Näin vältät turhat someriidat: 3 asiaa, jotka kannattaa muistaa ennen viestin julkaisua

Näin vältät turhat someriidat 3 asiaa jotka kannattaa muistaa ennen viestin julkaisua

Kuulutko sinäkin siihen alati kasvavaan ihmisryhmään, joiden elämään aiheutuu ylimääräistä stressiä siksi, että sosiaalisen median puolella on taas käynnissä jokin vääntö, riita, konflikti tai muu turhahko kärhämä?

Kuulun itse siihen sukupolveen, joka on viettänyt valtaosan elämästään sekä “oikeassa maailmassa”, että netissä. Perheeseemme tuli netti, kun olin 12. Siitä lähtien olen opetellut yllättävän vaikeaa aihetta: sujuvaa nettiviestintää. Netissä viestiminen on huomattavasti haastavampaa, kuin oikeassa elämässä jutustelu, sillä viestinnästä puuttuvat ilmeet, äänenpainot ja myös paine “käyttäytyä siivosti”. Siitä ja muista syistä johtuen esimerkiksi sosiaalinen media tuntuu olevan niin uskomattoman täynnä epämiellyttäviä, töykeitä ja riitaisia keskusteluja.

Olen itsekin elämäni aikana onnistunut sytyttämään monta ikävää nettikeskustelua. Vielä sitäkin enemmän näen niitä ympärilläni. Mielenkiintoista tästä aiheesta tekee se, että useimmat nettiriidat näyttävät syntyvän melko vahingossa. Joku on lähettänyt viestin, jolla ei ole tarkoittanut mitään pahaa, mutta viesti on ehkä väärintulkittu, tahallaan väärinymmärretty tai luettu vaikkapa väsyneenä, nälkäisenä tai muutoin kiukkuisena ja sitten riitasoppa onkin valmis.

Koska itselläni ei ole nykyään aikaa eikä halua joutua yhteenkään turhaan nettikärhämään, olen kehittänyt itselleni 3 kohdan “tarkistuslistan”, jota noudatan aina, kun kirjoitan jotain esimerkiksi Facebookissa. Tämän tarkistuslistan käyttäminen on muutaman viimeisen kuukauden aikana lopettanut riidat kohdallani täysin. Kiitos siitä ei kuulu toki pelkästään tälle tarkistuslistalle, vaan myös yleisen diplomaattisen keskustelutyylin opettelulle.

Tämä mainitsemani lista on kuitenkin mielestäni ennaltaehkäisyt lukuisia potentiaalisesti riitaisia tilanteita ja siksi haluankin jakaa sen nyt myös sinun kanssasi. Jos turhian someriitojen välttäminen kiinnostaa, niin kokeile halutessasi näitä :).

3 kohdan somejulkaisua edeltävä tarkistuslista

Aina ennen tilapäivityksen tai keskusteluviestin julkaisua käyn läpi mielessäni seuraavat 3 asiaa:

1. Olenko myönteisessä mielentilassa?

Tämä on tärkeä. Tiedän kokemuksesta, että missä tahansa kielteisessä mielentilassa kirjoitettuun viestiin eksyy sekaan helposti piiloaggressiivisia, valittavia ja epämiellyttäviä sävyjä ja sanamuotoja. Kun on itse väsynyt, nälkäinen tai kiukkuinen, niitä ei usein huomaa. Sen sijaan ihmiset, jotka lukevat tämän viestin, kyllä aistivat, että viesti ei ole aivan hyväntahtoinen ja tarttuvat viestiin itsekin sen vuoksi kielteisemmällä sävyllä. Näin kielteiset viestit synnyttävät lisää kielteisiä viestejä.

2. Onko viestini myönteinen, voimauttava, kiltti ja/tai hyväntahtoinen?

Tässä toimii lähtökohtana kysymys: kannattaako someen edes kirjoitella mitään, mikä ei ole jollain tasolla joko myönteistä, voimauttavaa, kilttiä tai hyväntahtoista? Jokainen tekomme vaikuttaa tavalla tai toisella ympäröivään maailmaan, tekee siitä joko paremman tai huonomman paikan. Haluanko levittää ympärilleni mieluummin hyvää vai huonoa?

En tarkoita, että kenenkään tulisi pyrkiä jatkuvaan ällöpositiiviisuuteen. Mielestäni on vain hyödyllistä ajatella,, että jos jo julkaisuvaiheessa tiedän, ettei viestini nyt ainakaan auta millään tavalla ketään, niin kannattaako minun edes käyttää aikaa siihen? Käyttäisinkö aikani paremmin, jos tekisin mitä tahansa muuta, kuin lähettäisin kielteisiä viestejä nettiin?

3. Seuraako viestistäni todennäköisesti hyvää vai huonoa?

Tämä on viimeinen “tarkastukseni” ennen viestin julkaisua. Me ihmisethän emme ole tyhmiä. Jos vain mietimme hetkenkin, pystymme melko tarkasti arvaamaan, seuraako lähettämästämme viestistä enemmän hyvää vai huonoa. Aiheuttaako se iloa vai haittaa? Tässä palataan kysymykseen: haluanko tuoda maailmaan jotain hyvää, vai huonoa?

Tämä on toki hyvin yksinkertaistavaa ajattelua, sillä hyvä ja huono ovat melko venyviä käsitteitä. Jok tapauksessa tämän ajatuksen läpikäynti ohjaa oikeaan suuntaan ja ehkäisee monen turhan ja ikävän viestin lähettämisen.

Lopuksi

Tätä tarkistuslistaa ei tule ymmärtää niin, että sillä olisi tarkoitus tukkia oma suunsa ja olla ollenkaan postailematta someen, “ettei vain mitään ikävää tapahtuisi”. Lähinnä tarkoitus on vähentää niitä kaikkein turhimpia konfikteja, joita on nykyisellään paljon. Me kaikki olemme yhdessä vastuussa toistemme viihtyvyydestä niin oikeassa kuin virtuaalisessakin elämässä. Siksi tällaisia on hyvä miettiä :–)

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia