Haluatko olla tehokkaampi? Keskity tekemään yhden asian kerrallaan!

asia kerrallaan

Tee yksi asia kerralla. Tämä auttaa sinua olemaan tehokkaampi ja saada enemmän aikaiseksi. Kyseessä on toimintatapa, jonka olen itse joutunut valitettavasti oppimaan kantapään kautta.

Blogiani alusta asti seuranneet saattavat muistaa, että vuonna 2011 kirjoitin paljon aiheista, kuten tehokkuudesta, ajanhallinnasta, oman toiminnan optimoimisesta, aikaansaamisesta sekä tietenkin menestymisestä. Syy siihen, miksi kirjoitin näistä aiheista on se, että suurin piirtein elin ja hengitin kyseisiä aiheita ja olin niistä hyvin innostunut.

Pyrin silloin tekemään kaiken mahdollisimman tehokkaasti, olemaan hukkaamatta aikaa ja saamaan joka päivä aikaiseksi mahdollisimman paljon. Näin ainakin paperilla. Käytännössä lähinnä pyörin kiireisenä ja poissaolevana paikasta ja tehtävästä toiseen. Ulospäin saatoin näyttää kiireiseltä ja tehokkaalta, mutta tosiasiassa sain aikaiseksi melko vähän. Toimintatavassani oli lopulta hyvin vähän järkeä.

Toki tehokkuuden tavoittelusta tuli itselleni hyvä mieli. Tunsin itseni tehokkaaksi ja kiireiseksi menestyjäyrittäjäksi, eli käytännössä varmaankin hyväksi ja ihailtavaksi ihmiseksi. Jälkeenpäin voin kuitenkin todeta, ettei kaikki tämä hosuminen ja erilaisten ajanhallintaoppien pänttääminen ollut kovin järkevää ajankäyttöä. Olisin päässyt pidemmälle sekä kokenut merkittävästi enemmän mielenrauhaa, jos olisin mieluummin keskittynyt käyttämään kaikille tuttua ja erittäin tehokasta ajanhalllintakeinoa. Se menee näin:

Tee yksi asia kerralla, niin saat enemmän aikaiseksi

Tee yksi asia kerralla*. Kun yksi tehtävä on valmis, siirry toiseen. Älä hosu useaa eri hommaa samaan aikaan. Näin säästät pidemmän päälle sekä aikaasi, että hermojasi.

(*Jos olet taipuvainen perfektionismiin, tämän kanssa tulee olla varovainen. Kun kirjoitan, että tee yksi asia ensin valmiiksi ja siirry vasta sitten seuraavaan, tarkoitan sitä, että asia kannattaa tehdä valmiiksi riittävän hyvin. Kun yksi tehtävä on tehty riittävän hyvin, siirry seuraavaan. Perfektionismiin taipuvaiset henkilöt taas tekevät usein sen virheen, että jäävät hiomaan jokaista tehtäväänsä niin pitkäksi aikaa, että muut tehtävät uhkaavat jäädä tekemättä. Tämä on yleensä virhe, sillä lopulta verrattain harvaa asiaa kannattaa tehdä täydellisesti. Riittävän hyvä riittää.)

Kun lähdin soveltaamaan tätä toimintatapaa, aloin heti saamaan enemmän aikaiseksi. Aluksi minua kuitenkin epäilytti. Koska olin tottunut tekemään montaa asiaa samanaikaiseksi, pelkäsin, että tehokkuutenki vähenisi, jos tekisin vain yhden asian kerrallaan. Huoli oli lopulta turha. Kokonaistuottavuus nousi. Parasta ei kuitenkaan ollut edes tuottavuuden paraneminen, vaan mielenrauhan lisääntyminen. Kaikkein ikävintä aiemmassa tehokkuuden tavoittelussani oli ollut se, että se tuntui niin hemmetin stressaavalta. Oli stressaavaa yrittää olla jatkuvasti niin tehokas! Kun sitten annoin itselleni luvan tehdä asian kerrallaan, katosi valtaosa tästä stressin ja kiireisyyden tunteesta.

Lisää mielenrauhaa, vähemmän stressiä

Ja juuri tämähän on se, mihin me ajanhallinnan opettelulla oikeastaan pyrimme: mielenrauhaan ja stressittömyyteen. Nähdäkseni aina järkevä syy tavoitella tehokkuutta ja tuottavuutta on se, että meille jäisi enemmän aikaa tehdä oikeasti kivoja ja miellyttäviä asioita. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa ajan viettämistä perheeeni kanssa, ystävien näkemistä, ulkoilua, opiskelua ja muita mukavia asioita.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on alunperin julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia