Sosiaalisen median ongelmakäyttö: Hallitsetko somen käyttöäsi, vai hallitseeko se sinua?

sosiaalisen median ongelmakäyttö

Käytätkö sosiaalista mediaa vai käyttääkö se sinua? Sosiaalisen median ongelmakäyttö ja muutenkin vastuullinen somen käyttö on yhä ajankohtaisempi aihe, sillä sitä käyttää yhä useampi ihminen kaikissa ikäryhmissä. Ongelmakäyttö on tässä yhteydessä yhä useammin esiin nouseva sana, sillä monet sosiaaliset mediat on rakennettu melko addiktiivisiksi. Ja monien käyttäjiensä addiktoimisessa ne onnistuvatkin.

Olen viime aikoina käsitellyt samaa aihetta jo edellisissä teksteissä: “3 keinoa älypuhelinriippuvuuden hallintaan” ja “Sosiaalinen media ja mielenterveys: kuukausi ilman Facebookia -kokeilun tulokset“. Olen kirjoitellut tästä siksi, että tutkimuksissa somen liikakäyttö on yhä vahvemmin yhdistetty mielenterveyden rapautumiseen ja esimerkiksi yksinäisyyteen ja masennukseen (joillain käyttäjäryhmillä).

Olen lueskellut aiheeseen liittyen myös tietotekniikan professorin Cal Newportin blogia, josta tämänkin kirjoituksen ajatus on peräisin. Hänen blogistaan löytyy muutenkin hyviä vinkkejä tehokkuuteen, tuotteliaisuuteen, oppimistaitoihin ja vastaaviin aiheisiin liittyen. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

Cal kysyy blogissaan tuon otsikossakin olevan kysymyksen: Hallitsetko somen käyttöäsi, vai hallitseeko se sinua?

Taustalla tässä on se, minkä monet ihmiset mainitsevat pääasialliseksi syyksi omaan sosiaalisen median käyttöönsä: Sen, että sieltä saa helposti tarkistettua esimerkiksi menot ja päivämäärät, keskusteltua kavereiden kanssa, nähtyä vaikkapa sukulaistensa uudet kuvat ja kuulumiset sekä seurattua yleistä keskustelua parista itseään kiinnostavasta ryhmästä. Tämä on omakin syyni siihen, miksi olen vaikkapa Facebookissa.

Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin esittää kysymys: Jos vastaat aivan rehellisesti, niin kuinka paljon aikaa siihen kuluisi, jos oikeasti tekisit somessa vain ne aidosti itsellesi tärkeät asiat? Todennäköisesti ei kovin paljoa. Ehkäpä vartti, puoli tuntia tai tunti viikossa.

Cal kuitenkin mainitsee, että keskimääräinen yhdysvaltalainen käyttää somea kaksi tuntia päivässä. Puolet tästä kuluu pelkästään Facebookissa. Suomalaiset vaikuttavat olevan tietotekniikan käytössä verrattain samanlaisia kuin yhdysvaltalaiset, joten oma käyttömme tuskin on kovasti tuosta poikkeavaa. Pari tuntia päivässä on 14 tuntia viikossa. Yli puoli vuorokautta.

Tässä ei toki ole mitään väärää ja korostan jälleen, ettei tämäkään ole mikään kauhistelukirjoitus. Jokainen tietää itse, mistä tykkää ja kuinka paljon sitä haluaa käyttää. Nostan tämän kuitenkin esiin siksi, että monella tämä someen menevä aika kuluu “kuin varkain”, vahingossa ja huomaamatta, ei siis tarkoituksellisesti. Neljässätoista tunnissa, tai vaikkapa puolessakin tuosta ajasta ehtisi tehdä vaikka mitä muuta.

Ajattele, esimerkiksi 5 tai 10 lisätuntia urheiluun viikossa. Tai yhdessäoloon kumppanin tai lasten kanssa. Tai opiskeluun. Tai maailman parantamiseen. Tai mihin tahansa muuhun vastaavaan. Se on aika paljon.

Olen itse viime aikoina onnistunut vihdoinkin vähentämään omaa somen käyttöäni n. neljäsosaan entisestä. En osaa arvioida, paljonko se on tunteina, mutta kyseessä on kuitenkin huomattava aika. Säästyneen ajan olen käyttänyt useimpina päivinä yhden tai kahden tunnin iltakävelyyn, noin puolen tunnin kevyeen lihaskuntrotreeniin sekä ajanviettoon tyttöystäväni kanssa. Koen, että kaikki näistä lopulta antavat elämääni enemmän kuin Facebookissa pyöriminen. Tällä on ollut myös myönteinen vaikutus mielenterveyteen, kuten tässä tekstissä tuon esille.

Korostan vielä kerran: tämä ei ole mikään “sinun tulisi lopettaa sosiaalinen median käyttö” -tyyppinen teksti. Uskon, että sosiaalinen media antaa elämäämme enemmän hyvää, kuin ottaa pois. Kuitenkin sillä ehdolla, että sen käyttö tapahtuu meidän ehdoillamme, siten, miten me itse näemme sitä parhaaksi käyttää. Ja tässä piileekin homman juju.

Monet sosiaaliset mediat, kuten Facebook, on rakennettu koukuttamaan käyttäjänsä. Taustalla on ajatus, että mitä enemmän aikaa ihminen viettää niiden parissa, sitä todennäköisemmin hän klikkaa mainoksia tai ostaa tuotteita, jolloin ko. mediaa pyörittävät yritykset tienaavat rahaa. Tässä ei ole mitään väärää tai pahaa, mutta tämä on hyvä tiedostaa, jotta voisi ymmärtää, miksi esimerkiksi FB on sellainen, kuin on. Sen koukuttavuus ei ole sattumaa, vaan tarkkaan mietitty ja hiottu asia.

Eikä siinäkään mitään väärää ole. Useimmat meistä ovat viehättyneet johonkin, eikä siinä itsessään ole mitään vikaa. Someaddiktio ei ole sieltä pahimmasta päästä. Se on kuitenkin monelle addiktio addiktioiden joukossa ja omista addiktioistaan on hyvä olla tietoinen. On ollut mielenkiintoista kuulla, kuinka moni on somenkin kohdalla ollut sitä mieltä, että käyttö on täysin hanskassa, mutta kun sitä on yritetty vähentää, se ei olekaan ihan noin vain onnistunut. Ilmiö on sama kuin monien muiden päihteiden käyttäjien kohdalla. “Voisin lopettaa koska vain haluaisin“. Sitten kun halutaankin, se osoittautuukin paljon odotettua vaikeammaksi.

Aivan kuten päihteidenkin kanssa, ei pienestä käytöstä ole välttämättä niin suurta (tai mitään) haittaa. Sen sijaan liiallisesti ja impulsiivisesta käytöstä sitä voi olla ja usein onkin. Siksi somenkin käytössään voi halutessaan tähdätä samaan: siirtyä impulsiivisesta käytöstä kohti omilla ehdoilla tapahtuvaa, hallittua käyttöä.

Tykkään itse kovasti sosiaalisen median käytöstä, mutta olen kieltämättä tyytyväinen, että olen saanut sitä vähennettyä ja käytettyä siihen aiemmin kuluneen ajan parisuhteen ja fyysisen kunnon kehittämiseen. En sano tätä siksi, että olisi tarkoitus mitenkään arvottaa näitä, vaan siksi, että koen tämän itse aidosti hyvänä muutoksena. Saan edelleen samat somen hyödyt kuin ennenkin, mutta kärsin samalla vähemmän sen haitoista. Samalla saan hyötyä ja iloa myös kaikesta siitä, mitä on tullut somen tilalle.

Voisiko omassakin elämässäsi olla mahdollisesti tilausta tällaiselle muutokselle? Mitä ehkä haluaisit tehdä sillä ylimääräisellä ajalla, joka nyt kuluu sosiaalisen median parissa? Millä tavoin tällainen muutos voisi mahdollisesti parantaa elämääsi?

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia