5 asiaa, joita ujo introvertti toivoisi muilta

ujo introvertti

Koetko olevasi ujo introvertti, tai onko joku läheisesi sellainen?

Sekä ujous, että korostunut introversio ovat ominaisuuksia, joiden vuoksi sosiaalisissa tilanteissa oleminen sekä muiden ihmisten seurasta nauttiminen voi olla vaikeaa. Vaikka ihminen itse haluaisi pystyä nauttimaan muiden seurasta, ei se välttämättä onnistu. Syitä tähän on monia, mutta yksi niistä on muiden ihmisten käytös.

Vaikka muut ihmiset pyrkisivätkin ottamaan toisensa huomioon, ei tämä aina onnistu. Sosiaaliset tilanteet ovat hankalia ja jokainen meistä tekee niissä toisinaan niin pieniä, kuin isojakin virheitä. Erityisesti virheitä tapahtuu silloin, kun emme osaa samaistua toisen ihmisen kokemuksiin, vaan käyttäydymme tavalla, jolla itse toivoisimme muiden käyttäytyvän.

Esimerkiksi ulospäin suuntautunut ja kestävä ihminen saattaa käyttäytyä muiden mielestä räävittömästi, vaikka omasta mielestään hän käyttäytyykin hillitysti ja asiallisesti. Erityisesti tällaista kritiikkia kuulee ujoiksi tai introverteiksi tunnustautuvilta ihmisiltä. He kokevat usein, että äänekkäät ja ulospäinsuuntautuneet ihmiset ikään kuin jyräävät keskusteluissa hiljaisempien ja ujompien ihmisten ylitse, eivätkä osaa ottaa näitä riittävällä tavalla huomioon. Ujo introvertti saattaa kokea jäävänsä tämän vuoksi alakynteen tai jopa tulevansa kaltoinkohdelluksi erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.

Omalta osaltani en halua kuulostaa syyllistävältä, sillä olen nykyään itsekin hyvin ulospäinsuuntautunut, äänekäs ja kestävä ihminen. En todellakaan koe, että muut kohtelisivat minua kaltoin, tai että muut käytöksellään tekisivät sosiaalisissa tilanteissa olemisesta minulle vaikeampaa.

Pystyn kuitenkin näkemään ongelman. Olen itsekin ollut aikoinaan todella ujo, minkä lisäksi työskentelen jatkuvasti ujojen ihmisten kanssa yritykseni Rohkeuskoulun puitteissa. Ja myönnettävä on, että ujojen ihmisten elämä ei todellakaan ole aina herkkua. He haluaisivat nauttia sosiaalisista tilanteista, mutta muut saattavat käytöksellään tehdä siitä merkittävästi vaikeampaa!

Julkaisin juuri tätä aihetta käsittelevän vieraskirjoituksen Hidasta Elämää -sivulla. Listasin siinä 5 asiaa, joita ujo introvertti toivoisi muiden ottavan huomioon keskustelutilanteissa. Tekstin pääsee lukemaan seuraavasta linkistä:

5 asiaa, joita ujo introvertti toivoisi muilta

Kiitos kiinnostuksesta ja mukavia lukuhetkiä!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia