LINSSIT

Ajattelu on tärkein työkalusi ihmisenä. Aivan sama, mitä elämässäsi haluat, on terävästä ajattelusta hyötyä sen saavuttamisessa.

Eräs tehokas tapa ohjata ajatteluaan oikeaan suuntaan on ns. linssitekniikka. Sen teho perustuu siihen, että valtaosa kaikista elämässämme kohtaamistamme tilanteista voivat edistää elämäämme tavalla tai toisella. Valtaosa tilanteiden potentiaalista menee kuitenkin hukkaan, sillä olemme tottuneet katsomaan niitä liian yksipuolisesti, emmekä näe niissä piilevää arvoa. Katsomme tilanteita ikään kuin vain tietyn, yksipuolisen linssin läpi.

Niin, linssit. Kuvittele, että silmilläsi on maagiset lasit. Taskussasi taas kilisee suuri määrä jos jonkinlaisia maagisia linssejä, jotka mahdollistavat sen, että näet maailman kertaheitolla aivan eri tavalla.Kun vaihdat taikarilleihisi linssit ja katsot samaa tilannetta erilaisten linssien läpi, kiinnität huomion aivan erilaisiin asioihin.

Miksi on tärkeää huomioida asioita välillä aivan eri tavalla?

Siksi, että ajattelun muuttaminen johtaa myös toiminnan muuttumiseen. Toiminnan muuttuminen taas johtaa erilaisten, entisestä poikkeavien tulosten saamiseen. Muuttuneet tulokset voivat olla lähempänä sitä, mitä milloinkin haluat.

Arvaa mitä? Myös taskusi ovat maagiset. Niihin mahtuu linssejä vaikka millä mitalla. Tässä on muutama esimerkki linsseistä, joiden läpi saatat ehkä toisinaan katsella asioita:

 • Identiteettilinssit (”Maailmanparantaja”, ”Yrittäjä”, ”Uskossa oleva”)
 • Politiikkalinssit (”Vassari”, ”Vihreä”, ”Kokoomuslainen”)
 • Arvolinssit (”Yhteisön etu”, ”Perheen etu”, ”Oma etu”)
 • Tavoitelinssit (”Kuinka menestyn asiassa X?”)
 • Sosiaaliset/kulttuurilliset linssit (”Olen suomalainen”)
 • Roolilinssit (”Olen hiljainen kuuntelija”, ”Olen rohkea kyseenalaistaja”)

Näitä linssejä voi käyttää joko erikseen tai useita samaan aikaan. Linssejä voi myös kehittää vapaasti lisää mitä tahansa tarkoitusta varten. Jos haluat elämääsi lisää jännitystä, voisitko lisätä taskuusi ”Uudet kokemukset” –linssin? Vai haluatko olla parempi tyyppi muille ihmisille? Laita taskuusi vaikkapa ”Haluan hyvää ihmisille” –linssi ja katso, miltä maailma näyttää sen läpi.

Katsotaan, kuinka erilaiselta jokin tilanne näyttää, kun vaihdat maagisia linssejäsi. Kuvitellaan, että olet juuri saapunut työpaikkasi kesäjuhliin. Paikalla on sekä tuttuja perheineen että tuntemattomia. Alat leikkimään linsseilläsi ja tarkastelemaan, kuinka se muuttaa ajatteluasi:

 • Puet päälle ”Yrittäjä”-linssin. Mieleesi alkaa hiipiä heti ajatuksia kuten ”olisikohan kellään täällä tarvetta palveluilleni” ja ”pitäisiköhän sitä verkostoitua vähän?”.
 • Puet päälle ”Kokoomuslainen”-linssin ja mieleesi hiipii ajatuksia kuten ”haa, mitähän mieltä jengi on täällä puolueen uudesta puheenjohtajasta” ja ”ei hitto, tuo tuossa on pukeutunut kyllä aivan kuin vasurihippi…”.
 • Puet päälle ”Perheen etu”-linssin ja muistat heti, kuinka HR-osaston Maija puhui siitä, kuinka oli löytänyt joltain sivulta todella halpoja perhelomapaketteja. Pitisiköhän mennä kysäisemään häneltä, miten niitä voisi saada?
 • Puet päälle ”Olen rohkea kyseenalaistaja”-linssin ja alat heti kiinnittämään keskusteluissa huomiota mielestäsi epäloogisiin johtopäätöksiin ja päättelyvirheisiin.
 • Puet päälle ”Haluan hyvää ihmisille”-linssin, alat heti ajattelemaan kuinka voisit tehdä jonkun olon paremmaksi ja huomaatkin heti epävarman oloisen tyypin, jolla ei ole seuraa, joten suuntaat puhumaan juuri hänelle.
 • Puet päälle ”Uudet kokemukset” linssin ja alat ajattelemaan, voisitko tehdä jotain uutta ja jännää. Voisitko ehkä kilisyttää lasia ja pitää pienen puheen ensimmäistä kertaa elämässäsi?

Ja niin edelleen ja niin edelleen. Linssin vaihtaminen ohjaa kiinnittämään huomiota eri asioihin ja siten tekemään eri asioita ja saamaan erilaisia tuloksia.

Toiset linssit toimivat eri tilanteissa tietystikin paremmin kuin toiset. Oikeiden linssien valitseminen on opittava taito, mutta mitään absoluuttista oikeaa ei ole. Sinulla on lupa leikkiä. Leikki kannattaa, sillä se johtaa usein varsin myönteisellä tavalla yllättäviin tuloksiin.

Millaisten linssien pukeminen voisi tehdä sinulle hyvää? Entä onko laseihisi ehkä unohtunut sellaisia linssejä, jotka eivät tee sinulle ihan hirveän hyvää? Millä tavoin sinun tulisi katsoa maailmaa, jotta elämäsi muuttuisi mukavammaksi?

Rakkaudella,

Jevgeni