Todellisen alfaihmisen 10 ominaisuutta

todellisen alfaihmisen 10 ominaisuutta

Päädyin hetki sitten keskustelemaan erään valmentajakollegani kanssa tästä viime vuosina Suomeenkin rantautuneesta ns. pokaaja-ilmiöstä. Pokaajissa eli pelimiehissä on kyse miesporukoista, jotka keskenään (yleensä netin syövereissä) kehittelevät ja kokeilevat tekniikoita, joilla saada mahdollisimman paljon naisia. Kyseinen yhteisö vetää puoleensa (yllätys yllätys) tyyppejä, joiden menestys parisuhdemarkkinoilla ei ole kovinkaan kummoinen. (Lisää infoa pokaajista esimerkiksi tästä varsin hilpeästä jutusta).

Yksi pelimiesteorian mukaan keskeisimmistä onnistumisen edellytyksistä on oppia ns. alfamieheksi. Tiedättehän, sellaiseksi, “puhu matalalla äänellä, liiku hillitysti, näytä itsevarmalta, ole sopivan renttu ja saat naisen kuin naisen”-tyypiksi.

Minulla on kyseenalainen kunnia tuntea paljon näitä pelimiesyhteisöstä ponnistavia ns. “alfamiehiä”. Tyyppejä jotka kokevat olevansa suuriakin päälliköitä. Päälliköiksi heiltä vaan näyttää löytyvän hämmentävä määrä piirteitä, joita he itse  niin hanakasti lokeroivat beta- eli alemman tason miehille kuuluviksi. Nämä itseoppineet alfamiehet ovat usein hillitynkorskean pintansa alla epävarmoja, vihaisia, herkkiä loukkaantumaan, misogyynisiä ja epäaitoja. Eivät siis ihmisinä kovinkaan “alfoja”.

(Ja mielensä pahoittaville pelimieskulttuurin edustajille: Tarkoitukseni ei suinkaan ole suorastaan pilkata tässä ketään. Pidän itsensä kehittämistä ihailtavana, myös tässä tapauksessa. En kyseenalaista sitä, etteikö tämän “pelimiesmateriaalin” joukosta löydy myös ihan asiallisia juttuja.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa vaan mennään perse edellä puuhun: Jos olet ihmisenä epävarma, yliherkkä, vihainen ja misogyyninen (mitä hämmentävän moni pelimieskulttuurin edustaja näyttää olevan) ja yrität esittää itsevarmaa, rauhallista ja rentoa kaveria, näyttäytyy se ymmärrettävästi melko epäaitona ja siten hölmönä ja näyttää usein valitettavasti johtavan lieveilmiöihin kuten valehteluun ja manipulointiin.)

En toki syyllistä näitä alfauroksia siitä, että he ovat sattuneet uskomaan hieman hölmöön pelimiesmateriaaliin ja muokanneet itsestään irvikuvan siitä, mitä todellinen alfamies edustaa. Koska minusta on sääli, että muutoin ihan älykkäät kaverit tällaiseen hölynpölyyn lankeavat, tarjoan heille seuraavan listan muodossa vähän paremman kuvan siitä, millainen on todellinen alfamies. Ja koska samat asiat pätevä yhtälailla myös naisiin, kutsukaamme heitä alfaihmisiksi.

Olkaa hyvä, alfaihmisten 10 ominaisuutta.

Oikea alfaihminen:

1. Uskaltaa olla oma itsensä

Todelliset alfaihmiset uskaltavat olla sitä mitä ovat, eivätkä koe tarvetta muuttaa itseään mahtuakseen johonkin muiden asettamaan sosiaaliseen lokeroon. He elävät elämäänsä siten, miten itse haluavat. Se, että he eivät edusta jonkinlaista menestyjästereotyyppiä ei heitä hetkauta, sillä he ovat täysin sinut itsensä kanssa.

Tunnen esimerkiksi tyyppejä, jotka ovat niin “nörttejä” kuin vain on mahdollista. Pelaavat keräilykorttipelejä, maalaavat muovifiguureja, rakentavat pienoismalleja ja harrastavat koodaamista. Ja kaikista näistä “noloista” piirteistä huolimatta heillä näyttää olevan varsin paljon vientiä, sillä aitous ja itsevarmuus on aina viehättävää. Samaa ei viennin osalta voi sanoa näistä tuntemistani “alfamiehistä”.

2. Uskaltaa elää omaa elämäänsä

Todelliset alfaihmiset elävät omaa elämäänsä, kuten itse parhaaksi näkevät. He eivät ole täynnä itseään ja kuuntelevat mielellään muidenkin mielipiteitä ja kokemuksia, mutta tekevät lopulliset päätökset itse. He kestävät ympäristön painetta ja osaavat olla välittämättä niistä asenteista, jotka eivät ole linjassa heidän omien pyrkimystensä kanssa.

Esimerkiksi henkilö, joka vastoin omia haluja hakeutuu opiskelemaan lääke- tai oikeustieteelliseen vain siksi, että suku niin toivoo, ei suoranaisesti edusta alfa-ajattelua. Henkilö, joka  ei uskalla asua aikuisena kimppakämpässä vain siksi, että muut pitäisivät häntä luuserina, ei ole alfa. Alfa elää kuten parhaaksi näkee, ei kuten muut sanovat.

3. Uskaltaa olla aito ja rehellinen

Alfaihmiset eivät käytä puolta hereilläoloajastaan vaivaten päätään sillä, mitä muut heistä ajattelevat. He eivät toimi typerästi, mutta uskaltavat tarvittaessa olla aitoja ja rehellisiä myös tilanteissa, joissa se ei kaikkia välttämättä miellytä. He eivät pelkää olla aitoja, vaikka tietävät, että jakavat näin mielipiteitä. Alfaihmiset eivät kiertele ja manipuloi, eivät valitse roolejaan sen mukaan, mistä heidän seuralainen sattuu pitämään.

Eräs pokaajayhteisössä yleisesti käytetty tekniikka on seuraava: Pokaaja kysyy naiselta, millaisista miehistä tämä pitää. Vastauksen saatuaan pokaaja antaa pikkuhiljaa, vähä vähältä ymmärtää, että on itse juuri tällainen mies. Hän jättää paljastamatta itsestään ne puolet, jotka ovat ristiriidassa naisen toiveiden kanssa ja korostaa niitä puolia, jotka ovat toiveiden mukaisia.

Tämä ei ole mitään alfaa, vaan varsin epäaitoa nössöilyä.

4. Uskaltaa puhua tunteistaan

Pokaajayhteisössä vallitsevan näkemyksen mukaan alfamiehet ovat miehekkäitä ja vähäpuheisia. Erityisen vähäpuheisia he ovat beta-puheenaiheista, eli kaikesta vähän naisellisesta, ja erityisesti tunteistaan. Hieman samaa varsin naurettavaa linjaahan tosin noudattelee suomalainen valtaväestökin, joten en suinkaan osoita tässä sormella pelkästään pokaajayhteisöön päin.

Tunteistaan puhuminen on vaikeaa. Usein aivan hemmetin vaikeaa. Se vaatii rohkeutta ja henkistä lujuutta, uskallusta paljastaa sisimpänsä ja kanttia kestää se, jos joku ei tuntemuksistasi pidäkään. Todellinen alfa on se, jolta tätä rohkeutta, lujuutta ja uskallusta löytyy. Sen sijaan se, joka ei ei uskalla puhua tunteistaan siksi, että joku nainen pitäisi hänestä silloin vähemmän, ei ole alfaa ikipäivänä nähnytkään.

5. Uskaltaa asettaa rajoja

Alfaihminen kunnioittaa muiden rajoja ja uskaltaa vaatia muita kunnioittamaan omiaan. Koska todellinen alfaihminen ei ole kovin epävarma, hän ei koe tarvetta asettaa typeriä rajoja (“Sä et saa lähteä viettämään tyttöjen iltaa ilman mua!”) ja vaatia muita kunnioittamaan niitä. Jos alfaihminen havaitsee, että joku ei toistuvasti kunnioita hänen asettamaa täysin aiheellista rajaa, ei hän epäröi poistaa tällaista henkilöä omasta elämästään.

Sen sijaan betaihminen saattaa antaa muiden toistuvasti loukata rajojaan uskaltamatta huomauttaa asiasta mitenkään, sillä pelkää näiden muutoin hylkäävän hänet. Voi olla, että huomauttaminen tällaiseen hylkäämiseen johtaakin, mutta hei, mitä todellisuudessa menetät? Ihmisen, joka ei kunnioittanut sinua alunperinkään.

6. On sopivan itsevarma

Alfaihmiset ovat itsevarmoja, mutta eivät pidä itseään täydellisinä. He eivät peittele epätäydellisyyttään. Omien epävarmuuksien ja heikkouksien myöntäminenkin kysyy rohkeutta ja on siten todellinen alfakyky.

Alfaihmiset käsittävät itsevarmuuden ja ylimielisyyden eron. Todellinen itsevarmuus on reilua ja tukevaa. Ylimielisyys ja mulkkumaisuus taas ovat loistava indikaattori peitellystä epävarmuudesta.

7. Osaa nauraa itselleen eikä ole herkkä loukkaantumaan

Alfaihmiset osaavat ja usein pitävätkin hauskaa omalla kustannuksellaan. He eivät pidä itseään niin hemmetin tärkeinä ja kunniaansa ja persoonaansa niin koskemattomana, etteikö sen kustannuksella voisi vitsailla. Alfaihmiset eivät loukkaannu turhasta eivätkä odota muiden kohtelevan itseään prinsseinä ja prinsessoina,vaan ovat rentoja ja maanläheisiä.

Tiesitkö muuten, että todella matalaa loukkaantumiskynnystä pidetään yhtenä narsismihäiriön merkeistä ? En minäkään ennen tiennyt, mutta kyseinen tieto kieltämättä saa katsomaan joitakin ihmisiä varsin uudella tavalla. (Tässä muuten aika hyvä aihetta sivuava kirja)

8. Keskittyy omaan suoritukseensa, ei syyllistä eikä tuomitse

Todelliset alfaihmiset eivät vaivaa päätään muiden tekemisillä, eivätkä varsinkaan käytä aikaansa siitä kitisemiseen. He eivät syyllistä tai tuomitse muita siitä, että muut ovat päättäneet toimia omalla tavallaan. He keskittyvät vain ja ainoastaan omaan suoritukseensa ja siten herättävät ympäristön kunnioituksen. Ja mikäli alfaihminen suo huomiota muiden suorituksille, tekee hän sen auttaakseen, ei tuomitakseen tai syyllistääkseen.

9. Ottaa vastuun tunteistaan ja elämästään

Alfaihminen tietää olevansa pääosin itse vastuussa tunteistaan ja elämästään. Hän ei syyllistä ympäristönsä ihmisiä ja tapahtumia ongelmistaan ja pahasta mielestään. Hän kykenee erottamaan toisistaan elämäänsä vaikuttavat, oman vaikutuspiirinsä ulkopuolella olevat asiat niistä, joihin voi vaikuttaa omalla toiminnalla tai asenteellaan.

10. Suhtautuu reilusti muihin ihmisiin

Pokaajayhteisöissä minua eniten hämmästyttää siinä esiintyvän misogynian määrä. Naiset nähdään lähtökohtaisesti hankalina, ilkeinä, vittumaisina akkoina, joiden irrationaalisuutta pitää sietää ja joita täytyy osata manipuloida juuri oikein, jotta heitä lopulta päästäisiin panemaan. (Minulle on tosin täysi mysteeri, miksi kukaan haluaa päästä panemaan ihmisiä joita pitää hankalina, ilkeinä ja vittumaisina, mutta ilmeisesti pokaajat sitten tietävät jotain, mitä minä en.)

Se, miksi tällaisia asenteita esiintyy näissä yhteisöissä niin paljon, on minulle mysteeri. Veikkaisin kuitenkin, että sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että kyseiset yhteisöt näyttävät koostuvan pääasiassa miehistä, joiden menestys niin elämässä kuin erityisesti naistenkin parissa on varsin heikkoa. Ja kun se on heikkoa, on helppo olla katkera kanssaihmisiä ja erityisesti naissukupuolta kohtaan.

Todellinen alfaihminen taas suhtautuu muihin reilusti ja ymmärtäväisesti, vailla turhaa pahantahtoisuutta. Olkoot kyse sitten naisista, miehistä, väärää puoluetta äänestävistä, toisella tavalla lapsensa kasvattavista tai tyypeistä, jotka sattuvat olemaan hänen kanssaan eri mieltä, alfaihminen suhtautuu heihin kaikkiin reilusti.

klikkaa verkkokauppaan


8 Comments

 • Noora Korppi

  Reply Reply 02.02.2014

  Tässäpä melkoinen listaus, hyvä Jevgeni! Kyllä nuo kaikki vaan varsin vetoavia piirteitä ovat.

  Tuo pokausskene on kyllä kiinnostava. Harmikseni en ole itse törmännyt (ainakaan tietääkseni!) kehenkään sieltä taktiikkansa ammentavaan pelimieheen. Olisi jännää päästä kokemaan, miten peli toimii käytännössä! :D

  Pelimies-kirjan olen taannoin lukaissut ja tutkinut jonkin verran myös aiheeseen liittyviä blogeja. Löysin sieltä paljon hyvääkin, mm. liittyen sosiaalisten taitojen harjoitteluun. Jäi tosin sellainen fiilis, että kyseisten oppien avulla varmasti pärjää sen ekan illan uuden ihmisen seurassa, mutta se ei yksin riitä kestävän parisuhteen pohjaksi. Onkin ollut hauskaa seurata, miten jotkut kuuluisat pokaajat, kuten Tyler Durden ja Neil Strauss, ovat ruvenneet siirtymään syvemmille vesille itsensä kehittämisen suhteen.

  • Jevgeni

   Reply Reply 02.02.2014

   Jee!

   Joo, mietinkin että eikai tosta kirjotuksesta tuu sitä kuvaa, että tuomitsen koko pokaajayhteisön, koska sitä en halua tehä. Siellä niiden matskuissa on varsin paljon hyviäkin juttuja, ja todella yleistä juuri on, että sitä kautta jengi löytää sitten tähän muun itsensä kehittämisen pariin.

   Ongelmana näen siis lähinnä sen, että ton pokausskenen niin monet jutut perustuu juuri valheelle, jonka tarkoitus on peittää oma epävarmuus ja epäviehättävyys sen sijaan, että oikeasti korjaisi sen. Pokaajayhteisössä tunnetaan termi “natural” eli “synnynnäinen”, jolla tarkoitetaan miestä, joka saa pokattua naisia ilman, että hänen tarvitsee käyttää mitään pokaajataktiikoita. Se mikä näiltä pokaajakavereilta vaan jää systemaattisesti tajuamatta on se, että oikeasti käsittelemättä epävarmuutensa heistä itsestäänkin tulisi näitä “synnynnäisiä”, joiden ei tarvitsisi joka käänteessä peitellä sitä epävarmuuttaan.

   • Noora Korppi

    Reply Reply 02.02.2014

    Hahaa, eli “natural” lienee se tyyppi, joka uskaltaa olla hienosti oma itsensä yrittämättä yhtään mitään muuta. Luulen että semmoisen tyypin pokaamisestakin puuttuu kaikki yritys ja asiat vain tapahtuvat luonnollisesti. :)

    • Jevgeni

     Reply Reply 04.02.2014

     Sain kaverilta aiheeseen liittyen tällaisen linkin http://therawness.com/reader-letters-1-part-4/

     Pitkä kuin nälkävuosi, mutta itse koin todella lukemisen arvoiseksi. Käsittelee varsin syvällä ja osuvalla tasolla sitä, mikä tuossa pokaajaskenessä on vikana, mutta tekee sen kuitenkin samalla sen verran kiltisti, että tota lukee ihan mielellään.

 • Hollegeri

  Reply Reply 15.11.2015

  Moro,

  Sulla on kyllä listassa on oikeita juttuja, mut joku erittäin kumma ja väärä käsitys sinulla on tosta “pokaajaveljeskunnasta” ja itseasiassa täysin väärää tietoa käytännössä kaikesta siihen liittyvästä, ainakin siitä mistä olet kirjoittanut. Esim kohdan 3 pokaaja kysymys “minkälaisista miehistä pidät” on ensinnäkin todella väärä kysymys eikä osoita sitä itsevarmuutta mitä oikeasti viehätysvoimaa ymmärtävä mies tarvitsisi kysyä, sillä ei sellainen mies välitä minkälaisista miehistä kyseinen daami pitää, koska hän tietää, että hän osaa laukaista tietyt kiinnostus tasot naisessa omalla käytöksellään (menee luokaaan “pidätkö minusta”. “Attraction isn´t a choice” – David Deangelo sanoo, joka pitää täysin paikkansa. Jos kaikesta täydellisestä “pelistä” huolimatta nainen ei lähe matkaan nii ei se ole niin väliks, ehkä hän on niin laatu nainen ja hänellä on laatumies kotona, että hän on tarpeeksi nainen sanoakseen ei kiitos. Ja kaiken lisäksi jos nainen kuvailee minkälaisista miehistä hän pitää, vastaus on yleensä jotain “kivan, mukavan ja hauskan” yhdistelmää, joka ei syvemmässä merkityksessä edes pidä paikkaansa, joten niitä esittämällä ei pitkälle pääse. Kyllä Miehen pitää olla kaikkea tuota, mutta hänen pitää myös hallita noiden listassa olevien asioiden lisäksi seksuaalisen kommunikoinnin ja viettelyn taito, jolla se tyttö saadaan puremaan alahuultaan ja miettimään tuhmia käsihousussa kun hän ajattelee tätä miestä.

  Minua harmittaa kun hieman mustamaalaat näitä miehiä, jotka koittavat saavuttaa elämäänsä asian joka heiltä puuttuu. Hehän suorittavat juuri kaikkea kirjoittamaasi eli itsensä kehittämistä. Matkalla ja kasvun aikana tapahtuu virheitä eikä kaikkea pysty oppimaan hetkessä. Lisäksi naisten iskeminen on täysin epäloogista puuhaa ja koska monet oppijoista ovat fiksuja miehiä ei heille tämä maailma tunnu ollenkaan millään tavalla järkevältä ja mielekkäältä. Usein se on jopa vastenmielistä ja likaista. Totuus kuitenkin on, että nainen haluaa, että häneltä pyyhkäistään jalat alta niin ettei hän tiedä mikä häneen iski. Eikä siinä ole mitään pahaa tai vastenmielistä kunhan “peli” on oikeasti rehellistä.

  Ylimielisyys ja mulkkuus on todella asioita mihin naiset kapsahtavat. Miksi? Koska se on helvetin paljon parempi vaihtoehto heille kuin toinen ääripää. Nössö ja arvattava. Tälläisten miesten käytös ainakin saa heidät tuntemaan jotain! jotain muuta kuin tylsyyttä. Tämä ei KUITENKAAN ole se mitä todelliset osaajat tekevät. Ylimielisyyteen PITÄÄ yhdistää nimittäin hauskuus. Käsitettä on hieman hankala selittää, mutta lopullisena tähtäimenä voidaan pitää sitä, että kun nainen lyö sua nyrkillä olkapäähän sanoen “mä en voi uskoo, että sä sanoit noin!” ja te molemmat nauratte ja katotte vähän virnistäen toisianne silmiin niin silloin sä teet sen oikein. Jos ei ole naurua, silloin teet jotain väärin (olet vain mulkku)

  Anteeksi tähän väliin jos kirjoitukseni laatu on hieman heikkoa, en ole ennen kirjoittanut aiheesta julkisesti tai kirjoittamisen saralla ole muutenkaan mikään maestro, mutta olen sisäistänyt aiheen elämääni ja osaan koko pokauskulttuurin asiat ja se on rikastuttanut elämääni suuresti ja antanut kokemuksia. Olen onnellisesti naimisissa ja tiedän, että en olisi onnistunut saamaan niin hienoa naista ilman asioihin perehtymistä ja vaimoni voi varmasti allekirjoittaa kaikki sanottavani ja hän varmasti nauttii kaikista sisäistämistäni asioista ja taidoista :)

  Jos haluat keskustella enemmän “pokauskulttuurista” ja kaikesta siitä mikä liittyy miehenä olemiseen ja sitä kautta naisiin olen valmis keskusteluun noin fiksun miehen kanssa. Suurin epäonnihan on opettamatta jäänyt tieto.

  -Hollegeri

 • Alfalfa

  Reply Reply 27.12.2015

  Hyvä kirjoitus ja totta. Itse olen alfauros ja tämä kirjoitus vahvistaa sen. Olen kylläkin aikanaan “opetellut” siihen. Olen alunperin epävarma ihminen ja käytin alitajuisesti tuota “kysyn naisilta millainen miehen pitää olla” taktiikkaa ja elämässäni keskityin vuosien varrella niiden piirteiden korostamiseen. No ei todellakaan käynyt vahinkoa. Uskallan väittää että 8-9 kohtaa kymmenestä pätee minuun.

 • PT

  Reply Reply 29.06.2017

  Minä 100%.

Leave A Response

* Denotes Required Field