uusi parempi elämä-nyt vai ei koskaan

Moi!

Uusi vuosi lähestyy ja porukka näyttää totuttuun tapaan hiovan “ensi vuonna uusi parempi elämä”-suunnitelmiaan. Vielä pari vuotta sitten olisin ollut yksi heistä. Pidin aina uudenvuoden lupausten tekemisestä ja suunnitelmien luomisesta. Vuoden vaihtuminen tuntui antavan minulle jonkinlaista motivaatiota niiden toteuttamiseen.

Nykyään karsastan tuota ajattelua. Ei liene edes tarpeellista sanoa, että yksikään “parempi elämä ensi vuonna”-lupauksistani ei toteutunut. En kuitenkaan karsasta niiden tekemistä siksi, että olen itse niin huono niitä toteuttamaan, vaan siksi, että jo pelkästään termiin “uudenvuoden lupaus” sisältyy epäonnistumisen siemen.

Mikä on uudenvuoden lupaus? Eikös se ole lupaus tehdä jotakin sitten uuden vuoden puolella?

Ja miksikö vasta ensi vuonna?

“No ku nyt ei oikee vielä jaksais…”

“No ei se oo kuitenkaa kivaa se uus elämä niin siirrän sen alottamista vielä…”

“No haluun mässäillä joulupöydässä eikä se kävis yhteen mun terveyteen ja kuntoon panostamisen lupauksen kanssa…”

Toisin sanoen teemme lupauksia, joita emme aidosti halua lähteä toteuttamaan. Mikähän todennäköisyys tälläisillä lupauksilla on toteutua? Joo, ei ihan oikeasti kovin suuri.

Mikäli oikeasti oikeasti oikeasti haluat “uutta ja parempaa elämää”, et todellakaan ajattelisi sen aloittamista “sitten myöhemmin paremmalla ajalla”. Olisit niin motivoitunut tekemään haluamasi muutoksen, että alkaisit toteuttaa sitä heti. Ajatus siirtämisestä tuntuisi suorastaan typerältä.

Uusia (teko)syitä siirtää aloittamista yhä pidemmälle ja pidemmälle löytyy loputtomiin. Lopulta se uusi ja parempi elämä jää – kuten tähänkin mennessä – vain haaveeksi.

Tietyssä mielessä tälläiset “aloitan myöhemmin”-lupaukset ovat hyvä testi. Ne kertovat sinulle, haluatko jotakin ihan oikeasti vai et.

Kyse voi olla myös ihmisten käyttämistä keinoista. Uskon vakaasti, että hyvin monet vaikkapa terveellisempää ja urheiluntäytteisempää elämää tavoittelevat ja siinä epäonnistuvat tyypit ihan aidosti haluaisivat voida paremmin, olla paremmassa kunnossa ja näyttää paremmalta. Mutta koska heidän valitsemansa keinot (esim. kuntosali ja lenkkeily, vaikka he inhoavat kuntosalia ja lenkkeilyä) eivät millään tavoin tue heidän yksilöllistä tapaansa saavuttaa haluamansa tulokset, he lopulta kyllästyvät ja epäonnistuvat.

Onneksi lähes kaikelle on vaihtoehtoja. Jos tiedät että olet aloittamassa paremman elämän tavoittelua keinoin, joista jo nyt pystyt sanomaan ettet tule pitämään niistä, pysähdy. Pysähdy ihan oikeasti ja uhraa muutama ajatus vaihtoehdoille. Jos haluat saada paremman kunnon mutta vihaat lenkkeilyä ja kuntosalia, pohdi muita lajeja. Maailmassa on niin äärimmäisen monta tapaa harrastaa liikuntaa, että jokaiselle ihan varmasti löytyy se sopivin. Tarvitaan vain tarpeeksi halua jatkaa kokeilua niin kauan, että se oikea tulee vastaan.

Joten hei, mieti mitä olet lupaamassa ja suunnittelemassa. Sellainen puolivillainen “no mä ny katon jos tää onnistuis vaikkei kyl oikee kiinnosta…”-kokeilu on toki parempi kuin ei mitään, mutta mitä todennäköisimmin se tulee epäonnistumaan. Älä mielellään tuhlaa omaa kallista aikaasi sellaiseen, vaan käytä se löytääksesi jotain, mitä ihan aidosti ja oikeasti haluat.

Ja kun se löytyy, et joudu enää miettimään mitään “mä aloitan tän ensi vuonna”-höpönhöpöä.