3 asiaa, jotka olisin halunnut tietää vastavalmistuneena (Onnea uusille ylioppilaille!)

3 asiaa jotka olisin halunnut tietaa vastavalmistuneena

Onnea vastavalmistuneille ylioppilaille ja muutenkin kaikille koulunsa päättäneille! Tässä tekstissä nostan esiin 3 asiaa, jotka olisin itse halunnut tietää tuossa vaiheessa elämää, mutta jotka valitettavasti jouduin oppimaan vasta myöhemmin.

3 asiaa, jotka olisin halunnut tietää vastavalmistuneena

1. Sinun ei tarvitse vielä tietää, mikä sinusta tulee isona

Moni nuori kokee valtavasti paineita tulevaisuudestaan. Yhteiskunta ja monet aikuiset ihmiset viestivät heille jatkuvasti, että heidän pitäisi tietää, mitä heistä “tulee isona”.

Ei tarvitse. Moni löytää kutsumuksensa vasta paljon myöhemmin. Ehkä kolmekymppisenä, ehkä viisikymppisenä.

Yhä harvempi myöskään tekee koko työuraansa vain yhdellä ja samalla alalla. Alan vaihtaminen ja uudelleen kouluttautuminen on yhä tavallisempaa. Päätöksiä ehtii siis tehdä läpi elämän.

Ihmisen elämä on sen verran pitkä, että itselleen ehtii halutessaan opiskelemaan useammankin ammatin. Toki uusien koulutusten hankkiminen vaikeutuu ajan myötä aikuisuuden kiireiden ja perheellisyyden vuoksi, mutta mahdottomaksi se ei muutu missään vaiheessa.

2. Arvosanat eivät määrää elämäsi suuntaa

Opiskeluaikoina koulumenestys ja arvosanat vaikuttavat erittäin tärkeiltä, ja sitä ne toki usein ovatkin. Niiden merkitystä ei tule kuitenkaan ylikorostaa. Aikuiseen elämään astuttaessa alkavat korostumaan ihan muut hyveet kuin menestys koulussa.

Aikuisessa maailmassa parhaiten eivät pärjää aina suinkaan parhaimmat opiskelijat, vaan uutterimmat, kyvykkäimmät ja sosiaalisimmat ihmiset. Nämä asiat toki kulkevat usein käsi kädessä myös opintomenestyksen kanssa, mutta eivät läheskään aina. Monesta koulunsa heikostikin suorittaneesta tulee myöhemmin valtavan menestynyt työelämässä, yrittäjyydessä, ihmissuhteissa tai muilla elämän osa-alueilla.

Siksi omia heikkoja arvosanoja ei tarvitse hävetä, eikä niiden vuoksi tarvitse syyllistää itseään. Koulu on vain pieni hetki ihmisen elämässä ja lopulta muilla asioilla on paljon enemmän painoarvoa kuin hyvillä arvosanoilla.

3. Kouluaikojen tärkein anti ovat ihmissuhteet ja ammatilliset kontaktit

Ihmisten puheista välittyy usein ajatus, että koulun tärkein tehtävä on antaa ihmiselle oppia ja yleissivistystä, jonka avulla tämä pärjää elämässä. Ja toki tämä on tärkeää, mutta sen merkitystä ei tule yliarvioida. Oppiminen ja yleissivistyksen kasvattaminen ei suinkaan lopu kouluvuosiin, vaan se jatkuu koko elämän ajan.

Koululla on kuitenkin yksi, vielä tärkeämpi tehtävä, joka monee monelta tyystiin ohi. Koulu on nimittäin mitä erinomaisin paikka pitkäaikaisten ihmissuhteiden rakentamiseen ja ammatillisten kontaktien luomiseen tulevaa elämää varten. Koulu tarjoaa mahdollisuuden toveruuden vahvistamiseen ja kouluvuosien toveruus voi kasvaa koko elämän mittaiseksi.

Olen itse tätä kirjoittaessani 32-vuotias ja olen huomannut, että nyt jo työelämässä olevana teen jatkuvasti eri tyyppistä yhteistyötä ihmisten kanssa, joihin olen tutustunut amis-, lukio- ja amk-aikoina. Monesta kouluvuosien tuttavasta on kovaa vauhtia tulossa oman alansa menestyjiä ja on suuri mahdollisuus sekä kunnia, että pystymme myös tässä vaiheessa auttamaan toisiamme etenemään elämässä.

Siksi suosittelen vahvasti, että kouluaikoina ei keskityttäisi yksisilmäisesti pelkkiin opintoihin ja arvosanoihin, vaan muistettaisiin myös sosiaalisuuden ja toveruuden merkitys.

Onnea ja menestystä!

Joka tapauksessa, valtavasti onnea kaikille koulunsa nyt päättäville ja aikuiseen elämään astuville. Monen polku elämässä ei tule olemaan helppo. Luvassa on hyvien asioiden lisäksi myös kaikkea rankkaa. Raakaa työtä, kuluttavaa arkea, epäonnea, menetysten tuskaa. Se kaikki kuuluu ihmisenä olemiseen.

Kohdatkaa vaikeudet silmästä silmään. Auttakaa toisianne. Pyrkikää hyveellisyyteen ja palvelkaa paitsi itseänne, myös meidän yhteistä maailmaamme. Omasta puolestani toivotan valtavasti onnea ja menestystä ihan jokaiselle.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Mikäli olet jatkamassa opintojasi, vilkaise ihmeessä tämän sivuston opiskelu-osio, josta löydät tietoa niin pääsykokeissa pärjäämisestä kuin tehokkaista opiskelutekniikoistakin.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia