Kuinka uskaltaa puhua tunteistaan

Uskallus ja taito puhua avoimesti, rehellisesti ja salailematta omista tunteistaan ja ajatuksistaan on mielestäni yksi tärkeimmistä taidoista elämässä. Kaikki ihmissuhteemme muuttuvat paremmaksi, kun niihin tuo mukaan avoimen tunneviestinnän.

Haluan ensin kuvailla sitä, millaisia iloja ja hyötyjä tunteista puhumisen oppiminen on tuonut omaan elämääni:

Hyvin mahtavaa on ollut se, kuinka useimmat ihmissuhteeni ovat syventyneet, rehellistyneet ja avautuneet. Avoin ja hyväksyvä viestintä on lisännyt luottamuksen, intiimiyden ja hyvän olon määrää useimmissa suhteissani. Se tuntuu mahdollistaneen tietynlaisen “yhteyden” tai “siteen” muodostumisen itseni ja toisen välille. En osaa aivan pukea sanoiksi mitä tarkoitan, mutta vertaisin sitä siihen fiilikseen, kun mukavassa nousuhumalassa aina yhtä yllättäen iskee se äärimmäinen ihmisrakas olo, jossa toisen ihmisen hyväksyy kaikkine puolineen.

Painotan tässä sanoja “hyväksyvä viestintä”. Tunteistaan avoimesti puhuminen on paljon mukavampaa silloin, kun voi luottaa siihen, että molemmat osapuolet hyväksyvät toistensa tunteet sellaisinaan. Koska tunteista puhuttaessa esiin nousee myös hyvin hankalia asioita, tämän lähtökohtaisen hyväksynnän olemassaolo on hyvin tärkeää.

Jotkin ihmissuhteeni ovat myös loppuneet avoimen ja rehellisen viestinnän seurauksena. Minä tai toinen osapuoli olemme ehkä todenneet, että se mitä toisen sisimmästä löytyy ei ole ihan itselle sopiva juttu ja valinneet itselleen paremmin sopivaa seuraa. Tässä ei ole mitään väärää.

Uskon, että aikaa kannattaa viettää ja ihmissuhteita rakentaa sellaisten ihmisten kanssa, joihin tuntee sitä tietynlaista, aitoa yhteyttä. Vaikka ihmissuhteiden loppuminen ei välttämättä ole ollenkaan kivaa, pidemmällä aikavälillä se tuntuu aina osoittautuvan hyväksi asiaksi, sillä elämä kevenee huomattavasti, kun itsensä ympäröi juuri itselleen sopivalla seuralla.

Suurta iloa on ollut myös lisääntyneestä aitouden tunteesta itseäni kohti. Olen hyvin usein elämäni aikana kokenut, etten osaa tai uskalla toimia siten, kuin aito minä haluaisi. Aidoista tunteistaan puhuminen on ainakin hieman vähentänyt tätä epäaitouden tunnetta.

Miksi se on niin vaikeaa?

Miksi tunteistaan puhuminen sitten on meille niin kamalan vaikeaa?

Siksi, että itsensä avaaminen asettaa meidät alttiiksi hyvin monelle pelkäämällemme asialle.

Yksi niistä on torjutuksi tulemisen pelko tai suhteen vaikeutumisen pelko. Saatan sanoa jotain, minkä seurauksena toinen ihminen ei ehkä enää pidäkään minusta tai halua olla kanssani.

Toinen on väärän mielikuvan antamisen pelko. Voi olla, etten ole täysin varma tunteistani tai tunteeni ovat tietynlaiset vain tiettynä hetkenä. Jos puhun niistä, on mahdollista, että luon toisen ihmisen mielessä itsestäni kuvan, joka ei pidä täysin paikkaansa.

Myös satutetuksi tulemisen pelko on yleinen. Kun paljastan sen, miltä minusta aidosti tuntuu, annan muiden ihmisten käsiin tietoa, jota voi helposti käyttää minun satuttamiseen.

Ja monia, monia muita.

Tunteidensa kaivelu on usein myös äärimmäisen pelottavaa. Itsestään on hyvin helppoa kaivaa esiin sellaisia asioita, joista ei pidä ja joita ei mielellään kohtaisi.

Kuinka sitten voittaa tunteistaan puhumisen pelon?

En ole voittanut sitä kokonaan, kaukana siitä. Tunteista puhuminen on kuitenkin helpottunut valtavasti. Toisinaan (usein!) tunteista puhuminen johtaa jonkinlaiseen henkiseen tuskaan tai epämukavuuteen. Siksi siihen sisältyy usein ihan terve määrä pelkoa. Riskin kuitenkin yleensä ottaa mielellään, sillä tunteistaan puhuminen johtaa yleensä ihmissuhteen paranemiseen edes jollain tavalla.

Kokemukseni mukaan paras tapa on ihan yksinkertainen ja perinteinen kokeilun, erehdyksen ja tottumisen metodi. Tunteistaan viestiminen on hankalaa, mutta se tuntuu helpottuvan jatkuvasti kokemuksen lisääntyessä. Mitä enemmän puhun, sitä helpommaksi se käy. Mitä enemmän vaikeita hetkiä kohtaan, sitä paremmin osaan niistä jatkossa selvitä. Sen myötä itseluottamukseni tässä asiassa kohoaa ja pelko vähenee. Tämä näyttää olevan melko universaalia ja pätevän ihmisiin myös yleensä. Kokeile ja mielellään kerro, kuinka sujuu :)

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!