Ujouttaan ei tarvitse hävetä: Lähes jokainen kokee olevansa ujo

ujouttaan ei tarvitse haveta 2

Moni ujoksi itsensä kokeva häpeää tilannettaan, sillä ujous koetaan usein epätoivottavana ja jopa nolona ominaisuutena. Itse taas väitän, että ujouttaan ei tarvitse hävetä. Syy tähän on se, että lähes jokainen meistä kokee olevansa jossain määrin ujo. Näin ollen ujous ei ole poikkeuksellista.

Sen sijaan ujouden täysi puuttuminen on poikkeuksellista. Tilastojen valossa ihmiset, jotka eivät koe itseään missään määrin ujouksi, ovat melkoinen harvinaisuus. Päätin itsekin tehdä tähän liittyen pienen epätieteellisen kokeen ja esitin Youtube-seuraajilleni tämän kysymyksen. Vastaukset näyttivät tältä:

ujouttaan ei tarvitse hävetä

Otanta oli alle sata ihmistä, joten tulosta ei voida pitää erityisen luotettavana, mutta suuntaa-antava se varmasti on. Kaikista vastanneista vain 2% koki, ettei ole koskaan ollut ujo. Tämä on suurin piirtein linjassa myös vakavampien asiasta tehtyjen tutkimusten kanssa.

Tämä on vapauttava tieto. Moni kokee ujoutensa häpeälliseksi siksi, että kokee olevansa erilainen kuin muut. Muut ihmiset nähdään sosiaalisesti rohkeina, kun taas itsensä koetaan riittämättömänä heihin verrattuna. Tosiasiassa useimmat meistä kokevat itsensä tavalla tai toisella ujouksi ja osaavat siten samaistua myös muiden ujojen tilanteeseen.

Olen testaillut tätä asiaa myös pitämilläni luennoilla. Olen pyytänyt ihmisiä sulkemaan silmänsä ja nostamaan kätensä ylös, jos kokevat itsensä ujouksi. Lähes poikkeuksetta salissa nousevat kaikki tai lähes kaikki kädet.

(Kun kädet ovat ylhäällä, pyydän osallistujia avaamaan silmänsä. Moni yllättyy valtavasti huomatessaan niin monien muidenkin käsien nousseen ylös! On miellyttävää saada vahvistusta sille, ettei ole “vaivansa” kanssa yksin. Useimmilla muilla on aivan samoja haasteita. Vertaiskokemus tuntuu hyvältä ja voi auttaa vähentämään häpeää.)

Osittain nämä tulokset ovat odotettavissakin, sillä useimmat luentoni liittyvät sosiaaliseen itsevarmuuteen, jolloin on odotettavissakin, että salissa on lähinnä ujoja henkilöitä. Olen siksi esittänyt saman kysymyksen myös muun aiheisilla luennoilla, mutta silloinkin tulokset ovat olleet samanlaisia. Lähes jokainen kokee itsensä ujoksi.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Jos ujous kuitenkin vaivaa mieltäsi, suosittelen sähköistä Eroon ujoudesta -kirjaa!

(Teksti “Ujouttaan ei tarvitse hävetä: Lähes jokainen kokee olevansa ujo” on julkaistu 9.9.2016 ja sitä on päivitetty 20.8.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia