ulkonäöllä on merkitystä

“Ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä”.

Tätä kuulee aina välillä, ja se herättää yleensä hyväksyvää nyökkäilyä. Tietysti, uskommehan, että hyvät ihmiset eivät ole pinnallisia. Ja tietystihän me haluamme olla hyviä ihmisiä. Mutta onko kyseinen väite totta? Eikö ulkonäöllä tosiaankaan ole mitään merkitystä?

No, onhan sillä, ja todisteita siitä ei tarvitse kovin kaukaa hakea.

Kauneus- ja ulkonäköbisnes kukoistaa. Televisiota ja elokuvia kansoittavat pääasiassa hyvännäköiset ihmiset. Mietimme ulkonäköämme vähän joka käänteessä. Pukeudumme ja laitamme itseämme. Valitsemme kumppaneita osin ulkonäön perusteella. Tuomitsemme ja arvostamme muita usein juuri ulkonäön perusteella. Ja lista jatkuu.

Näin siis yleisesti. Tietysti on totta, että joissakin yhteyksissä ulkonäöllä on väliä, joissakin taas ei. Lähdetään tarkastelemaan tätä sosiaalisen kanssakäymisen näkökulmasta.

Hyvännäköisiin suhtaudutaan paremmin

Kalifornian yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan hyvännäköisiä ihmisiä pidettiin miellyttävimpinä, avuliaampina, sosiaalisesti taitavampina, positiivisempina ja vähemmän itsekkäinä kuin vähemmän hyvännäköisiä. Mitä kauniimpi tai komeampi ihminen oli kyseessä, sitä paremmin häneen suhtauduttiin.

Tämän havaittiin pitävän paikkansa myös todellisuudessa. Mitä paremmin ihmisiin suhtaudutaan, sitä miellyttävämpiä he ovat (kuten Dale Carnegie aikoinaan kirjoitti, ihmiset pyrkivät vastaamaan muiden odotuksiin). Tämä taas vaikuttaa tietysti kaikkeen muuhun. Hyvännäköiset mm. tienasivat 12% paremmin kuin keskivertaisen näköiset, jotka tienasivat taas 7% paremmin kuin rumina pidetyt.

Pelkkä ulkonäkö ei tosin (ja ehkä onneksi) riitä. Tutkimuksessa havaittiin, että mikäli hyvännäköiset ihmiset luottivat vain ulkonäköönsä, olematta aidosti miellyttäviä, “hävisivät” he reilusti niin keskiverroille kuin ruminakin pidetyille.

NBC:n tekemässä testissä taas havaittiin, kuinka äärettömän paljon paremmin todella hyvännäköisiin ihmisiin suhtauduttiin, kuin “vain keskivertonätteihin”. Heitä autettiin enemmän, heille puhuttiin enemmän ja heille oltiin ystävällisempiä.

Tässä ei myöskään ole kysymys mistään vastakkaiseen sukupuoleen tai tiettyyn ikäryhmään kohdistuvasta. Hyvännäköisiin suhtautuivat paremmin molempien sukupuolten edustajat. Jopa pikkuvauvat katsovat hyvännäköisinä pidettyjen kasvoja keskimäärin kauemmin kuin vähemmän hyvännäköisinä pidettyjen.

Parempi kohtelu alkaa myös hyvin varhain. Jopa synnytyssairaalassa hyvännäköiset vauvat saivat osakseen paljon enemmän huolenpitoa ja huomiota kuin muut!

Kuinka ulkonäköään voi parantaa nopeasti ja ilman vaivaa

No, mitä jos ei ole sattunut syntymään hyvännäköiseksi? Onko peli menetetty?

No eihän se ole. Ulkonäköön ja vaikutelmaan vaikuttaa koko joukko muitakin tekijöitä kuin vain fyysinen ulkomuoto. Jätetään nyt huomiotta itsestäänselvyydet kuten meikkaaminen, hiusten laittaminen ynnä muut vastaavat, ne kun ovat vain hetkittäisiä parannuksia. (Plus, enhän mä edes tajua niistä mitään).

Vaatteet ja pukeutuminen

Niin hyvännäköistä henkilöä ei olekkaan, ettei hänen olemustaan saisi totaalisesti pilattua väärillä vaatevalinnoilla. Ei ole myöskään niin totaalisen rumaa henkilöä, jota ei saisi näyttämään paljon paljon paremmalta oikeanlaisella pukeutumisella.

Ryhti

Tämä on jotain niin aliarvostettua että pahaa tekee. Suorassa seisova, ryhdikäs henkilö antaa itsestään reilusti paremman vaikutelman kuin löysä ja epäryhdikäs. Ryhdikäs ihminen vaikuttaa pidemmältä, varmemmalta ja hoikemmalta. Ryhdikkäänä olemiseen voi olla vaikea tottua, ainakin itselleni se oli. Ajan myötä se kuitenkin vakiintuu, kunhan vain jaksat yrittää.

Hyvä tapa varmistaa ryhdikkyys seisoessa on pitää toista jalkaa hieman toisen takana. Tämä pakottaa selänkin pysymään suorempana.

Hymy

Helpoin ja tehokkain tapa näyttää paremmalta. Tutkimusten mukaan hymyily saa usein keskustelukumppanissa aikaan alitajuisen vastareaktion, saaden tämänkin hymyilemään. Samoin kuin hyvännäköisiä, myös hymyileviä ihmisiä pidetään paljon hymyttömiä vastineitaan miellyttävämpinä. Lisäksi hymyily – jopa tekohymy – saa hymyilijän itsensäkin aidosti paremmalle tuulelle.

Positiivisuus ja energisyys

Mikään ei ole luotaantyöntävämpää kuin synkkä, negatiivinen ja löysä asenne. Ole iloinen ja ole energinen, niin voit olla satavarma, että tulet olemaan myös todella pidetty. Iloisen asenteen merkitystä ei yksinkertaisesti voi korostaa liikaa. Vaikka kaikki muut osa-alueet olisivatkin aivan hunningolla, pelkällä asenteella pääsee jo pitkälle.

Liikunta

Okei, tämä ei enää mene “helposti ja nopeasti”-kategoriaan, mutta mainittavahan tämä on. Urheilullinen, atleettinen ihminen on valtaosan mielestä paremman näköinen ilmestys kuin löysä sohvaperuna.