liikkuvaisena ihmisenä on kiloja vaikea kerryttää, eikä siihen ole tarvettakaan kun on terve! Ei läski sen parempi vaihtoehto ole…
  Hyvä Marjo ja perhe! Suomi tarvitsisi lisää samaa iloista ja positiivista energiaa, mikä teistä huokuu

Leave A Response

* Denotes Required Field