uusi elämä-vasta ensi vuonnako

Vuosi vaihtuu ja monet ovat vakaasti päättäneet, että uutena vuotena alkaa Uusi Parempi elämä. Tämä on hyvinkin huikea päätös. Ihmettelen vain yhtä asiaa. Miksi vasta ensi vuonna?

Ymmärrän toki että se maaginen raja vuosien välissä tuntuu tosi kivalta, myös minusta. Mutta kyse on vain luvuista. 31.12.2011 ja 1.1.2012 ovat vain lukuja. Mikään ei sanele, että se uusi elämä pitää aloittaa juuri 1.1.2012.

Monet (erityisesti he, joiden uusi parempi elämä tarkoittaa laihduttamista, kuntoilua ja terveellisesti syömistä) perustelevat päätöstä siirtää aloittamista tammikuuhun sillä, että haluavat mässäillä joulupöydässä tuntematta sitä ikävää katumuksen pistosta sydämessään. Eli halutaan nauttia siitä “vanhasta elämästä”. Ja ihan totta, itsekin ajattelen että jos juhlitaan, niin juhlitaan kunnolla.

Tässä on vain se harhaluulo, että se uusi elämä jotenkin kieltäisi sinulta kaikenlaiset nautinnot ja paheet. No eihän se sitä oikeasti tee. Voit aivan hyvin mielin nauttia joulupöydän (tai minkä tahansa muunkin) antimista, mikäli elintapasi ovat muina päivinä suhteellisen kunnossa. Tämän huomioiden mitään syytä siirtää sitä uutta elämän aloittamista tuonnemmaksi ei ole.

Mikäli ihan aidosti ja oikeasti haluaisit uuden, paremman elämän, siirtäisitkö sen aloittamista tulevaisuuteen, vai aloittaisitko sen niin pian kuin vain mahdollista?

Sen verran mitä olen tätä uudenvuodenlupausjuttua seurannut, ovat ihmisten uudenvuodenlupaukset pikemminkin niitä, jotka heidän “pitäisi” tehdä eikä niitä, jotka he haluaisivat tehdä.

“Pitää” pudottaa painoa.

“Pitää” kuntoilla enemmän.

“Pitää” syödä terveellisemmin ja lopettaa tupakointi.

Tiedätkö miksi useimmat uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat viimeistään siinä helmikuussa?

Juuri siksi, että tämä “pitäisi” ei ole millään tavalla motivoiva tekijä. Jotta päästään hyviin tuloksiin helposti, on halun tehdä jotakin lähdettävä aina ihmisestä itsestään. Mikäli olet päättänyt tehdä muutoksia elämääsi tuossa alkavana vuonna, ovatko ne sellaisia, jotka haluat itse aidosti toteuttaa, vai sellaisia, jotka “pitäisi” toteuttaa?

Mikäli koet vastaamisen vaikeaksi, tässä vihje:

Elämänmuutos, jonka aidosti haluat toteuttaa, tuntuu niin motivoivalta ja upealta, että haluaisit alkaa toteuttamaan sitä heti. Elämänmuutos, jonka haluat toteuttaa vain koska sinun pitäisi tai koska ympäristösi on saanut sinut uskomaan, että haluat sen toteuttaa, sen sijaan aiheuttaa vastahakoisuuden tunteita. Ne ovat juuri niitä, joita siirtää tammikuun alkuun, jotta pääsee ensin “nauttimaan viimeisen kerran nykyisestä elämästä”. Jos kerta nautit nykyisestä elämästä, niin miksi ihmeessä haluat muutosta?

Mikäli toteat että kyseessä on tälläinen vastahakoinen muutos, tee palvelus itsellesi ja maailmalle ja yritä jotain muuta. Paitsi että todennäköisesti säästät itsesi epäonnistumiselta, saatat valita tilalle jotain sellaista, mistä aidosti nauttisit. Maailma ei tarvitse yhtään enempää onnettomia ihmisiä, jotka elävät kuten heidän “pitäisi”. Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka elävät juuri niin kuin haluavat, ovat onnellisia ja olemuksellaan parantavat muidenkin elämää.