3 syytä, miksi itsevarmuus on yksi elämän tärkeimmistä taidoista

tärkeä itsevarmuus

Hei!

Hieman yli 10 vuotta sitten aloin opiskelemaan sosiaalista itsevarmuutta. Opettelin aloittamaan keskusteluja, puhumaan ihmisille ja esiintymään. Onnistuinkin pikkuhiljaa kasvamaan ulos sosiaalisissa tilanteissa jännittämisestä. Nämä olivat silloin minulle tärkeitä aiheita, sillä olin äärimmäisen ujo ja epävarma ihminen. Pyrin kovasti siihen, ettei se olisi näkynyt ulospäin, mutta kyllähän se usein näkyi.

Sittemmin olen luonut uraani juuri itsevarmuuden ympärille. Perustin mm. Rohkeuskoulu -nimisen yrityksen, kirjoitin Eroon ujoudesta -kirjan ja rakensin Itsevarmuus -verkkokurssin. Nykyään esiinnyn ammatikseni, vedän itsevarmuuskursseja ja tuotan itsevarmuuteen liittyvää sisältöä. En kuitenkaan ole ollut enää pitkään aikaan kiinnostunut näistä aiheista itseni vuoksi.

Kun aloitin, tarkoituksenani oli oppia itsevarmuutta ennen kaikkea itseni takia. Halusin osata olla sosiaalisesti kyvykäs ja varma. Halusin, että ihmiset pitäisivät minusta ja kelpuuttaisivat minut seuraansa. Kun sitten opin olemaan sitä, kävi se, mitä käy usein, kun saavutamme jonkin tavoitteen: se ei enää tuntunutkaan kovin merkitykselliseltä. Olihan se sinänsä ihan mukavaa olla koko elämän kestäneen ujouden jälkeen sosiaalisesti rohkea, mutta siitä tuli nopeasti melko itsestäänselvää.

Vasta tässä vaiheessa itsevarmuuden koko ilo alkoi pikkuhiljaa paljastumaan minulle. Itsevarmuuden hyödyt olivatkin todellisuudessa paljon hienovaraisempia – mutta myös upeampia – kuin olin etukäteen osannut edes ymmärtää. Se, että itsevarmana osaa pärjätä sosiaalisissa tilanteissa ja kokea olonsa rennoksi, on ihan kiva juttu sekin. Mutta ne todelliset hyödyt ovat jotain ihan muuta. Tänään haluan kirjoittaa sinulle niistä.

3 syytä, miksi itsevarmuus on yksi elämän tärkeimmistä taidoista

1. Elämästä tulee helpompaa

Ensimmäinen syy, miksi pidän itsevarmuutta yhtenä tärkeimmistä elämäntaidoista, on se, että se tekee lähes kaikesta helpompaa. Esimerkiksi

  • Sekä vieraiden, että tuttujen ihmisten seurassa oleminen helpottuu
  • Ystävyys- ja parisuhteet sujuvat rennommin ja vapautuneemmin
  • Esiintyminen, viestintä ja esimerkiksi taiteellinen itseilmaisu muuttuu helpommaksi
  • Seksuaalisuuden ja läheisyyden haasteet vähenevät
  • Työnhaku, yrittäjyys ja esimerkiksi varallisuuden kerääminen helpottuu

Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä. Käytännössä “itsevarmuus” tarkoittaa parempaa kykyä hyväksyä itsensä, kohdata elämän vastoinkäymisiä, kestää stressiä ja kokea itsensä arvokkaaksi. Yhdessä nämä tekevät oikeastaan kaikesta helpompaa. Helpompi elämä taas on yleensä esimerkiksi stressivapaampaa ja siten myöskin terveyden ylläpitämisen kannalta parempaa. Kun jatkuvasti ei ole tavalla tai toisella “vähän vaikeaa”, pysyy sekä kehon, että mielenkin terveys paremmassa kunnossa.

2. Elämästä tulee antoisampaa ja nautinnollisempaa

Toinen syy siihen, miksi itsevarmuus on niin tärkeää, on se, että tekee lähes kaikesta antoisampaa ja nautinnollisempaa. Esimerkiksi:

  • Ihmissuhteista ja parisuhteista saa paljon enemmän irti, kun itseään uskaltaa avata ja kun esimerkiksi ihmissuhteiden ongelmia saa ratkottua aiempaa paremmin mm. itsevarmemman viestinnän ansiosta.
  • Esiintymisestä, esilläolosta ja muutenkin huomion kohteena olemisesta tulee hauskempaa, kun ei tarvitse jatkuvasti jännittää ja varautua erilaisiin, usein kuvitteellisiin uhkakuviin.
  • Itsensä toteuttamisesta töissä, yrittäjyydessä ja taiteessa tulee antoisampaa, kun uhkakuvien välttelyn sijaan pystyy keskittymään paremmin itse tekemiseen.
  • Läheisyydestä ja seksuaalisuudesta saa huomattavasti enemmän irti, kun osaa tulla paremmin toimeen esimerkiksi häpeän, riittämättömyyden ja itsekriittisyyden tunteiden kanssa.

Nämäkin ovat lähinnä yleisiä esimerkkejä. Koen itse elämän muuttuneen huomattavasti mielekkäämmäksi itsevarmuuden kehittämisen myötä. Usein kyse on melko pienistäkin asioista, mutta kun lähes kaikki elämässä on edes pienesti antoisampaa, on tämän kaiken yhteisvaikutus melko huomattava. Itsevarmana on helpompaa olla onnellinen. Myös tieteellinen näyttö tukee tätä vahvasti (esim).

3. Läheisten ihmisten elämästä tulee usein parempaa

Tämä on mielestäni ylivoimaisesti tärkein syy, miksi on hyvä pyrkiä kehittämään itsevarmuuttaan. Tämä on se syy, miksi haluan tehdä työtä nimenomaan itsevarmuuden kouluttamisen parissa. Muiden ihmisten on nimittäin usein helpompaa, mukavampaa ja antoisampaa olla silloin lähellämme. Kun olemme itse itsevarmoja, muut ihmiset voivat paremmin. Vaikutusmekanismit ovat esimerkiksi seuraavia:

  • Itsevarma ihminen on sallivampi ja reilumpi muita kohtaan. Muiden ihmisten ohjailun, hallitsemisen ja sosiaalisen pelailun tarve vähenee.
  • Myöskin ihan tavallinen arkinen aggressiivisuus, kiukuttelu ja taipumus vihastumiseen vähenee. Ihmisestä tulee usein vähemmän “kireä” ja vähemmän vaativa.
  • Epävarmuus altistaa itsekkyydelle, itsevarmuus taas vähentää sitä. Itsevarman ihmisen ei esimerkiksi tarvitse käyttää niin paljoa kapasiteetistaan vaikkapa omien etujen valvomiseen, taloudesta stressaamiseen ja muiden mielipiteistä huolissaan olemiseen, sillä hänen turvallisuutensa tunne ei ole yhtä riippuvainen ulkoisista tekijöistä.

Mitä paremmin voimme itse ja mitä enemmän meillä on sisäistä turvallisuudentunnetta, sitä enemmän kapasiteettia meillä on käytössä erilaiseen muista huolehtimiseen ja muille antamiseen. Itsestään on helpompaa antaa enemmän hyvää ulospäin, kun suurehko osa jaksamisestamme ei kulu pyrkimyksiin suojella itseämme ja hallita asioita (joita on lähtökohtaisestikin usein mahdoton hallita!), kuten muiden mielipiteitä.

Tämä on tosin paljon helpommin sanottu, kuin tehty…

Tärkeä itsevarmuus, haastava itsevarmuus

Jos itsevarmuus olisi helppoa, huomattavasti useammat olisivat itsevarmoja. Jos ei itse sitä koe olevansa, voi tuntua todella epämiellyttävältä, kun joku puhuu siitä helppona taitona. Muistan itsekin, kuinka ärsyttävää oli aikoinaan se, että itseäni itsevarmemmat ystäväni jakelivat neuvojaan esimerkiksi sosiaalisia tilanteita varten:

  • “Sen kuin menet, ja aloitat keskustelun!”
  • “Sen kuin kutsut hänet treffeille. Ei oo vaikeaa!”
  • “Sen kuin menet ja pidät sen esitelmän. Eihän siinä mitään, lisäksi se on 20 minuutissa ohi”.

Niinpäniin. Onhan se helppoa sitten, kun sen osaa. Ennen sitä tämä kaikki taas voi olla piinaavan vaikeaa. Myönteinen puoli on toisaalta se, että itsevarmuuden oppimisesta voi tehdä itselleen helpompaa.

Siksi olen käyttänyt viimeiset puoli vuotta Itsevarmuus: Eroon sosiaalisesta jännittämisestä -verkkokurssin rakentamiseen. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa tuntea olonsa itsevarmemmaksi ja rennommaksi erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Kurssilla on valtavasti sisältöä, paljon tehtäviä ja mm. monien ihmisten tarinoita sosiaalisesta jännittämisestä vapautumiseen liittyen. Mikäli kiinnostuit, käy tutustumassa ja tule mukaan!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia