7 vinkkiä äänen sävyihin esiintyjille ja puhujille

vinkkeja esiintyjille aanen savyihin

Tänään tarjolla on vinkkejä esiintyjille ja puhujille. Erityisesti aiheena on äänen sävy. Mitä siitä olisi hyvä tietää?

Tämä teksti on lyhennelmä äänivalmentaja & musiikkipedagogi Jenni Ruuthin loistavasta blogista, jonka julkaisen hänen luvallaan.

(PS. Saat Jennin laulu- ja äänivalmennukset 15% alennuksella, kun käytät ostaessasi alennuskoodia JEVGENI15).

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta esiintyminen?

Esiintyminen.

Onko se jotain juhlallista? Yksin valokeilassa korkealla lavalla satapäisen yleisön edessä olemista? Vakavaa ja harjoiteltua, vain harvoille huippuesiintyjille tarkoitettu juhlallinen etuoikeus?

Esiintyminen on paljon muutakin kuin tuota ensiajatusta – se on vuorovaikutusta ja kommunikointia muiden ihmisten kanssa, oman asian esiin tuomista.

Jokainen meistä on jollain tapaa esillä muiden ihmisten edessä.

  • Saatat olla opettajana siirtämässä tietoa eteenpäin.
  • Olet ehkä myymässä tuotetta tai palvelua, ja kerrot siitä potentiaaliselle asiakkaalle.
  • Saatat toimia asiakaspalvelussa ja kohtaat erilaisia ihmisiä, joihin vaikutat omalla läsnäolollasi.
  • Esillä oleminen voi olla työyhteisössä kommunikointia sekä työhön liittyvien ajatusten esittämistä.

Esillä oleminen ei siis tarvitse olla vaan sitä ensimmäistä mielikuvaa esiintymisestä – siitä juhlavasta pönötyksestä!

Jokainen voi oppia esiintymään

Toisille esillä oleminen on tunnetusti luontevampaa kuin toisille. Toiset jopa hakeutuvat tilanteisiin, joissa pääsevät olemaan esillä!

Toisille se taas on kauhistus.

Kumpi näistä on sinulle tutumpaa?

Monikaan ei ole koskaan oppinut missään vaiheessa kouluaikaa, opiskeluja saati työuraa esiintymistä ja esillä olemista.

Esiintyminen on monelle siis ymmärrettävästi epäluontevaa. Varsinkin, jos ei ole altistanut itseään, ja yrityksen ja erehdyksen turvin oppinut esillä olemisen aakkoset.
Moni muistaa kouluajan, jolloin laulusta saatiin numero. Pahimmillaan yksitellen mentiin opettajan (tai koko luokan eteen) laulamaan, ja se arvosteltiin. Mikä kamala tilanne.

Mutta kuinka monelle oikeasti opetettiin, kuinka lauletaan?
Silloin joskus ajateltiin, että nämä taidot joko ovat olemassa, tai niitä ei vaan ole. Joko osaat laulaa tai et – ja niillä mennään.

Sama ajatus elää vielä esiintymisen kohdalla, vaikka nämä molemmat yllä mainitut taidot ovat täysin jokaisen opittavissa!

Kun tiedät, miten voit olla esillä omana itsenä, silloin sinusta tulee myös vaikuttava, vakuuttava ja varma niin, että myös itse pystyt luottamaan itseesi.

Tärkeä elementti kaikessa esiintymisessä on oma kehonkieli. Se vaikuttaa siihen, kuinka viesti välittyy kuulijalle asti.
Voimme sanoa yhtä asiaa, mutta kehonkieli saattaa kertoa aivan toista!

Merkitystä ei ole vain sanoilla, vaan myös kehonkielellä

Kokonaisviestinnästä seitsemän prosenttia on sanoja, ja toki sanavalinnoilla on paljon merkitystä. Sanojen sisältö on toki hyvä olla sellaista, mihin on kosketuspintaa, ja sopii juuri kyseiselle yleisölle.

Liian spesifi termistö voi luoda ylimielisen kuvan puhujasta. Toisaalta ei kannata myöskään aliarvioida yleisöä käyttämällä liian yksinkertaistettua kieltä.

Siltikin sanavalinnat ovat vain seitsemän prosenttia kaikesta siitä, mitä me esillä ollessamme, kommunikoidessa ja vuorovaikutuksessa välitämme muille.

Suurempi rooli on äänensävyillä ja kehonkielellä. Äänensävyt ja kehonkieli nimittäin muodostavat 93 prosenttia viestinnästämme.

HS:ssa julkaistussa artikelissa esitellyn tutkimuksen mukaan jo pelkästään tapamme sanoa puhelimessa tervehdys kertoo kuulijalle alitajuisesti luotettavuudestamme.

Jos meidän sanat on valittu hyvin ja käytetään termistöä sopivalla tavalla, mutta jos sitä ei tueta kehonkielellä ja äänenpainoilla, niin – yllätys yllätys – se sanoma ei mene kuulijalle perille sellaisena kuin toivoisit!

Tästä tulee ristiriita kuulijan alitajunnassa, ja kyseenalaistus, onko tuo ihminen luotettava. Teemme vaistomaisesti alitajuisia tulkintoja vastapuolesta, haluttiin sitä tai ei.

Teemme tulkintoja niin liikkumisesta, eleistä kuin äänensävyistäkin, mutta emme tiedosteta välttämättä sitä tietoisella mielellä. Emme ajattele syy-seurausketjua kuten ”ahaa nyt hän teki tästä tällaisen liikkeen, se ei tarkoita siis juuri tätä asiaa, mitä hän sanoi – vaan…

Teemme jatkuvaa, tiedostamatonta tulkintaa alitajunnassamme. Siitä meille syntyy vaikutelma esillä olijasta: mitä hän haluaa viestiä, ja onko hän luotettava tyyppi?

Sanat saattavat kokonaan menettää merkityksen silloin, jos eleet, ilmeet, äänensävyt ja kehonkieli eivät tue sanomaa.

Viesti lähtee sisältämme

Kun oikeasti olemme sanojemme takana, ja kun todella tunnemme niiden merkityksen kehossamme, tukee silloin myös kehonkielemme sanomaamme automaattisesti.

Jos taas sanamme ovat vain ulkoa opeteltuja, eikä mukana ole tunnetta, kehonkieli ja äänensävy eivät ehkä tuekaan sitä, mitä yritämme viestiä.

En tarkoita, että esiintyessä pitäisi yliartikuloida tai korostetusti elehtiä, koska päälle liimatut eleet ja sävyt huomataan myös. Eikä aina positiivisesti.

Se kuuluu myös kokonaisilmaisussa: onko tuo tosissaan, onko tuo oikeasti sitä ihmistä, mitä hän todella on.

Siksi on tärkeää se, mitä sisällä tunnetaan, jotta tunne pääsee ilmentymään ulkoisessa toiminnassa. Kaikki lähtee sisältä.

Pystymme vaikka mihin, kun käytössä on oikeat, sopivat välineet, kun tiedetään, kuinka lisätä itseluottamusta ja sisäisen tunteen ulos tuomista, kuinka voidaan olla vapaampia vuorovaikutuksessa, kuinka pystytään kommunikoimaan sillä tavalla, mitä sisällä halutaan, tunnetaan ja koetaan – oikeasti.

Samalla pystymme vaikuttamaan ympäröivään maailmaan, olosuhteisiin ja ihmisiin. Voimme parantaa kommunikointia ja itsevarmuutta, jotta voimme tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluamme.

Teemme jatkuvasti alitajuisia tulkintoja kohtaamistamme ihmisistä

Teemme jatkuvasti alitajuisia tulkintoja kohtaamistamme ihmisistä.

Siitä kaupan kassasta, siitä opettajasta. Siitä myyjästä, joka viimeksi yritti myydä jotakin.

Vaikkemme oikeastaan haluaisi tehdä tulkintoja, niin me teemme niitä jatkuvasti.

Kertooko sanat sitä, mitä eleet ja äänensävyt kertovat?

Onko tuo ihminen luotettava vai onko tämä päälle liimattu myyntipuhe tai väsynyt fraasi?

Emme voi piiloutua meidän eleiltä ja ääneltä.

7 vinkkiä toimivaan äänensävyyn

Seuraavaksi annan sinulle seitsemän kohdan vinkkipatteriston äänensävyihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun haluat sanomasi tulevan kuulluksi.

  1. Voimakkuus – Onko ääni hiljainen tai liian voimakas? Sovita ääni tilaan sopivaksi, ja tarvittaessa käytä apukorvia, jotta opit hahmottamaan tilaa ja säätämään äänenvoimakkuutta.
  2. Selkeys – Onko puhe selkeästi artikuloitua vai jääkö puhe suun sisälle? Käytä kasvoja ja huulia niin, että kuulijan on helppo seurata myös lukemalla kasvojasi.
  3. Kadenssi – Onko puheesi joustavaa ja yleisöösi matchattua? Sovella äänesi ja puhetaajuus kuulijalle sopivaksi, ja tunne yleisösi!
  4. Hengitys – Onko hengitys ääntä tukevaa syvähengitystä vai pinnallista stressihengitystä? Vapauta hengitys, jolloin pidät sekä äänesi että kehonkielesi hallussa.
  5. Konteksti – Kerrotko sävyillä, jotka liittyvät asiaasi? Tunne aiheesi ja tuo sävyt sisältäsi siitä, mitä tunnet – ei niinkään ulkoa päälle liimaten.
  6. Vaihtelevuus – Mikä on puheesi volyymi, rytmi ja korkeus, ja kuinka käytät niitä sulavasti? Monotoninen ääni väsyttää, ja vaihteleva ääni pitää mielenkiinnon yllä. Käytä ääntäsi monipuolisesti!
  7. Huonot tavat: a) rykiminen – vältä kurkun selvittelyä, se on shokki äänihuulille b) toistuvat / täytesanat – öö, tota… parempi vaihtoehto: pidä tauko c) lauseiden lopetus nielaisuun / narinaan – vältä suomalaisten helmasynti ja lausu sanasi ja lauseesi loppuun asti kannatellen

Tarkkaile näitä, testaa ja treenaa! Todennäköisesti huomaat valtavan muutoksen, kun otat nämä käyttöön.

Kuinka näitä voi harjoitella?

Video on ystävä. Kuvaa itseäsi videolle, videoi puhepätkä tai asia, jota yleensä työssäsi kerrot tai asia, joka on sinulle läheinen.

Minä tiedän – se on raadollista aluksi, mutta se antaa todella paljon informaatiota.

—-

Kiitos Jenni todella hyvästä tekstistä! Suosittelen tutustumaan myös muihin teksteihin hänen blogissaan.

(PS. Saat myös Jennin laulu- ja äänivalmennukset 15% alennuksella, kun käytät ostaessasi alennuskoodia JEVGENI15. Katso esimerkiksi suosittu Loista laulaen -minikurssi.).

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »