todellisen alfaihmisen 10 ominaisuutta

Päädyin hetki sitten keskustelemaan erään valmentajakollegani kanssa tästä viime vuosina Suomeenkin rantautuneesta ns. pokaaja-ilmiöstä. Pokaajissa eli pelimiehissä on kyse miesporukoista, jotka keskenään (yleensä netin syövereissä) kehittelevät ja kokeilevat tekniikoita, joilla saada mahdollisimman paljon naisia. Kyseinen yhteisö vetää puoleensa (yllätys yllätys) tyyppejä, joiden menestys parisuhdemarkkinoilla ei ole kovinkaan kummoinen. (Lisää infoa pokaajista esimerkiksi tästä varsin hilpeästä jutusta).

Yksi pelimiesteorian mukaan keskeisimmistä onnistumisen edellytyksistä on oppia ns. alfamieheksi. Tiedättehän, sellaiseksi, “puhu matalalla äänellä, liiku hillitysti, näytä itsevarmalta, ole sopivan renttu ja saat naisen kuin naisen”-tyypiksi.

Minulla on kyseenalainen kunnia tuntea paljon näitä pelimiesyhteisöstä ponnistavia ns. “alfamiehiä”. Tyyppejä jotka kokevat olevansa suuriakin päälliköitä. Päälliköiksi heiltä vaan näyttää löytyvän hämmentävä määrä piirteitä, joita he itse  niin hanakasti lokeroivat beta- eli alemman tason miehille kuuluviksi. Nämä itseoppineet alfamiehet ovat usein hillitynkorskean pintansa alla epävarmoja, vihaisia, herkkiä loukkaantumaan, misogyynisiä ja epäaitoja. Eivät siis ihmisinä kovinkaan “alfoja”.

(Ja mielensä pahoittaville pelimieskulttuurin edustajille: Tarkoitukseni ei suinkaan ole suorastaan pilkata tässä ketään. Pidän itsensä kehittämistä ihailtavana, myös tässä tapauksessa. En kyseenalaista sitä, etteikö tämän “pelimiesmateriaalin” joukosta löydy myös ihan asiallisia juttuja.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa vaan mennään perse edellä puuhun: Jos olet ihmisenä epävarma, yliherkkä, vihainen ja misogyyninen (mitä hämmentävän moni pelimieskulttuurin edustaja näyttää olevan) ja yrität esittää itsevarmaa, rauhallista ja rentoa kaveria, näyttäytyy se ymmärrettävästi melko epäaitona ja siten hölmönä ja näyttää usein valitettavasti johtavan lieveilmiöihin kuten valehteluun ja manipulointiin.)

En toki syyllistä näitä alfauroksia siitä, että he ovat sattuneet uskomaan hieman hölmöön pelimiesmateriaaliin ja muokanneet itsestään irvikuvan siitä, mitä todellinen alfamies edustaa. Koska minusta on sääli, että muutoin ihan älykkäät kaverit tällaiseen hölynpölyyn lankeavat, tarjoan heille seuraavan listan muodossa vähän paremman kuvan siitä, millainen on todellinen alfamies. Ja koska samat asiat pätevä yhtälailla myös naisiin, kutsukaamme heitä alfaihmisiksi.

Olkaa hyvä, alfaihmisten 10 ominaisuutta.

Oikea alfaihminen:

1. Uskaltaa olla oma itsensä

Todelliset alfaihmiset uskaltavat olla sitä mitä ovat, eivätkä koe tarvetta muuttaa itseään mahtuakseen johonkin muiden asettamaan sosiaaliseen lokeroon. He elävät elämäänsä siten, miten itse haluavat. Se, että he eivät edusta jonkinlaista menestyjästereotyyppiä ei heitä hetkauta, sillä he ovat täysin sinut itsensä kanssa.

Tunnen esimerkiksi tyyppejä, jotka ovat niin “nörttejä” kuin vain on mahdollista. Pelaavat keräilykorttipelejä, maalaavat muovifiguureja, rakentavat pienoismalleja ja harrastavat koodaamista. Ja kaikista näistä “noloista” piirteistä huolimatta heillä näyttää olevan varsin paljon vientiä, sillä aitous ja itsevarmuus on aina viehättävää. Samaa ei viennin osalta voi sanoa näistä tuntemistani “alfamiehistä”.

2. Uskaltaa elää omaa elämäänsä

Todelliset alfaihmiset elävät omaa elämäänsä, kuten itse parhaaksi näkevät. He eivät ole täynnä itseään ja kuuntelevat mielellään muidenkin mielipiteitä ja kokemuksia, mutta tekevät lopulliset päätökset itse. He kestävät ympäristön painetta ja osaavat olla välittämättä niistä asenteista, jotka eivät ole linjassa heidän omien pyrkimystensä kanssa.

Esimerkiksi henkilö, joka vastoin omia haluja hakeutuu opiskelemaan lääke- tai oikeustieteelliseen vain siksi, että suku niin toivoo, ei suoranaisesti edusta alfa-ajattelua. Henkilö, joka  ei uskalla asua aikuisena kimppakämpässä vain siksi, että muut pitäisivät häntä luuserina, ei ole alfa. Alfa elää kuten parhaaksi näkee, ei kuten muut sanovat.

3. Uskaltaa olla aito ja rehellinen

Alfaihmiset eivät käytä puolta hereilläoloajastaan vaivaten päätään sillä, mitä muut heistä ajattelevat. He eivät toimi typerästi, mutta uskaltavat tarvittaessa olla aitoja ja rehellisiä myös tilanteissa, joissa se ei kaikkia välttämättä miellytä. He eivät pelkää olla aitoja, vaikka tietävät, että jakavat näin mielipiteitä. Alfaihmiset eivät kiertele ja manipuloi, eivät valitse roolejaan sen mukaan, mistä heidän seuralainen sattuu pitämään.

Eräs pokaajayhteisössä yleisesti käytetty tekniikka on seuraava: Pokaaja kysyy naiselta, millaisista miehistä tämä pitää. Vastauksen saatuaan pokaaja antaa pikkuhiljaa, vähä vähältä ymmärtää, että on itse juuri tällainen mies. Hän jättää paljastamatta itsestään ne puolet, jotka ovat ristiriidassa naisen toiveiden kanssa ja korostaa niitä puolia, jotka ovat toiveiden mukaisia.

Tämä ei ole mitään alfaa, vaan varsin epäaitoa nössöilyä.

4. Uskaltaa puhua tunteistaan

Pokaajayhteisössä vallitsevan näkemyksen mukaan alfamiehet ovat miehekkäitä ja vähäpuheisia. Erityisen vähäpuheisia he ovat beta-puheenaiheista, eli kaikesta vähän naisellisesta, ja erityisesti tunteistaan. Hieman samaa varsin naurettavaa linjaahan tosin noudattelee suomalainen valtaväestökin, joten en suinkaan osoita tässä sormella pelkästään pokaajayhteisöön päin.

Tunteistaan puhuminen on vaikeaa. Usein aivan hemmetin vaikeaa. Se vaatii rohkeutta ja henkistä lujuutta, uskallusta paljastaa sisimpänsä ja kanttia kestää se, jos joku ei tuntemuksistasi pidäkään. Todellinen alfa on se, jolta tätä rohkeutta, lujuutta ja uskallusta löytyy. Sen sijaan se, joka ei ei uskalla puhua tunteistaan siksi, että joku nainen pitäisi hänestä silloin vähemmän, ei ole alfaa ikipäivänä nähnytkään.

5. Uskaltaa asettaa rajoja

Alfaihminen kunnioittaa muiden rajoja ja uskaltaa vaatia muita kunnioittamaan omiaan. Koska todellinen alfaihminen ei ole kovin epävarma, hän ei koe tarvetta asettaa typeriä rajoja (“Sä et saa lähteä viettämään tyttöjen iltaa ilman mua!”) ja vaatia muita kunnioittamaan niitä. Jos alfaihminen havaitsee, että joku ei toistuvasti kunnioita hänen asettamaa täysin aiheellista rajaa, ei hän epäröi poistaa tällaista henkilöä omasta elämästään.

Sen sijaan betaihminen saattaa antaa muiden toistuvasti loukata rajojaan uskaltamatta huomauttaa asiasta mitenkään, sillä pelkää näiden muutoin hylkäävän hänet. Voi olla, että huomauttaminen tällaiseen hylkäämiseen johtaakin, mutta hei, mitä todellisuudessa menetät? Ihmisen, joka ei kunnioittanut sinua alunperinkään.

6. On sopivan itsevarma

Alfaihmiset ovat itsevarmoja, mutta eivät pidä itseään täydellisinä. He eivät peittele epätäydellisyyttään. Omien epävarmuuksien ja heikkouksien myöntäminenkin kysyy rohkeutta ja on siten todellinen alfakyky.

Alfaihmiset käsittävät itsevarmuuden ja ylimielisyyden eron. Todellinen itsevarmuus on reilua ja tukevaa. Ylimielisyys ja mulkkumaisuus taas ovat loistava indikaattori peitellystä epävarmuudesta.

7. Osaa nauraa itselleen eikä ole herkkä loukkaantumaan

Alfaihmiset osaavat ja usein pitävätkin hauskaa omalla kustannuksellaan. He eivät pidä itseään niin hemmetin tärkeinä ja kunniaansa ja persoonaansa niin koskemattomana, etteikö sen kustannuksella voisi vitsailla. Alfaihmiset eivät loukkaannu turhasta eivätkä odota muiden kohtelevan itseään prinsseinä ja prinsessoina,vaan ovat rentoja ja maanläheisiä.

Tiesitkö muuten, että todella matalaa loukkaantumiskynnystä pidetään yhtenä narsismihäiriön merkeistä ? En minäkään ennen tiennyt, mutta kyseinen tieto kieltämättä saa katsomaan joitakin ihmisiä varsin uudella tavalla. (Tässä muuten aika hyvä aihetta sivuava kirja)

8. Keskittyy omaan suoritukseensa, ei syyllistä eikä tuomitse

Todelliset alfaihmiset eivät vaivaa päätään muiden tekemisillä, eivätkä varsinkaan käytä aikaansa siitä kitisemiseen. He eivät syyllistä tai tuomitse muita siitä, että muut ovat päättäneet toimia omalla tavallaan. He keskittyvät vain ja ainoastaan omaan suoritukseensa ja siten herättävät ympäristön kunnioituksen. Ja mikäli alfaihminen suo huomiota muiden suorituksille, tekee hän sen auttaakseen, ei tuomitakseen tai syyllistääkseen.

9. Ottaa vastuun tunteistaan ja elämästään

Alfaihminen tietää olevansa pääosin itse vastuussa tunteistaan ja elämästään. Hän ei syyllistä ympäristönsä ihmisiä ja tapahtumia ongelmistaan ja pahasta mielestään. Hän kykenee erottamaan toisistaan elämäänsä vaikuttavat, oman vaikutuspiirinsä ulkopuolella olevat asiat niistä, joihin voi vaikuttaa omalla toiminnalla tai asenteellaan.

10. Suhtautuu reilusti muihin ihmisiin

Pokaajayhteisöissä minua eniten hämmästyttää siinä esiintyvän misogynian määrä. Naiset nähdään lähtökohtaisesti hankalina, ilkeinä, vittumaisina akkoina, joiden irrationaalisuutta pitää sietää ja joita täytyy osata manipuloida juuri oikein, jotta heitä lopulta päästäisiin panemaan. (Minulle on tosin täysi mysteeri, miksi kukaan haluaa päästä panemaan ihmisiä joita pitää hankalina, ilkeinä ja vittumaisina, mutta ilmeisesti pokaajat sitten tietävät jotain, mitä minä en.)

Se, miksi tällaisia asenteita esiintyy näissä yhteisöissä niin paljon, on minulle mysteeri. Veikkaisin kuitenkin, että sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että kyseiset yhteisöt näyttävät koostuvan pääasiassa miehistä, joiden menestys niin elämässä kuin erityisesti naistenkin parissa on varsin heikkoa. Ja kun se on heikkoa, on helppo olla katkera kanssaihmisiä ja erityisesti naissukupuolta kohtaan.

Todellinen alfaihminen taas suhtautuu muihin reilusti ja ymmärtäväisesti, vailla turhaa pahantahtoisuutta. Olkoot kyse sitten naisista, miehistä, väärää puoluetta äänestävistä, toisella tavalla lapsensa kasvattavista tai tyypeistä, jotka sattuvat olemaan hänen kanssaan eri mieltä, alfaihminen suhtautuu heihin kaikkiin reilusti.