Tyhjän paperin syndrooma (vinkkejä kirjoittajille)

tyhjan paperin syndrooma

Tyhjän paperin syndrooma on hauska termi ongelmalle, jonka moni kirjoittaja joutuu kokemaan. Olit sitten ammattilainen tai harrastelija, joudut joskus tilanteisiin, joissa sinun pitäisi saada jotakin kirjoitetuksi, mutta homma ei vain ota onnistuakseen. Tyhjän paperi tuijottaa sinua painostavasti, kuin haastaen: kirjoita jotain!

Sinä taas tuijotat tyhjää paperia ja tunnet olosi tyhjäksi ja turhautuneeksi. Inspiraatiota ei ole ja kirjoittamisen aloittaminen tahmaa. Jotkut kokevat tätä satunnaisesti, kun taas joitakin tyhjän paperin syndrooma vaivaa jatkuvasti.

Minua se ei ole vaivannut koskaan ja syy siihen on yksinkertainen. Käytän tekniikkaa, joka ratkaisee ongelman poikkeuksetta ja sata prosenttia ajasta. Näin se menee:

Kirjoita siihen paperiin ihan mitä tahansa. Olkoot se millaista raskaa tai sekopään houretta tahansa, kunhan kirjoitat.

Olen kirjoittanut elämäni aikana 5 kirjaa, 1 kirjamuotoisen verkkokurssin, ihan helvetisti yliopistoesseitä, muutaman opinnäytetyön sekä yli 1000 blogitekstiä. Joka ikinen niistä on syntynyt poikkeuksetta tällä metodilla.

Älä anna kriittiselle mielellesi mitään mahdollisuuksia, näytä sille kaapin paikka

Tyhjän paperin syndrooma syntyy itsekritiikistä. Ihminen miettii, että mikä on hyvää, järkevää, ymmärrettävää ja laadukasta tekstiä. Sellaista ei kannata miettiä, sillä kriittinen mieli voittaa helposti. Se estää sinua saamasta sinne paperille pahimmillaan yhtään mitään.

Näkisitpä, millaista roskaa esimerkiksi tämän blogin tekstit ovat niiden tekovaiheessa. Sekopäistä hourailua, jossa ei ole päätä eikä häntää. Jos mielenterveyden ammattilainen lukisi niitä siinä vaiheessa, saisin varmaankin pääsylipun pöpilään. Sellaista kaistapäistä roskaa ne ovat.

Mutta mikään tästä ei haittaa. Tärkeää on, että kirjoitan. Tekstin laadulla ei ole aluksi mitään väliä. Kun paperille ensin saa edes jotakin, homma lähtee kääriytymään pikkuhiljaa auki. Osan kirjoittamastani heitän suoraan roskakoriin, osan säästän. Askel askeleelta näistä osista syntyy lopullinen tekstituote. Vaikkapa tällainen blogiteksti.

Tadaa. Nyt se on valmis.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

mita on intuitiivinen maalaaminen intuitio henni aaltonen

Mitä on intuitiivinen maalaaminen?

Hei! Tänään aiheena on intuitiivinen maalaaminen ja itsensä ilmaiseminen taiteen keinoin. Haastattelin aiheeseen perehtynyttä Henni Aaltosta. Henni on medianomi (AMK), holistisen hyvinvoinnin sekä elämän ikuinen

Lue lisää »