Tilaisuuskassa

tilaisuuskassa

Vaihteeksi rahaan liittyvä kirjoitus! Tästä (pikku)jutusta on ollut minulle sen verran iloa, että jakaisin sen mielelläni teidänkin kansanne.

Useimmille lienee turhankin tuttu tunne se, kun tiedossa olisi jotain todella kokemisen arvoista ohjelmaa tai menoa, mutta fyrkat on totaalisesti loppu. Erityisesti tämä koskee varmaan tätä omaa ikäluokkaani, joilla mahdollisuutta aidosti kovapalkkaiseen työhön ei vielä useimmiten ole. Ja – kova yleistys, tiedän – nimenomaan nuoremmat tuntuvat muutenkin hiukan halukkaimmilta osallistumaan vähän kaikenlaisiin menoihin.

Mistä siis on kyse ja mikä on tämä tilaisuuskassa?

(Se joka odotti jotain todella uraauurtavaa ja ihmeellistä saa muuten pettyä).

Tilaisuuskassaan laitetaan rahaa syrjään odottamaan hetkeä, jolloin sitä johonkin menoon tulee tarvitsemaan.

Mitä järkeä tässä on?

Kun rahat ovat tiukassa ja niitä yrittää säästää omalla tilillään, saa hyvin usein huomata, kuinka ne pikkuhiljaa valuvat laskuihin, ruokaan, juomaan ja muihin pikkumenoihin. Kun taas rahan laittaa ajoissa syrjään ja leikillään unohtaa sen olemassaolon, on siihen paljon helpompaa olla tarttumatta ja käyttämättä sitä näihin pieniin valuviin menoihin.

Tässä vaiheessa saatat miettiä, että “okei, hyvä ton kermaperseen on tuollaista neuvoa, olen opiskelija ja pakollisten menojen jälkeen jää satanen kuussa käteen, ei siitä mihinkään säästöön riitä”.

Ja osaan toki samaistua tuohon, elän itsekin aika älyttömän köyhästi, mikä on itselleni kuitenkin okei, sillä ostan mitään esineitä aivan uskomattoman harvoin, ja syönkin pelkästään halpaa perusruokaa (ja sitäkin aika vähän). Lisäksi väännän tällä hetkellä niin vähän palkkatöitä, että jään joka kuukausi oikeastaan tuloissani miinukselle.

Tilaisuuskassani karttuu silti.

Itse laitan sinne parikymppiä kuussa, mutta voisin todennäköisesti satsata viitisenkin kymppiä ilman, että kävisin lähelläkään nälkäkuolemaa. Parikymppiä on mielettömän pieni summa, mutta kuukausien kuluessa se tietysti kasvaa, ja kun yllättävä meno tai tilaisuus tulee vastaan, enkä kykene kustantamaan sitä muista varoistani, turvaudun tilaisuuskassaani.

Esimerkiksi kesällä pääsin hyppäämään benjihypyn ihan vain tilaisuuskassani turvin, koska muuten olin rahatilanteessa heikommillani kuin kuukausiin.

Tämä on toki yksilökohtaista, mutta arvostan itse kokemukset paljon korkeammalle kuin esimerkiksi esineiden omistamisen. Kokemuksista jää muistoja ja kivoja fiiliksiä pitkiksi ajoiksi. Sen sijaan on vaikeaa kuvitella, että fiilistelisin useamman vuoden kuluttua sitä, millaisen iPodin joskus omistin.

Tämä on jälleen niitä “tee jos huvittaa”-juttuja, mutta itse olen tähän hommaan ollut äärimmäisen tyytyväinen. Kokeilkaa jos huvittaa.

 

klikkaa verkkokauppaan


3 Comments

 • koukussa

  Reply Reply 30.11.2011

  Tosi fiksu kirjoitus! Ja muutenkin kirjotat tosi hyviä juttuja! :) Mulla ei vaan tuollainen “tilaisuuskassa” toimisi, koska oon kääntäny asiat eri päin: oon laskenu budjetin, johon oon eritelly, paljon mulla kuluu laskuihin vuodessa ja oon jakanu summan kahdellatoista (joka kuulle oma summa). Siirrän tän summan joka kuu omalle tilille, jota käytän vaan laskujenmaksutilinä. Näin mulla on sitten kaikki loppuraha “vapaata rahaa”, jolle voin tehdä mitä vaan, esimerkiks mennä just tapahtumiin tai muuta. Toi on tosi yksinkertainen systeemi, laitan joka kuu sinne n.100 e ja kappas vain, maksoin viime viikolla ilman huolen häivää vakuutusmaksut (tulee kerran vuodessa, sisältää koti- auto- ja henkilövakuutuksen) joiden yhteissumma oli 1100 e. En opiskelijana ois sellasta summaa saanu yhden kuukauden aikana mistään käärittyä, ellen olisi varautunut.

  • jevgeni

   Reply Reply 30.11.2011

   Hei, toi on hyvä! Harkitsen tuon koittamista!

 • Jukka

  Reply Reply 29.09.2016

  Itse maksan aina itselleni ensin, oli balanssi sitten miten positiivinen tai negatiivinen tahansa. Tuosta itselle maksetusta osuudesta jaetaan sitten osa turvaan, kasvuun ja osaamiseen. Kasvun tuotoista pistetään osa unelmiin, jotka saa tuhlata ihan miten huvittaa. Mitä enemmän saan tuottoa tekemilleni jutuille, sitä enemmän voin myös ilman omantunnontuskia törsätä.

  Myös ylijäämälle tehdään aivan sama allokointi kuukauden lopussa.

Leave A Response

* Denotes Required Field