AIKUISET

Leikki on lapsen työtä, sanotaan. Kun lapsi varttuu aikuiseksi, turhan moni näyttää ottavan loparit.

En mene tässä tekstissä siihen, että aikuistenkin olisi ihan hyvä leikkiä siksi, että se on paitsi hemmetin kivaa, myös parantaa mielenterveyttä ja tekee elämästä astetta kiinnostavampaa. Ei, suosittelen leikkimistä myös eräästä muusta, hyvin tärkeästä syystä.

Koska leikkiminen on leimattu niin lapsille kuuluvaksi ja lapselliseksi, se saa aikuisen tekemänä aivan uuden merkityksen: Leikkivä aikuinen onkin yhtäkkiä rajojen rikkoja, tavanomaisesta poikkeava, rohkea ihminen. Leikkiminen alkaa symboloimaan lupaa johonkin uuteen.

Rajojen rikkominen on oman kokemukseni mukaan opittavissa oleva taito. Jos on elänyt koko elämänsä kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä turhan läheltä tihrustellen, on ensimmäinen kokemus rajojen rikkomisesta usein vaikea. Vaan seuraava on jo helpompi. Ja sitä seuraava helpompi. Ja niin edelleen.

Rajojen rikkominen ei tietysti ole mikään itseisarvo, mutta siitä on usein hyötyä. Hyvin usea meistä haluaa tälläkin hetkellä tehdä jotain uutta, rikkoa jonkin rajansa. Jotta rajoja voisi rikkoa, niiden rikkomista tulee ensin oppia.

Ja siinä kaikesta kokemuksesta on apua. Kun otat tavaksesi leikkiä silloin tällöin, kerrytät kokemusta rajojen rikkomisesta ja vahvistat identiteettiäsi ihmisenä, joka uskaltaa. Ja se on se, mitä ehkä haluatkin olla.

Rakkaudella,

Jevgeni

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0