Todennäköisesti tehokkain keino itsevarmuuden vahvistamiseen

tehokkain keino itsevarmuuden vahvistamiseen

Kuinka vahvistaa omaa itsevarmuuttaan?

Tehokkaita tapoja on karkeasti ottaen kaksi. Määrä voi kuulostaa pieneltä, mutta se perustuu siihen, että useimmat itsevarmuuden vahvistamiseen tähtäävät toimet ovat vain erilaisia variaatioita näistä kahdesta.

Nämä kaksi tapaa ovat taitojen ja kompetenssien kehittäminen sekä ajatusmallien järkevöittäminen. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan näistä ensimmäistä. Mistä siinä on kyse ja miksi se toimii?

Taituruus luo uskoa onnistumiseen

Taitojen ja kompetenssien kehittäminen on kaikista olemassaolevista keinoista todennäköisesti tehokkain väylä itsevarmuuden vahvistamiseen. Jos haluat tuloksia varmasti ja nopeasti, keskity ensisijaisesti tähän. Havainnollistetaan tämän keinon toimintalogiikkaa kahden esimerkin kautta.

Esimerkki 1:

Kuvitellaan, että olen menossa ensimmäistä kertaa elämässäni laskettelemaan. Vaikka olen hyvin kokematon laskija, viedään minut heti hiihtokeskuksen korkeimpaan ja jyrkimpään mäkeen. Mäki näyttää jäiseltä ja lisäksi rinteessä on pelottavan näköinen hyppyri. Tästäkö minun muka pitäisi laskea!?

On ymmärrettävää, että tilanne ahdistaa ja pelottaa. En todellakaan tunne oloani siinä itsevarmaksi!

Tämä on tietenkin täysin ymmärrettävää ja jopa järkevää. Tiedostan taitojen rajallisuuden ja ymmärrän tilanteeseen liittyvän vaaran. Jos menen sinne, mihin osaamiseni ei riitä, voi käydä hyvinkin ikävästi.

DALL·E 2024 02 10 11.52.54 A skier stands at the edge of a very high mountain peak looking down an icy and challenging slope. The skier is visibly terrified with wide eyes and

Kokemani varmuuden määrä olisi huomattavasti suurempaa, jos malttaisin ensin oikeastikin opetella laskettelemaan. Aloittaisin ensin lasten mäestä ja opettelisin laskettelemisen perusteet. Sitten siirtyihin yhä suurempiin ja vaikeampiin rinteisiin. Haastaisin jatkuvasti itseäni ja nauttisin nähdessäni taitojeni kehittyvän.

Lopulta olisin oikeasti valmis siihen suurimpaan, jyrkimpään ja haastavimpaan rinteeseen! Enää se ei kuitenkaan aiheuttaisi minussa pelkoa ja ahdistusta, vaan riemua ja innostusta. Tietäisin, että taitoni ovat riittäviä mäen kohtaamiseen ja selättämiseen.

Taituruus siis käytännössä luo luottamusta onnistumiseen. Taitonsa tunteva ja niihin luottava ihminen ymmärtää sekä tilanteissa piilevät mahdollisuudet, että niiden vaarat. Hän ymmärtää mikä toimii ja mikä ei. Hän ymmärtää milloin kannattaa painaa kaasua ja milloin taas turvautua jarruun. Taitava ihminen ei huido sokeana pimeässä, vaan tietää, mitä tekee.

(Tätä osaamisen kehittämiseen perustuvaa mekanismia hyödynnämme myös Itsevarmuus: Eroon jännittämisestä -verkkokurssilla. Sen saa tällä hetkellä alennettuun hintaan 50e (norm. 75e). Voit tutustua siihen tämän linkin takaa).

Esimerkki 2:

Tämä esimerkki liittyy sosiaalisen itsevarmuuden kehittämiseen. Aihe on minulle läheinen, sillä olin itse aikoinaan se tyyppi, jota sosiaaliset tilanteet ahdistivat kamalasti.

Ahdistukseni oli ymmärrettävää, sillä sosiaalisissa taidoissani oli kovasti toivomisen varaa. En tiennyt kuinka ihmisten kanssa ollaan, en osannut lähestyä ihmisiä enkä aloittaa keskusteluja, en tiennyt mistä ihmisten kanssa puhutaan, päästin jatkuvasti suustani sammakoita ja sosiaalinen tilannetajuni oli aivan onneton!

Pärjäsin siis varsin heikosti, minkä tiedostin hyvin itsekin. Ja koska pärjäsin heikosti, ei minun tehnyt mieli edes hakeutua ihmisten seuraan. Kukapa sitä haluaisi ehdoin tahdoin lähteä nolaamaan itseään!

Onneksi lopulta oivalsin tämän tien turmiollisuuden ja aloin kehittämään sosiaalisia taitojani. Opettelin olemaan ihmisten seurassa. Opettelin keskustelemaan. Opettelin ymmärtämään ihmisiä. Kehitin tilannetajuani. Ja niin edelleen.

Aluksi tämä kaikki oli aivan kammottavaa. Lähtökohtani olivat niin heikot, että moni tilanne päättyi kannaltani nolosti. Tein jotain hölmöä, sanoin jotain väärää tai vaikutin muuten vain todella oudolta. Tämä vaihe ei todellakaan ollut kiva!

Mutta onneksi tuloksiakin tuli. Jopa melko nopeasti. Jokainen tekemäni virhe, kuten myös jokainen onnistuminen, opetti minua. Opin mikä toimii ja mikä ei. Suhteellisen pian olin jo saavuttanut riittävän tason. Pärjäsin sosiaalisissa tilanteissa suurin piirtein yhtä hyvin kuin muutkin. Sen tajuaminen ensimmäistä kertaa oli todella, todella palkitsevaa!

Osaamisen myötä lisääntyi myös itsevarmuus. Pystyin luottamaan siihen, että pärjään sosiaalisissa tilanteissa riittävän hyvin. Tämä vapautti minut sosiaaliselta ahdistukselta. Ei tarvitse tuntea ahdistusta, kun tietää, että pärjää.

(Itsevarmuus: Eroon jännittämisestä -verkkokurssilla käsittelemme erityisesti sosiaalista itsevarmuutta. Jopa kahdella miljoonalla suomalaisella on joko ajoittaista tai jatkuvaa sosiaalista ahdistusta. Se on ikävää ja tavallaan turhaakin kärsimystä, josta voi päästä eroon. Kurssiin voit tutustua tämän linkin takaa).

Tämä on aika itsestäänselvää, mutta…

Tämä kaikki on tietenkin sinänsä itsestäänselvää. Tottahan toki me ymmärrämme, että taitojen kehittäminen vahvistaa itsevarmuutta. Ei tässä erityisen syvien salaisuuksien äärellä varsinaisesti olla. Ymmärrys ei ole kuitenkaan itsessään arvokasta, jos se ei muutu toiminnaksi.

Ja valitettavan usein käy juuri näin. Tärkeiden taitojen harjoittelemisen sijaan ihmiset lukevat mieluummin iltapäivälehtien “10 tapaa vahvistaa itsevarmuuttasi” -listauksia. Tulokset jäävät laihoiksi. Se on harmi, koska jokainen ansaitsisi kokea olonsa itsevarmaksi ja elää vapaana ahdistuksesta.

Onkin tärkeää ymmärtää, ettei itsevarmuutemme (kuten ei lähes mikään muukaan elämässämme) kehity ilman vaivannäköä. Jos haluaa tuloksia, tulee nähdä vaivaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa taitojen opettelemista. Oikotietä ei näissä asioissa ole. Modernille ihmiselle tämä on ikävä ajatus, sillä haluamme saada asiat helposti, nopeasti ja valmiina.

Minulle on sanottu, että ihmisille ei saisi puhua vainnäöstä, sillä ihmiset inhoavat vaivannäköä. Varsinkaan siitä ei pitäisi puhua silloin, kun yrittää myydä jotakin. Pitäisi sanoa, että tuloksia saa helposti ja nopeasti. Niin varmaan pitäisi, mutta olen aina inhonnut paskan puhumista.

Siksi myyn mieluummin vaivannäköä. Ihminen ei motivoidu pehmeästä nojatuolista, vaan verestä, hiestä ja kyynelistä. Saavutukset tuntuvat tuhat kertaa paremmilta, kun niiden eteen on joutunut taistelemaan. Tämä on hieman raskas, mutta samalla motivoiva ajatus.

Itsevarmuutensa vahvistaminen ja ahdistuneisuudesta vapautuminen on monelle ihmiselle eräs elämän tärkeimmistä toimista. Vaivan näkeminen sen eteen on arvokas, ihailtava ja usein puhdistavakin kokemus.

Jos samaistut tähän ajatusmalliin ja haluat vahvistaa omaa itsevarmuuttasi sekä vähentää sosiaalista ahdistusta, voit tutustua kurssiimme. Se on juuri uudistettu ja päivitetty tälle vuosikymmenelle. Siitä tuli aika hyvä. Hintakin on hetken ajan normaalia matalampi. Voit tutustua siihen tämän linkin takaa.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia