Ulkonäöllä ON merkitystä

ulkonäöllä on merkitystä

“Ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä”.

Tätä kuulee aina välillä, ja se herättää yleensä hyväksyvää nyökkäilyä. Tietysti, uskommehan, että hyvät ihmiset eivät ole pinnallisia. Ja tietystihän me haluamme olla hyviä ihmisiä. Mutta onko kyseinen väite totta? Eikö ulkonäöllä tosiaankaan ole mitään merkitystä?

No, onhan sillä, ja todisteita siitä ei tarvitse kovin kaukaa hakea.

Kauneus- ja ulkonäköbisnes kukoistaa. Televisiota ja elokuvia kansoittavat pääasiassa hyvännäköiset ihmiset. Mietimme ulkonäköämme vähän joka käänteessä. Pukeudumme ja laitamme itseämme. Valitsemme kumppaneita osin ulkonäön perusteella. Tuomitsemme ja arvostamme muita usein juuri ulkonäön perusteella. Ja lista jatkuu.

Näin siis yleisesti. Tietysti on totta, että joissakin yhteyksissä ulkonäöllä on väliä, joissakin taas ei. Lähdetään tarkastelemaan tätä sosiaalisen kanssakäymisen näkökulmasta.

Hyvännäköisiin suhtaudutaan paremmin

Kalifornian yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan hyvännäköisiä ihmisiä pidettiin miellyttävimpinä, avuliaampina, sosiaalisesti taitavampina, positiivisempina ja vähemmän itsekkäinä kuin vähemmän hyvännäköisiä. Mitä kauniimpi tai komeampi ihminen oli kyseessä, sitä paremmin häneen suhtauduttiin.

Tämän havaittiin pitävän paikkansa myös todellisuudessa. Mitä paremmin ihmisiin suhtaudutaan, sitä miellyttävämpiä he ovat (kuten Dale Carnegie aikoinaan kirjoitti, ihmiset pyrkivät vastaamaan muiden odotuksiin). Tämä taas vaikuttaa tietysti kaikkeen muuhun. Hyvännäköiset mm. tienasivat 12% paremmin kuin keskivertaisen näköiset, jotka tienasivat taas 7% paremmin kuin rumina pidetyt.

Pelkkä ulkonäkö ei tosin (ja ehkä onneksi) riitä. Tutkimuksessa havaittiin, että mikäli hyvännäköiset ihmiset luottivat vain ulkonäköönsä, olematta aidosti miellyttäviä, “hävisivät” he reilusti niin keskiverroille kuin ruminakin pidetyille.

NBC:n tekemässä testissä taas havaittiin, kuinka äärettömän paljon paremmin todella hyvännäköisiin ihmisiin suhtauduttiin, kuin “vain keskivertonätteihin”. Heitä autettiin enemmän, heille puhuttiin enemmän ja heille oltiin ystävällisempiä.

Tässä ei myöskään ole kysymys mistään vastakkaiseen sukupuoleen tai tiettyyn ikäryhmään kohdistuvasta. Hyvännäköisiin suhtautuivat paremmin molempien sukupuolten edustajat. Jopa pikkuvauvat katsovat hyvännäköisinä pidettyjen kasvoja keskimäärin kauemmin kuin vähemmän hyvännäköisinä pidettyjen.

Parempi kohtelu alkaa myös hyvin varhain. Jopa synnytyssairaalassa hyvännäköiset vauvat saivat osakseen paljon enemmän huolenpitoa ja huomiota kuin muut!

Kuinka ulkonäköään voi parantaa nopeasti ja ilman vaivaa

No, mitä jos ei ole sattunut syntymään hyvännäköiseksi? Onko peli menetetty?

No eihän se ole. Ulkonäköön ja vaikutelmaan vaikuttaa koko joukko muitakin tekijöitä kuin vain fyysinen ulkomuoto. Jätetään nyt huomiotta itsestäänselvyydet kuten meikkaaminen, hiusten laittaminen ynnä muut vastaavat, ne kun ovat vain hetkittäisiä parannuksia. (Plus, enhän mä edes tajua niistä mitään).

Vaatteet ja pukeutuminen

Niin hyvännäköistä henkilöä ei olekkaan, ettei hänen olemustaan saisi totaalisesti pilattua väärillä vaatevalinnoilla. Ei ole myöskään niin totaalisen rumaa henkilöä, jota ei saisi näyttämään paljon paljon paremmalta oikeanlaisella pukeutumisella.

Ryhti

Tämä on jotain niin aliarvostettua että pahaa tekee. Suorassa seisova, ryhdikäs henkilö antaa itsestään reilusti paremman vaikutelman kuin löysä ja epäryhdikäs. Ryhdikäs ihminen vaikuttaa pidemmältä, varmemmalta ja hoikemmalta. Ryhdikkäänä olemiseen voi olla vaikea tottua, ainakin itselleni se oli. Ajan myötä se kuitenkin vakiintuu, kunhan vain jaksat yrittää.

Hyvä tapa varmistaa ryhdikkyys seisoessa on pitää toista jalkaa hieman toisen takana. Tämä pakottaa selänkin pysymään suorempana.

Hymy

Helpoin ja tehokkain tapa näyttää paremmalta. Tutkimusten mukaan hymyily saa usein keskustelukumppanissa aikaan alitajuisen vastareaktion, saaden tämänkin hymyilemään. Samoin kuin hyvännäköisiä, myös hymyileviä ihmisiä pidetään paljon hymyttömiä vastineitaan miellyttävämpinä. Lisäksi hymyily – jopa tekohymy – saa hymyilijän itsensäkin aidosti paremmalle tuulelle.

Positiivisuus ja energisyys

Mikään ei ole luotaantyöntävämpää kuin synkkä, negatiivinen ja löysä asenne. Ole iloinen ja ole energinen, niin voit olla satavarma, että tulet olemaan myös todella pidetty. Iloisen asenteen merkitystä ei yksinkertaisesti voi korostaa liikaa. Vaikka kaikki muut osa-alueet olisivatkin aivan hunningolla, pelkällä asenteella pääsee jo pitkälle.

Liikunta

Okei, tämä ei enää mene “helposti ja nopeasti”-kategoriaan, mutta mainittavahan tämä on. Urheilullinen, atleettinen ihminen on valtaosan mielestä paremman näköinen ilmestys kuin löysä sohvaperuna.

klikkaa verkkokauppaan


5 Comments

 • Irmuinen

  Reply Reply 20.10.2011

  Ryhdin parantaminen on aika vaikeaa. Olen tiedostanut huonon ryhtini jo vuosia, yrittänyt välillä istua ja kävellä väkisin suorassa, mutta eipä ole auttanut (aiheuttaa myös selkäkipuja tuo suoruus).

  Kiva lukea rehellistä tekstiä tästä aiheesta. :D Kyllästyttää kaikenlainen ulkonäön merkityksen vähättely, joilla rumille tulee vain sellainen tunne, että jos vika huonoon menestykseen (sosiaalisesti ja muutenkin) ei ole ulkonäössä, niin kenties sitten muka omassa luonteessa.

  Onneksi muitakin avuja voi käyttää, mutta jos kaikki käyttävät niitä, niin rumat ovat taas alakynnessä. Eli pitää vaan toivoa, että niistä paremman näköisistä osa on jollain muulla tapaa “huonompia”. ;/

  • jevgeni

   Reply Reply 24.10.2011

   Moi! Pahoittelut hitailusta kommenttien kanssa, olin muutaman päivän ulkomailla enkä parista yrityksestäni huolimatta onnistunut pääsemään nettiin…

   Oon aika samoilla linjoilla ton ryhdin suhteen. Koen usein istuvani vinossa (koitan kyllä suorassa, mutta “valun” aina pikkuhiljaa”) ja myös käveleväni vinossa, erityisesti silloin kun olen jonkun selkästi itseäni lyhyemmän seurassa. Kuulen kuitenkin melko usein siitä, että minulla kyllä on ryhti huomattavan kunnossa, joten ehkäpä tämä on jotain ylikriittistä suhtautumista itseeni. Kaipa jo se, että pitää mielessään sen, että yrittää olla ryhdikäs, auttaa pitkällä aikavälillä. En osaa sanoa, kauanko olen yrittänyt tietoisesti olla ryhdikäs, mutta sanoisin että noin kolmisen vuotta.

   Tuli mieleen tosta sun kommentistas, että käytetäänköhän vähän rumempaa ulkonäköä sitten useinkin (teko)syynä siihen, ettei menestystä ole tullut. En ole itse moiseen törmännyt (mikä on omassa ikäluokassani toki luonnollista, menestystä kun tämänikäisillä ei hirveästi yleensä vielä ole), mutta nyt kun ajattelee, niin tuohan olisi mitä erinomaisin tekosyy. Onko joku kuullut että tuota olisi käytetty?

   Ja joo, luulen ettei tarvitse pelätä sitä, että kaikki kivannäköisetkin alkaisivat käyttämään kaikkia mahdollisia avuja, on se sen verran epärealistinen kuvitelma. Toisaalta taas yhä useammat ja useammat tulevat tietoisiksi näistä asioista (mikä on tietysti hyvä asia), että enpä uskalla kuitenkaan sanoa, etteikö tuollainen tilanne olisi mahdollinen.

 • Antti

  Reply Reply 27.12.2015

  Ei tarvitse olla mikään erityisen kaunis tai komea. Mutta jos ulkonäkö on niinku petolinnun perse, niin silloin sillä on ratkaisevaa merkitystä. Muussa tapauksessa kysymys on vain toisten pinnallisuudesta ja kyvyttömyydestä arvostaa tavalllisia ihmisiä, joita kuitenkin suurin osa on.

Leave A Response

* Denotes Required Field