Uusi opiskelija: 5 syytä, miksi nyt on elämäsi paras mahdollisuus saada uusia ystäviä

uusi opiskelija Nyt on elämäsi paras mahdollisuus saada uusia ystäviä

Oletko uusi opiskelija, jolla alkoi juuri koulu? Se voi olla elämäsi paras mahdollisuus saada uusia ystäviä. Tässä tekstissä luettelen muutaman syyn sille, miksi yhtä hyvää tilaisuutta ei välttämättä tule missään muussa elämäntilanteessa.

Sosiaalisesti aktiiviset ja itsevarmat ihmiset ovat toki taitavia löytämään itselleen ystäviä tilanteessa kuin tilanteessa, mutta meidän kaikkien kohdalla asia ei ole aina ollut ihan niin yksioikoinen. Olen ainakin itse ollut aikoinaan nuorempana juuri niin ujo, että kavereiden saaminen ei todellakaan ollut mikään läpihuutojuttu. Siksi tilanteet, kuten uusien opiskelujen aloittaminen, voivat olla monille kaltaisilleni ihan uskomaton sosiaalinen aarreaitta.

Uusien opiskelujen alku on loistava tilaisuus ihmisiin tutustumiseen ja ystävystymiseen seuraavista syistä:

1. Mahdollisuus aloittaa “tyhjältä pöydältä”

Oma lempiasiani uusien koulujen (ja miksei työpaikkojenkin) kohdalla on se, että ihminen pääsee aloittamaan ikään kuin “tyhjältä pöydältä”. Todennäköisesti useimmat uudet luokka- tai ryhmäkaverisi eivät tiedä sinusta etukäteen niin tasan mitään. He eivät tiedä sitä, millainen olet, millainen olet ollut ja millaisena sinua on menneisyydessä pidettyä. Tämä on ihan uskomattoman vapauttavaa!

Kun sinusta ei tiedetä mitään, voit valita itsellesi halutessasi aivan uuden tavan toimia. Jos olet ennen ollut se luokan hiljainen, ei sitä ole pakko olla enää. Jos taas olet ennen ollut muita kiusannut ja häirinnyt kaveri, ei sitäkään tarvitse enää toistaa. Uusi koulu ja uusi ryhmä on kuin uusi mahdollisuus kehittyä haluamaansa suuntaan.

Toki helppoa ei itsensä muuttaminen ole, mutta tämänkaltaiset tilanteet kannattaa silti hyödyntää ja viedä itseään edes hieman enemmän haluamaansa suuntaan.

2. Koulu ja tutorit tukevat aktiivisesti ryhmäytymistä

Itse koulukin hyötyy siitä, että opiskelijat ovat ryhmäytyneet ja tykkäävät toistensa seurasta. Näin heidän jaksamisensa ja innostuksensa pysyy paremmin yllä läpi koko opiskeluajan. Tästä syystä koulut tekevät aktiivista työtä tukeakseen opiskelijoiden ryhmäytymistä.

Kaikissa kouluissa on tutoreita, eli vanhempia opiskelijoita, jotka ohjeistavat, leikittävät ja järjestävät rientoja. Useimmissa kouluissa on tapahtumia ja aktiviteetteja, joihin voi osallistua.

Näitä kannattaa aktiivisesti käyttää hyödyksi. Koska ihmisiin tutustuminen omin voimin voi olla monelle hankalaa, kannattaa käyttää kaikki ne apukeinot, joita koulun taholta on tarjolla.

3. Paikalla on valtava määrä ihmisiä, jotka tuntevat halua ja painetta “alkaa elää omaa elämäänsä”

Peruskoulu, lukio ja amis ovat suomalaisessa yhteiskunnassamme eräänlaisia “hautuumoita”. Siellä me pikku hiljaa opimme elämän kannalta oleellisia taitoja ja valmistaudumme oikeaan elämään. Korkeakoulutasolla hyvin monella aiemmin ehkä suojattuakin elämää eläneellä taas alkaa olemaan jo selkeä tarve ja halu alkaa ihan oikeasti elämään. Mennä paikkoihin, tehdä asioita, tutustua ihmisiin, kokea kaikenlaista.

Monet ovat valmiina ja tarvitsevat vain sen, että joku ehdottaa ja pyytää mukaan. Kokemukseni mukaan korkeakouluissa lähes kaikki ehdotukset otetaan hyvin myönteisesti vastaan. Jos sinusta olisi kiva mennä istumaan iltaa, kokeilemaan jotain urheilulajia tai vaikka käydä katsomassa jokin leffa, niin ehdota. Todennäköisesti ehdotus otetaan hyvin vastaan.

Koulut ovat valtavia ympäristöjä, joissa on valtava määrä suurin piirtein samanikäisiä ja samassa elämänvaiheessa olevia ihmisiä. Ei ole helpompaa tapaa tutustua muihin itsesi kaltaisiin. En siis sano, että tutustuminen olisi itsessään välttämättä helppoa, mutta tämä on helpoimpia ympäristöjä, joita koskaan kohtaamme.

4. Kaikki aloittavat samalta viivalta ja joutuvat pärjäämään yhdessä uudenlaisessa tilanteessa

Lähes kaikille uuden koulun alku on täysin uusi kokemus, johon liittyy kaikenlaisia pieniä haasteita. Kuinka koulun järjestelmät toimivat, missä pidetään oppitunnit, mitä tehtäviä annettiin viime tunnilla?

Uuden koulun tavoille opitaan yhdessä. Yhdessä pientenkin hankaluuksien kohtaaminen sujuu paremmin ja se myös tutkitusti lähentää ihmisiä. Näin lievästi haastava kouluympäristö osaltaan tukee ihmisten yhteen lyöttäytymistä, mikä ehdottomasti kannattaa hyödyntää.

5. Ihmiset haluavat seuraa ja ystäviä

Kyllä, tähän kannattaa ihan oikeasti uskoa. Teen ammatikseni töitä ujojen ja sosiaalisesti epävarmojen ihmisten parissa ja toistuva väite, johon törmään pelottavan usein on se, että “ei ihmiset kuitenkaan halua ystäviä, en halua mennä tyrkyttämään itseäni”.

Tämä on pelottava ja valitettavasti sosiaalisen elämämme kannalta uskomattoman tuhoisa uskomus. Jos tosissamme uskomme, että ihmiset eivät halua ystäviä, niin emme tietenkään halua ystävyttäämme tyrkyttää. Haluan kuitenkin ihan tässä erikseen, alleviivaten korostaa: IHMISET HALUAVAT SEURAA JA YSTÄVIÄ.

Siis ihan oikeasti-oikeasti ja aikuisten oikeasti. Me ihmiset olemme syvästi sosiaalisia ja toisistamme riippuvaisia olentoja. Me emme pärjää yksin ja yksinäisyydessä. Muut ihmiset ovat valomme ja pelastuksemme. Koko olemassaolomme biologisena lajin nojaa siihen, että nautimme toistemme seurasta.

Siksi kannattaa yrittää heittää ajatusten romukoppaan se uskomus, että muut eivät muka haluaisi edes lähtökohtaisesti saada seuraa ja ystäviä. Päinvastoin, me haluamme, että ehkä juuri sinä tulet juttelemaan meille ehkäpä juuri koulun käytävällä, ruokalassa tai luokkahuoneessa. Se on kivaa ja se on sallittua :).

Unohda se, mitä luulet tietäväsi sosiaalisista tilanteista ja toimi ennakkoluulottomasti

Opiskelijaikään ehtiessämme meille on jo ehtinyt kertyä kaikenlaisia uskomuksia siitä, millaisia sosiaaliset tilanteet ovat. Tarkoitan ajatusmalleja kuten

  • “Ihmiset eivät tykkää olla kanssani”
  • “Ihmisten kanssa on vaikeaa olla”
  • “Ihmisiin on hankalaa tutustua”
  • “Useimmat ihmiset ovat pinnallisia pellejä”
  • “Ihmiset tykkäävät puhua tylsistä ja turhanpäiväisistä asioista.”

Luulemme monesti tietävämme sosiaalisista tilanteista hyvinkin paljon ja olemme hyvin alttiita vetämään kaikenlaisia johtopäätöksiä siitä, kuinka maailma toimii. Joskus nämä johtopäätökset osoittautuvat ajan kanssa oikeiksi, usein taas aivan harhaisiksi. Me ihmiset olemme olentoja, jotka yksinkertaistavat asioita ja maailmaa ympärillämme ja erehtyvät toistuvasti luulemaan tietävänsä, kuinka maailma toimii.

Kun itse aikoinaan 22-vuotiaana menin ammattikorkeakouluun, ajattelin, että minulla on hemmetin kova meininki, olen sosiaalisesti taitava ja tiedän, kuinka ihmisten kanssa ollaan. Kun nyt 5 vuotta myöhemmin muistelen niitä aikoja, voin ihan rehellisesti myöntää olleeni sosiaalisista tilanteista (ja muutenkin elämästä) niin uskomattoman pihalla, kuin vain olla ja voi. (Pelottavaa myös ajatella, mitä koen taas seuraavan 5 vuoden kuluttua… :D)

Siinä ei ole mitään väärää. Me kaikki opimme asioita vasta ajan ja kokemuksen myötä. Siksi tulee myös varoa uskomasta tietävänsä, kuinka esimerkiksi sosiaaliset tilanteet toimivat. Korostan tätä asiaa siksi, että hyvin monet, erityisesti ujouteen taipuvat ihmiset tekevät itselleen uusiin ihmisiin tutustumisesta ja kavereiden saamisesta aivan liian vaikeaa. Tätä tapahtuu siksi, että he uskovat itsestään ja muista ihmisistä usein aika hölmöjä asioita. (Enkä tarkoita tätä pahalla, me nyt vain olemme tällaisia!)

Moni ujohko ihminen uskoo esimerkiksi, että kukaan ei varmaan kuitenkaan halua tutustua häneen, miksi siis yrittääkään. Todellisuudessa sinulla ei ole mitään mahdollisuutta tietää muiden ihmisten mielenliikkeistä. Sinulla ei ole oikeutta päättää muiden puolesta, mitä he haluavat tai eivät halua. Anna ihmisille mahdollisuus! Voi olla, että sinuun halutaankin tutustua, anna itsellesi lupa olla väärässä. Moni omakin ystäväni on sellainen tyyppi, etten olisi koskaan etukäteen arvannut, että heistä tulisi ystäviäni!

Yleinen ajatusmalli on myös se, että “tuo ei kuitenkaan halua, että hänelle tullaan juttelemaan”. Näin helposti ajattelee, kun näkee jonkun yksinään seisoskelevan ihmisen. Eihän se olisi yksin, jos se haluaisi seuraa! Tai näin sitä helposti tulee ajatelleeksi.

Todellisuudessa emme voi tietää, haluaako joku seuraa vai ei. Aika usein haluaa, mutta ei vain kehtaa puhua muille, koska saattaa ajatella, ettei heitä kuitenkaan huvita jutella. Siksi ehdottomasti suosittelen avamaan keskusteluja erityisesti yksin olevien kanssa. Ehkä jopa pelastat heidät ja samalla itsesi yksinäisyydeltä!

Vielä yksi yleinen ajatusmalli ujohkoilla ihmisillä liittyy “suositun oloisiin” ihmisiin. Moni meistä on vaikkapa jo yläasteella tai lukioikäisenä oppinut, että ne “suositut tyypit” ovat vähän sellaisia ylimielisiä, ilkeitä, vain keskenään aikaa viettäviä ja pinnallisia. Tämä on ihan hirvittävän huono ajatus, joka on myös todella ilkeä niitä ihmisiä kohtaan, joita lokeroimme tähän “suosittujen” joukkoon. Me emme tiedä, millaisia he ovat eikä ole asiallista lokeroida ketään tuosta noin vain ilkeäksi tai pinnalliseksi.

Todellisuudessa korkeakouluikään tultaessa useimmat ihmiset ovat kyllä kehittyneet riittävästi tajutakseen, että ihan kaikkia kohtaan kannattaa olla lähtökohtaisen mukava. Korkeakoulussa “cool guys” ja “mean girls” alkavat olla hyvin vanhentuneita käsitteitä, joista jokaisen kannattaa luopua. Kun siis uudessa koulussasi törmäät näihin suositun oloisiin tyyppeihin, älä enää väistä heitä, vaan tutustu. Heistä saattaa tulla uusia ystäviäsi.

Yritän siis sanoa, että sosiaalisia tilanteita kannattaa lähestyä tässä vaiheessa hyvin ennakkoluulottomasti. Kun varomme vetämästä haitallisia johtopäätöksiä sosiaalisista tilanteista ja muista ihmisistä, vaan annamme itsellemme mahdollisuuden tutustua, hymyillä, nauraa ja olla ystävällisiä, saatamme huomata, että useimmat ihmiset ovat todella kivoja ja mukavia.

Korkeakoulu voi olla sosiaalisesti elämän ylivoimaisesti parasta ja helpointa aikaa. Tutustumiseen kannattaa myös aluksi oikeasti panostaa, sillä koulun alussa yksin jäänyt (ja heitäkin on valitettavasti aina muutamia!) saattaa olla yksin koko opiskelunsa ja jopa elämänsä ajan, mikä on muuten ihan hirveää!

Samasta syystä kehotan jokaista kiinnittämään huomiota heihin, jotka näyttävät viettävän paljon aikaa yksin. Voi olla, että he ihan oikeasti tarvitsevat sitä, että joku tulee, puhuu ja tutustuu. Tämä on ihan konkreettinen keino jopa pelastaa jonkun elämä. Olkaa ystäviä toisillenne :)!

Joka tapauksessa, onnea ja menestystä uuteen kouluun ja opintoihin!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia