Yrittäjän motivaatio: Luovuin 6 kuukauden palkasta, jotta onnistuisin yrittäjänä

yrittajan motivaatio

Yrittäjän motivaatio on usein kiven alla. Monet yrittäjyyttä kokeilleet tietävät tämän liiankin hyvin. Yrityksen pyörittäminen ei aina ole mitään herkkua. Työtä on tehtävä paljon, oman mukavuusalueensa rajoja joutuu toistuvasti ylittämään ja onnistuminen on kaikesta huolimatta vaikeaa.

Olen kuitenkin ihminen, joka haluaisi onnistua. Tämän ääneen sanominen tuntuu toki hieman kiusalliselta, mutta uskon, että jos sitä ei kehtaa myöntää edes itselleen, niin silloin ei takuulla tule myöskään onnistumaan. Siksi myönnän avoimesti, että haluan onnistua myös yrittäjänä. Haluan, että firmani tekee rahaa ja että sitä vielä joskus jäisi myös muuhunkin kuin ruoan ja laskujen maksamiseen.

Valitettavasti olen myös sellainen kaveri, jolle kova työnteko ja erityisesti itsensä johtaminen on aika hankalaa ja muutenkin epämiellyttävää. Usein tekisi mieli valita yrittäjyyden sijaan “helpompi reitti”. Itselleni tämä tarkoittaa ihan perinteisiin palkkatöihin menemistä. Se olisi helppoa, mutta minulle se tarkottaisi myös itseni pettämistä.

Koska olen valitettavan tietoinen taipumuksestani “mennä siitä, mistä aita on matalin”, olen oppinut estämään itseäni tekemästä sitä. Jos haluaa elää juuri omannäköistä elämää, täytyy olla valmis tekemään välillä vaikeita ja rajuja ratkaisuja. Tänään haluan jakaa erään esimerkin tällaisesta tekemästäni ratkaisusta.

Kun vuonna 2015 valmistuin ammattikorkeakoulusta (olen ensimmäiseltä koulutukseltani liiketalouden tradenomi), tein julkisella Facebook-seinälläni seuraavan lupauksen:

“Lupaan, etten enää ikinä mene palkkatöihin, vaan elätän itseni pelkästään yrittäjänä. Jos tämän lupaukseni petän, maksan jokaiselle mastermind-ryhmäni jäsenelle yhden kuukauspalkan verran rahaa.”

Jäseniä ryhmässämme oli itseni lisäksi kuusi, eli käytännössä luopuisin kuukauden kuukauden palkoista, mikäli menisin perinteiseen palkkaduuniin. Tällä lupauksellani tein minkään työpaikan vastaanottamisesta itselleni niin kannattamatonta, että ainoa järkevä vaihtoehto on yrittäjyydessä onnistuminen.

Moni on myöhemmin taivastellut tätä lupaustani. Mitä järkeä! Miten tyhmänraju lupaus! Entä jos vastaan tulisikin jokin aivan täydellinen työpaikka, etkä voisi ottaa sitä vastaan?

Kritiikki on osuvaa ja perusteltua. Lupaukseni tekemisen jälkeen minulla on ainakin yhden kerran ollut mahdollisuus saada niin täydellinen ja juuri minulle sopiva duuni, ettei ole tosikaan. Olisi tehnyt kovasti mieli tarttua siihen. Muistin kuitenkin lupaukseni, joten se siitä täydellisestä duunista.

Koen kuitenkin, että tämä superjärkevä tai superjärjetön lupaus on tehnyt hyvää. Kun on vain yksi tapa onnistua, siinä onnistumisen ottaa paljon vakavammin, kuin silloin, jos olisi mahdollisuus valita se helpompikin tie.

Ja yrittäminen on tuonut hedelmää! Tämä on ensimmäinen kokonainen vuosi, jona olen elättänyt itseni täysin yrittäjyydellä. Kun vuonna 2011 aloittelin tätä bloggaajan ja kirjailijan uraani, moni “ystävällisesti” vihjasi, kuinka järjetön yritys tämä tulee olemaan ja kuinka minun kannattaisi mieluummin “toimia järkevästi, kuten muutkin ihmiset”. Onneksi päätin olla kuuntelematta. Nyt olen todistanut, että itsensä voi elättää jollain jopa niin “järjettömällä” kuin bloggaamalla ja kirjoittamalla kirjoja elämäntaidoista suomen kielellä.

Hirvittääkö minua se, että pahan paikan tullen minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin elättää itse itseni, sillä en voi hakea turvaa perinteisistä töistä? Kieltämättä. Uskon kuitenkin siihen, että elämän tulee tuntua joltain. Olen melko sinut sen kanssa, että välillä pelottaa niin helvetisti. Nautin siitä, että meininki on välillä rajua ja epävarmaa. Uskon, että lopulta meille jää elämästä jäljelle vain muistomme entisistä ajoista ja uskon, että tuolloin katson taaksepäin suuremmalla ylpeydellä tietäen, etten valinnut sitä helpointa mahdollista reittiä.

Haasteet ja hankaluudet ovat epämiellyttäviä, mutta ne kasvattavat. Ihminen on usein kyvykkäämpi, kuin mitä itsekään uskoo olevansa. Toisinaan sitä vain tarvitsee tällaista lisämotivaatiota, jotta sitä kyvykkyyttä uskaltaa itsestään etsiä.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Yrittäjän motivaatio: Luovuin 6 kuukauden palkasta, jotta onnistuisin yrittäjänä” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »