tehtävälista-väylä parempaan mieleen

Moikka!

Tänään vaihteeksi vähän juttua elämänhallinnasta ja turhan stressin vähentämisestä. Näitä on toivottu enemmänkin, mutta mielenkiintoisia aiheita on niin paljon, etten ole ehtinyt antaa elämänhallinnalle kaikkea toivottua huomiota. Pahoittelut :)

Mistä johtuu huomattava osa arkipäivän stressistä?

Siitä, että on jatkuva kiire ja liikaa tehtävää ja muistettavaa, ajatellaan. Asia ei ole aivan näin, sillä löytyy myös paljon ihmisiä, joita ylitäysi aikataulu ja suuri muistamisen määrä ei suinkaan stressaa vaan päinvastoin innostaa. Läheltä kuitenkin liippaa.

Kyse on ajatuksista. Aiheutamme stressimme itse pyörittämällä päässämme ajatuksia kuten

”mä en millään ehi tätä hoitaa tätä kaikkee vi ei voi ei voi ei mitä jos mä nyt myöhästyn se on varmaan niin noloo ja illalla pitää muistaa hakea pyykit kuivaushuoneesta ainiin pitää palauttaa avain Matille ja ne Leenan synttäritkin on huomenna mitähän mä ostaisin sinne moneltas mun työt alkaakaan huomenna pitää varmaan siihen asiakastapaamiseen valmistella materiaali mistähän siellä muuten piti puhua voi ei miten mä muistan tän kaiken kotonakin lapset vaa huutaa ei tästä tuu mitään aaaa”

Yllätys yllätys, tuollaisen ajatustäyslaidallisen jälkeen mielenrauha on kaukana ja olo on stressaantunut. Kun tuo ajatusketju vielä toistetaan useita kertoja päivässä, on helppoa kuvata koko päivää stressaavaksi.

Mikä tuollaisissa ajatuksissa tarkalleen ottaen meidät saa tolaltaan?

Ainakin kaksi asiaa. Ajatus siitä että unohdamme jonkin muistettavista asioista ja joudumme kohtaamaan unohduksemme seuraamukset sekä ajatus siitä, että vaikka muistaisimme, emme välttämättä ehdi tehdä kaikkea ja joudumme kohtaamaan tekemättömyyden seuraamukset.

Kuinka voimme oppia tästä turhasta ja elämänlaatuamme pilaavasta stressistä eroon?

Stressistä mielenrauhaan

Itse käytän tämän turhan stressin päihittämiseen kahta samanaikaista työkalua.

Toinen niistä on mieleni tai tarkemmin ottaen ymmärrykseni siitä, että kyse on vain alhaisen mielentilan ajattelusta ja siitä, että kyseessä on vain ajatus. Vaikka kuinka pelottelisin itseäni unohduksilla, myöhästymisillä ja kamalilla seuraamuksilla, ymmärrän ettei se tarkoita sitä, että myöhästyisin tai unohtaisin jotain oikeasti. Toisin sanoen maalailen ajatuksissani todellisuutta, joka ei yleensä toteudu. Pelottelen itseäni olemattomalla.

Tiedän, että jos hyväksyn sen, että pelottavat ajatukseni ovat vain ajatuksia ja lopetan päättömänä kanana juoksentelun, kykenen saamaan valtavasti asioita aikaan ja näin välttämään ne seuraamukset, joiden kohtaamista niin pelkään.

Toinen työkaluni ja salainen aseeni unohtelua ja unohtelun pelkoa vastaan on tehtävälista. Osa arkipäivän stressistä johtuu siitä, ettemme luota siihen, että kykenemme muistamaan niitä kaikkia kymmeniä pikkuasioita jotka olisi mukava saada hoidettua. Näiden pikkuasioiden pyörittely mielessä on aivoillemme hyvin raskasta. Lisäksi kun mietimme koko päivän kuinka “pitää muistaa se, se, se, se, se ja vielä se”, ei kapasiteettia korkeatasoisemmille ajatuksille paljoa jää.

Minun ratkaisuni tähän on mielen tyhjentäminen tehtävälistalle. Kun taskussani on paperinpala joka kertoo minulle mitä ja milloin pitää tehdä, minulla ei ole niin minkäänlaista syytä pyöritellä samaa listaa päässäni ja stressata itseäni mahdollisilla unohduksilla. Tämä on aidosti nopea ja vaivaton keino vähentää täysin turhaa stressiä.

“Mutku mä inhoon tehtävälistoja!”

Tehtävälistat ovat ystäviäni, mutta hyvin monet eivät jaa tunteitani niitä kohtaan. Tehtävälistat koetaan ahdistavina kielteisten tunteiden ja lisästressin aiheuttajina. Ne koetaan tylsien tai ylijärjestelmällisten ihmisten juttuna ja ne saavat elämän tuntumaan suorittamiselta. Lisäksi tehtävälistalle kirjoitettu ikävä velvollisuus jaksaa muistuttaa itsestään kunnes oikeasti viitsit tehdä sen. Aika ahdistavaa!

Minut tuntevilla ihmisillä tuntuu olevan minusta jonkinlainen mielikuva ihmisenä, joka tehokkaasti ja täsmällisesti luovii päivä toisensa jälkeen kymmenien tehtävälistojeni lävitse tunnollisesti ja tuloksekkaasti. No, he ovat väärässä.

Todellisuudessa olen hyvinkin laiska kaveri joka jättää säännönmukaisesti puolet tehtävälistani sisällöstä tekemättä tai tekee ne viikkoja tai kuukausia myöhässä.

Miksi? Kuinka kehtaan toimia näin!?

Siksi, että valtaosa siitä mikä olisi ihan kiva saada tehtyä ja jopa siitä mitä meiltä vaaditaan on täysin turhaa näpertelyä, jonka tekemättä jättämisellä ei ole niin minkäänlaisia seuraamuksia. Tehtävälistani venyvät päivittäin ahdistavan pitkiksi ja lopulta viitsin tehdä niille listatuista tehtävistä vain murto-osan. En ole huomannut maailman kaatuneen tämän vuoksi. Jos asia on aidosti tärkeä, se kyllä muistuttaa itsestään tavalla tai toisella.

Se mitä yritän tässä sanoa on, että tehtävälistaan ei tarvitse suhtautua kuin piiska kädessä seisovaan orjaherraan. Lista on työkalu jonka tarkoitus on helpottaa päivittäistä eloasi, ei mikään pahan mielen lähde. Sitä ei tarvitse ottaa niin tosissaan. Jos ei huvita, jätä tekemättä, katso mitä käy. Saatat yllättyä miten vähän vaikutusta tekemättä jättämisellä usein lopulta on.