vaativuus itseaan kohtaan

Vaativuus itseään kohtaan: Vaaditko itseltäsi enemmän kuin muilta?

Liiallinen vaativuus itseään kohtaan on yleinen haaste, joka on tyypillinen erityisesti perfektionismiin taipuvaisilla henkilöillä. Tänään blogissa pohdimme jälleen sitä, kuinka tätä vaativuutta voidaan tarvittaessa vähentää. Tällä kertaa haluan käsitellä aihetta siitä näkökulmasta, että moni meistä on huomattavasti vaativampi itseään kuin muita kohtaan ja kuinka tällainen asennoituminen voi lisätä elämäämme melko turhaa stressiä ja kuluttaa voimavarojamme.

Jokainen on varmasti kokenut tilanteita, joissa esimerkiksi ystävämme tai muu läheinen henkilö on jollakin tapaa mokannut ja ollut siksi allapäin tai vihainen itselleen. Tässä tilanteessa me tietenkin sanomme pari lohduttavaa ja rohkaisevaa sanaa ja kerromme, kuinka tilanne ei ole läheskään niin paha kuin miltä se tuntuu ja että kaikki kääntyy vielä parhain päin.

Annamme muiden ihmisten epäonnistumiset helposti anteeksi, sillä ymmärrämme, että epäonnistumisia tapahtuu aina välillä. Se on luonnollista ja inhimillistä, eikä siitä tarvitse syyllistää itseämme. Samaan aikaan saatamme kuitenkin suhtautua omiin epäonnistumisiimme paljon ankarammin. Syytämme itseämme, haukumme itseämme luusereiksi ja olemme vihaisia siitä, että menimme epäonnistumaan.

On ristiriitaista, että suhtaudumme omiin epäonnistumisiimme usein niin paljon ankarammin kuin muiden epäonnistumisiin!

On toki luonnollista, että omat onnistumisemme ja epäonnistumisemme ovat meille tärkeämpiä kuin muiden vastaavat. On luonnollista, että haluamme onnistua. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että emme ole lopulta sen erilaisempia tai erityisempiä kuin kuka tahansa muukaan. Jos kerta osaamme suhtautua hyväksyen muiden epäonnistumisiin, niin sama suhtautuminen tulisi ulottaa myös itseemme.

Miksi siis olisimme sen ankarampia itsellemme kuin olemme muillekaan?

Tämä on tietenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty, mutta asiaa kannattaa kuitenkin pohdiskella. Omiin mokailuihin ei ole helppoa suhtautua ymmärryksellä, mutta se kannattaa, sillä kriittinen ja vaativa suhtautuminen itseensä voi vahingoittaa itsetuntoamme ja lisätä kokemamme stressin määrää. Myöskin uusien asioiden kokeilu voi muuttua haastavaksi, jos meille kelpaa ainoastaan onnistuminen.

Pidemmän päälle tällainen hankaloittaa elämäämme ja kuluttaa voimavarojamme. Voimavaroja taas tarvitaan, koska silloin myös onnistuminen eri asioissa on helpompaa. Kyseessä onkin eräänlainen itseään vastaan kääntyvä kierre. Mitä vaativammin ja kriittisemmin suhtaudumme itseemme, sitä vähemmän voimavaroja meille jää käytettäväksi ja sitä todennäköisemmin tulemme epäonnistumaan myös jatkossa.

Jos taas haluaa maksimoida onnistumisensa todennäköisyyden, kannattaakin hieman paradoksaalisesti suhtautua hellyydellä ja ymmärryksellä myös omiin mokailuihimme.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti ”Vaativuus itseään kohtaan: Vaaditko itseltäsi enemmän kuin muilta?” on julkaistu alunperin

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia