uskomusten muuttamista-tapaus joulukuu

Lisää uskomusten muuttamista. Tällä kertaa siitä, kuinka pääsin joulukuu-ahdistukseni yli.

Tätä ennen olin monien muiden lailla ihminen, joka ei yksinkertaisesti voinut sietää joulukuuta kaiken sen jouluhössötyksen ja hömpötyksen takia. Järjestelmällisyyden vuoksi listaan ne kaikki asiat jotka minua joulukuussa ärsyttivät:

 • Jouluhössötys
  • Ruuhkat kaupoissa ja ostoskeskuksissa
  • Joulustressaantuneet ihmiset
  • Joululahjaostosten vaikeuden päivittely
  • Kinkkuhysteria
  • Se että kaikki kaupat, mainokset ym. näyttävät samalta ja noudattavat samaa teemaa
  • Joulun odotuksen hehkuttaminen
  • Joulukorttistressi (“hei lähettiks se meille viimevuonna? kai sillekin pitää sit laittaa kortti…”)
  • Ne ihmettelevät ja jopa säälivät reaktiot kun kerron etten vietä joulua
  • Jouluherkuttelujen jälkeinen masentelu ja joulukilojen päivittely
  • Se että jengi haukkuu sukulaisiaan ja kutsuu heidät silti luokseen jouluna
  • Se että koen itseni jotenkin ulkopuoliseksi koska en ole mukana tässä kaikessa
  • Valkoinen/harmaa/musta/kauniin vihreä-joulu
  • Joulurauha (“mitkä ihmeen bileet ne on joissa pitää olla hiljaa?”)

Ja varmaan kymmenen muuta asiaa joita en nyt (onneksi) muista. Tässä ihan hetki sitten jotenkin heräsin siihen että hei, kohta on taas joulukuu ja pääsee ärsyyntymään noista kaikista asioista. Ja sitten muistinkin että hei, miksi mun tällä kertaa täytyisi, kun voin pienenpienellä vaivalla tehdä joulukuustani ei vain siedettävän, vaan suorastaan kivan.

Ja näin se tapahtui:

Mikä on se tunnetila jota tunnen?

Ärsyyntyminen kaikkien edellälueteltujen asioiden takia.

Mikä niissä saa minut ärsyyntymään?

Se että niitä tulee joka tuutista ja että joudun jatkuvasti kuulemaan niistä vaikka en haluaisi. Se etten pääse niitä pakoon.

Mikä siinä, etten pääse niitä pakoon, ärsyttää?

Se että joudun ajattelemaan niitä vaikken haluaisi.

Mikä siinä, että joudun ajattelemaan niitä, ärsyttää?

Se, että tunnen itseni ulkopuoliseksi siitä kaikesta. Se että tunnen olevani jotenkin parempi ihminen kun en lähde mukaan siihen hössötykseen, enkä haluaisi tuntea niin.

Mikä siinä ulkopuolisena olossa tuntuu pahalta?

Se että on siinä kaikessa jotenkin yksin. (Tässä vaiheessa siis selviää, että tämänkin taustalla on joku ahdistus yksinäisyydestä ja siitä, että on jotenkin erilainen).

Miksi ulkopuolisuus tuntuu pahalta?

Koska ajattelee tekevänsä jotenkin oudosti tai väärin kun ei tee niin kuin melkein kaikki muut.

Miksi juuri tämä tunnetila (ärsyyntyminen) tuntuu sopivimmalta tässä tilanteessa?

Koska tunnen olevani osaltani oikeassa asenteessani joulukuuta ja joulua kohtaan, mutta valtaväestö ei tunnu ymmärtävän sitä.

Mitä se kertoo minusta, että tunnen juuri tätä tunnetilaa?

Siitä, että en pidä kun valtaväestö on eri mieltä kuin minä (oho, aika yllättävä!).

Mitä se kertoisi minusta, jos en tuntisi tätä tunnetilaa vaan olisin hyvillä mielin asian suhteen?

Sen että olen samanlainen kuin useimmat muutkin. Toisaalta se olisi kivaa, toisaalta olisin lammas. (Selviää että pidän “massan mukana” toimivia jotenkin lampaina enkä halua itse olla sellainen. Nää on aika hälyttäviä nää huomiot!)

Uskonko tosiaan kaikkiin esiin tulleisiin uskomuksiini? Ovatko joulunviettäjät oikeasti lampaita? Ärsyttääkö minua oikeasti se, että muut ovat kanssani eri mieltä? Teenkö oikeasti väärin kun en toimi kuten valtaosa muista? Olenko muka oikeasti ulkopuolinen? Onko joulukuu oikeasti niin perseestä? Mitä hyviä puolia sillä olisi?

No eihän joulun viettäminen kenestäkään oikeasti lammasta tee. Joulu on itsessään ihan kiva juhla ja voin hyvin ymmärtää miksi sitä halutaan viettää. Se, että niin monet sitä viettävät, kertoo pikemminkin siitä että se on laatujuhla kuin siitä, että sitä viettävät olisivat jotenkin tyhmiä.

Ärsyttääkö minua oikeasti se että muut ovat eri mieltä kanssani? No eipä oikeastaan. Mielipiteitä on moneen junaan ja yksikään niistä ei ole yksiselitteisesti parempi kuin kaikki muutkaan. Voi jopa olla, että joulunviettäjät tässä vetävät pidemmän korren kuin minä. He pääsevät iloitsemaan juhlasta jota minä en vietä, eli he oikeastaan voittavat tässä tilanteessa.

Teenkö oikeasti väärin kun en toimi kuin valtaosa muista? No en. He toimivat kuten kokevat parhaaksi ja minä kuten itse koen parhaaksi. Kumpikin valinta on osaltaan järkevä. Ja löytyy todella paljon heitäkin, jotka valitsevat tässä kuten minä. Eli minulla ei oikeasti ole mitään syytä tuntea liikkuvani tässä virtaa vastaan. En oikeasti ole ulkopuolinen.

Onko joulukuu muka oikeasti niin perseestä ja mitä hyviä puolia sillä olisi?

Joulukuu on kiva koska silloin ihmiset ovat kuitenkin keskimääräistä enemmän juhlafiiliksellä ja täynnä sellaista kivaa odotusta. Joulukuu on kiva koska silloin saa joulusuklaata ja joululimppua (jee!). Joulukuu on kiva koska silloin ihmiset yrittävät olla keskimääräistä mukavampia ja rakastavampia lähimmäisiään kohtaan.

Joulukuu on kiva koska ihmiset alkavat miettiä tammikuuta ja uudenvuodenlupauksia ja Uutta Parempaa Elämää ;). Joulukuussa on sitä kivaa Uuden Alun tunnetta. Joulukuussa pääsee antamaan ja saamaan lahjoja! Joulukuussa pääsen kirjoittamaan kivoja Uutta Parempaa Elämää käsitteleviä kirjoituksia blogiin! Joulukuussa on hyviä pikkujoulubileitä! Joulukuussa on vuodenvaihde ja se on aina siisti (paitsi kerran kun olin töissä. Se oli ankeinta ;<)!

(Selviää että joulukuussa on vaikka mitä huippukivaa, ehkä enemmänkin kuin niitä ikäviä asioita!)

Mitä ärsyyntyminen niistä ikävistä asioista auttaa? Mitä hyötyä siitä on?

No eihän se oikeastaan auta yhtään mitään. Päinvastoin saan siitä itselleni huonon fiiliksen ilman, että siitä olisi mitään hyötyä. Eli täysin turhaa hommaa. Luultavasti yritän tuolla ärsyyntymisellä jotenkin nostaa itseäni muiden yläpuolelle, mutta kuten aiemmin jo todettiin, se ei toimi niin ja olisi aika typerää vaikka toimisikin. Eli ärsyyntymiselle ei ole mitään perustelua.

Mikä olisi parempi tunnetila tähän tilanteeseen? Miten sen voisi saavuttaa?

Hyväksyminen, mielenrauha, ilon tunteminen. Sen voisi saavuttaa muistamalla joulukuun kaikki kivat puolet (joita on paljon) ja ymmärtämällä etteivät ne ikävät puolet oikeastaan kosketa minua mitenkään ja ettei niistä ärsyyntyminen auta yhtään mitenkään. Ymmärtämällä että voin jättää ne täysin huomiotta. Lisäksi hallitsen nykyään niin monta eri tunteidenhallinnan keinoa joista en ennen ollut tietoinen, etteivät nuo asiat tunnu ärsyttäviltä noin muutenkaan.

Eli tämäkin homma toivottavasti lopullisesti hallussa ;). Kivaa joulukuuta kaikille!

 

Lisää luettavaa:

 1. Uskomusten muuttamista: tapaus Töistä myöhästyminen
 2. Uskomusten muuttamista: tapaus Uutislakko