“Osaisitko suositella jotain hyviä kirjoja, joita omasta kehityksestä kiinnostuneen kannattaisi lukea?”
Kirjasuosituksia kysytään yhä useammin, ja miksipä ei kysyttäisi, kirjojen lukeminen on ainakin omasta mielestäni yksi parhaimmista asioista elämässä. Alle olen listannut joitain omia suosikkejani ja maininnut muutamalla sanalla, miksi itse pidän niistä. Tämän listan teema ovat itsensä kehittämisen yleisopukset. Näissä käsitellään eri aiheita varsin yleisellä, mutta hyödyllisellä tasolla. Nämä sopivat erityisesti heille, jotka aloittelevat itsensä kehittämistä, haluavat “ottaa elämänsä haltuun” ja/tai luoda elämäänsä hyödyllisiä rutiineja.
15 kirjaa, jotka räjäyttävät tajuntasi
1. Michael Neill – The Inside-Out Revolution
Käsiteltävät aiheet:
- Omien tunteiden ymmärtäminen ja hyväksyminen
- Kevyt ja miellyttävä elämä sekä stressin vähentäminen
The Inside-Out Revolution on selkokielellä kirjoitettu kirja tunteiden toiminnasta ja niiden hyväksymisestä. Jos omien tunteiden ymmärtäminen kiinnostaa, mutta monimutkaisen tieteellisen tekstin lukeminen ei, on tämä hyvä vaihtoehto. Vaikka sitä ei suoraan mainitakkaan, perustuu kirja rationaalis-emotiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on varhaisia kognitiivisen käyttäytymisterapian suuntauksia.
Pidän kirjaa erinomaisena siksi, että se onnistuu menemään aiheissaan melko syvälle ilman, että se on missään vaiheessa raskas ja vaikeasti ymmärrettävä. Luin itse tämän alunperin kahdesti peräkkäin, sillä se sisälsi niin paljon maailmankuvaani mullistaneita ajatuksia, ettei niitä tahtonut saada haltuun vain yhdellä kerralla.
(Tämän oheen suosittelen luettavaksi saman kaverin samoja aiheita käsittelevää kirjaa Supercoach, joka on periaatteessa kevyt valmennus/terapiaopus, mutta käsittelee käytännössä tätä samaa aihetta hieman eri näkökulmasta. Kevyt ja viihdyttävä.)
2. Stephen Covey – 7 Habits of Highly Effective People
Käsiteltävät aiheet:
- Elämässä ja tavoitteissa onnistuminen
- Elämänhallinta ja itsensä johtaminen
- Ihmissuhteissa onnistuminen
- Hyvinvoinnin ylläpitäminen & kehittäminen.
Yksi itsensä kehittämisen klassikoista ja loistava opas niin itsensä kehittämisen vasta-alkajalle kuin kokeneemmallekin konkarille. Suosittelen erityisesti heille, jotka kokevat itsensä johtamisen (esim. asioiden priorisointi & aikaansaaminen) ja elämänhallinnan hankalaksi. Luin kirjan vuonna 2011 ja sittemmin käyttänyt sen oppeja aktiivisesti, sekä kokenut ne hyödyllisiksi.
3. Napoleon Hill – Think and Grow Rich
(suomeksi Menestykseen positiivisella asenteella)
Käsiteltävät aiheet:
- Elämässään ja tavoitteissaan menestyminen, niin henkisesti, kuin taloudellisestikin
- Yhteistyön ja sosiaalisen tuen voima
- Menestystä tukevat ajatus- & toimintamallit.
Herra Hill kirjoitti kirjansa alunperin menestysoppaaksi 30-luvun lamassa kärsineille, mutta sen sisältö on lähes kauttaaltaan yhä edelleen hyvin ajankohtaista. Kirja keskittyy erityisesti elämässä menestymisen edellyttämiin ajatus- ja toimintamalleihin sekä niitä tukeviin taustaprosesseihin. Jos tavoitteissaan onnistuminen kiinnostaa (ja jaksat nähdä sen eteen vaivaa), niin tämä lienee tämän listan paras kirja siihen. Olen itse viimeisten 5+ vuoden ajan rakentanut elämääni tämän kirjan oppien varaan ja tuloksia näyttää tulevan, siksikin suosittelen tätä mielelläni.
4. Dale Carnegie – How to Win Friends and Influence People
(suomeksi Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa)
Käsiteltävät aiheet:
- Ihmissuhteet ja niiden luominen
- Ihmissuhteiden laadukkuus
- Vaikutusvallan kasvattaminen.
Ihmissuhdekirjallisuuden klassikko vuodelta 1936, edelleen yhtä ajankohtainen kuin ilmestyessään. Mikäli tutustuminen ja uusien ihmissuhteiden luominen kiinnostaa, sisältää tämä kirja kaiken tarvittavan. Omaksumalla sen opit tulet helposti korttelin suosituimmaksi ja miellyttävimmäksi kaveriksi. Ainoa kritiikkini kirjaa kohtaan on se, ettei se tee eroa ihmissuhteiden tyyppien välille: todellisuudessa on eri asia pyrkiä luomaan esimerkiksi arkisia tai tajunnanräjäyttäviä ihmissuhteita. Mikäli tarkoitus on kuitenkin lähinnä oppia ihmissuhteisssaan taitavammaksi, on tämä kirja paljon enemmän kuin riittävä!
5. Anthony de Mello – Havahtuminen
Käsiteltävät aiheet:
- Tietoisuus ja todellisuuden havainnoiminen
- omista oletuksista ja toimimattomista ajatusmalleista eroon pääseminen
Havahtuminen on niin kovaa settiä, että luin sen aikoinaan kahdesti peräkkäin. Täynnä elämää mullistavia ja viihdyttäviä oivalluksia. Mielenkiintoinen se on myös kirjailijan käyttämän sävyn takia: Teksti on samalla todella hellää ja reilua, mutta samalla todella piikikästä ja potentiaalisesti hemmetin ärsyttävää. Tämä ärsyttävyys on mielestäni tässä tapauksessa lähinnä hyvä asia. Kirjailija Franz Kafka on aikoinaan sanonut, että mikäli mieli kasvaa ihmisenä, on hyvä toisinaan lukea kirjoja, jotka jopa lloukkaavat tai ärsyttävät meitä, sillä tämä ajaa meitä ajattelemaan itsellemme uudella tavalla. Koen Franzin sanoissa olevan kovastikin järkeä!
6. Viktor Frankl – Man’s Search for Meaning
Käsiteltävät aiheet:
- Merkityksellisyys & oman merkityksen löytäminen
- Logoterapeuttinen näkemys onnellisuuteen ja toivoon
- Keskitysleirikokemuksia (melko rankkaakin sisältöä)
Juutalainen psykiatri Viktor Frankl vietti kolme vuotta keskitysleirivankina ja teki havaintoja vankien ja vartijoiden psyykeestä. Frankl huomasi, kuinka parhaiten keskitysleirin helvetillisiä oloja kestivät ne vangit, jotka kykenivät pitämään kiinni merkityksellisyyden tunteestaan. Myöhemmin hän kehitti uuden terapiasuuntauksen, logoterapian, johon tutustumista myös suosittelen.
Lainaus wikipedian Logoterapia-artikkelista:
“Logoterapian keskeinen ajatus on, että ihmisen tulee ja hän voi itse löytää elämänsä tarkoituksen. Elämän tarkoitus voi täyttyä kolmella tavalla: toimimalla eli antamalla itse jotakin maailmaan; kokemalla eli saamalla elämyksiä esimerkiksi taiteesta, luonnosta tai rakkaudellisesta ihmissuhteesta. Kolmas mahdollisuus toteuttaa elämänsä tarkoitus on valita arvokas suhtautuminen tilanteeseen, jota ei voi muuttaa. Tärkeää on tehdyt valinnat ja se, mitä itse lähettää eteenpäin. Aina ei pysty vaikuttamaan siihen, mitä tapahtuu, mutta omaan asenteeseensa pystyy vaikuttamaan. Logoterapian mukaan meitä ei niinkään muuta se, mitä meille tapahtuu, vain se, miten asennoidumme asioihin.”
PS. Jos aihe kiinnostaa syvemminkin, suosittelen myös tohtori Timo Purjon kirjoittamaa “Viktor Franklin logoterapia” -kirjaa*
7. Tim Ferriss – Titaanien työkalut
Käsiteltävät aiheet:
- Työkaluja hyvään elämään ja sen eri osa-alueilla menestymiseen
Titaanien työkalut on valtavan hyvä (ja hävyttömän paksu) yleisopus “hyvään elämään”. Näin lavea aihekuvaus siksi, että työkaluja tarjoillaan elämän aivan kaikkiin osa-alueisiin liittyen. Siksi pidän tätä sopivana erityisesti yleisesti itsensä kehittämisestä ja elämässä “onnistumisesta” kiinnostuneille. Kirjan sävy on kevyt ja yksittäiset luvut lyhyitä, joten tämä sopii loistavasti esimerkiksi ruokapöytä- bussimatka- tai vaikka vessalukemiseksi. Olen lukenut Tim Ferriksen muutkin kirjat ja pitänyt kaikista, mutta tämä on toistaiseksi ollut suosikkini.
8. Steven Pinker – The Better Angels of Our Nature
Käsiteltävät aiheet:
- Ihmiskunnan harjoittaman väkivallan historia ja maailman muuttuminen myönteisestä ja inhimillisestä näkökulmasta tarkasteltuna
Better Angels of Our Nature on ollut ehdottomasti yksi lempikirjoistani viime vuosina. Siinä psykologian professori Steven Pinker läpikäy ihmiskunnan historiaa ja maailmamme muuttumista varsin optimistisella ja humaanilla tavalla. Kirjan keskeinen käsiteltävä kysymys on se, kuinka, ja miten väkivalta on ihmiskunnan kehityksen myötä rajusti vähentynyt ja inhimillistynyt. Suosittelen tätä erityisesti heille, jotka kokevat uskonsa ihmiskuntaan olleen viime aikoina koetuksella, sekä heille, joiden mielestä maailma on jo aivan pilalla. Tämä kirja antaa maailmastamme paitsi myönteisen kuvan, myös todistaa väitteensä laadukkailla tilastoilla. Kannattaa ehdottomasti lukea. En tosin välttämättä suosittele ihan herkimmille.
9. Jordan Peterson – 12 elämänohjetta: käsikirja kaaosta vastaan
(englanniksi 12 Rules for Life – An Antidote to Chaos)
“Mitkä kaksitoista asiaa jokaisen nykymaailmassa elävän ihmisen olisi hyvä muistaa? Kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson romuttaa myyttejä onnesta ja mielekkäästä elämästä. Hänen rohkea kansainvälinen bestsellerinsä 12 Elämänohjetta. Käsikirja kaaosta vastaan haastaa lukijan huikealle älylliselle tutkimusmatkalle antiikin myyteistä nykyajan neurotieteeseen.”
Jordan Peterson lienee tämän hetken puhutuimpia intellektuelleja, joten päätin itsekin lukea hänen kirjansa. Enkä pettynyt. Vaikka JP tuntuukin olevan henkilö, jota joko vihaa tai rakastaa, oli hänen kirjansa mielestäni alusta loppuun viihdyttävää ja oivaltavaa tavaraa, riippumatta siitä, mitä mieltä hänestä ollaan henkilönä. Mikäli elämä tuntuu tällä hetkellä hankalalta ja epäselvältä, tarttuu tästä kirjasta varmasti ainakin jonkinlaisia hyödyllisiä ajatuksia tilanteeseesi.
10. Yuval Noah Harari – Sapiens: Ihmisen lyhyt historia
(englanniksi: Sapiens: A Brief History of Humankind)
“100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: homo sapiens. Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?
Kirjassaan Sapiens. Ihmisen lyhyt historia Harari käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan kamaralla kulkeneista ihmisistä kohti nykypäivää. Lajimme kehitykseen on vaikuttanut useita radikaaleja ja joskus tuhoisiakin läpimurtoja. Miten historian virrat ovat muovanneet ihmistä, yhteiskuntaa ja kaikkea ympärillämme?”
11. Yuval Noah Harari – Homo Deus: Huomisen lyhyt historia
(englanniksi: Homo Deus – A Brief History of Tomorrow)
“Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta? Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari pohtii uutuuskirjassaan Homo Deus ihmiskunnan seuraavia askeleita.
Sapiensissa tarkasteltiin, miten lajimme valloitti maailman ainutlaatuisella kyvyllään uskoa yhteisiin myytteihin jumalista, rahasta, tasa-arvosta ja vapaudesta. Homo Deus-kirjassa katse kääntyy kohti tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun vanhat myytit yhdistetään uusiin, jumalankaltaisiin teknologioihin kuten tekoälyyn ja geenitekniikkaan? Homo Deus tarjoaa kurkistuksen 2000-lukua muovaaviin unelmiin ja painajaisiin. Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja kaikkia muita tieteenaloja niiden väliltä. Tässä on evoluution seuraava taso: Homo Deus.”
12. Robert Greene – Mastery
Kuinka todellinen osaaminen syntyy – tai kuinka se synnytetään? Mastery on kirja, joka käsittelee pikkutarkasti tunnettuja maestroja, kuten Einsteinia, Darwinia sekä da Vinciä ja purkaa näiden ympärille syntynyttä älykkömyyttiä. Greene argumentoi, että he ja muut kirjan esimerkkihenkilöt olivat toki äärimmäisen kyvykkäitä ihmisiä, mutta eivät synnynnäisiä neroja. Heidän osaamisensa oli hankittua, ei perittyä. Vastaavasti myös me peruspulliaiset voimme rakentaa itsestämme jonkin asian huippuosaajia, mikäli olemme valmiita näkemään siihen vaadittavan vaivan.
Mastery on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana yksi omista lempikirjoistani. Paitsi että se tarjoilee kaltaiselleni historiafriikille kiintoisia ja vähemmän tunnettuja historiallisia yksityiskohtia, onnistuu se olemaan myös varsin motivoiva. Isot suosittelut!
13. Steven Pressfield – The War of Art
Erityisesti luovissa piireissä huippusuosioon on viime vuosina noussut fiktiokirjailijana tunnettu Steven Pressfield. War of Art -kirjassaan hän käsittelee luovuuden tiellä olevien henkilökohtaisten esteiden voittamista. Sävy on kevyt, mutta ajatukset isoja.
Omasta mielestäni kirja oli ihan okei, muttei tajunnanräjäyttävä. Sanoisin jopa, että erittäin yliarvostettu. Kuitenkin kaveripiirini taitelijapersoonat ja luovan työn tekijät tuntuvat kokeneen tämän melkeinpä Jeesuksen toisena tulemisena, joten suosittelen kirjaa tämän vuoksi. Mikäli luovuus ja itseilmaisu tuntuvat vaikeilta, voi tämä kirja tarjota siihen oivia ratkaisuja.
14. Cal Newport – Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World
Cal Newport on tietotekniikan professori, joka on tullut viime vuosina tunnetuksi laadukkaamman tietotyön puolestapuhujana. Useimmat meistä tekevät nykyään jonkinlaista tietotyötä (ts. kökötämme tietokoneilla ja käsittelemme dataa). Tietotyö kuitenkin usein stressaa ja kuormittaa meitä. Pitkällä aikavälillä se voi jopa tuhota terveyden.
Itse olen yrittäjänä mitä tyypillisin tietotyötä tekevä, koneella ja puhelimessa päiväni viettävä ihminen. Deep work -kirjan ajatusten käyttöönottamisen jälkeen olen saanut vähennettyä arjessani esiintyvää stressiä, keskeytyksiä ja työhön liittyvää pahaa oloa radikaalisti. Saan aikaiseksi enemmän ja kärsin siinä sivussa vähemmän.
15. Benny Lewis – Fluent in 3 Months (Nopeampaa kielten oppimista!)
Benny Lewis on “kielihakkeri”. Hän siis opiskelee uusia kieliä hurjaan tahtiin. Olen seuraillut hänen ajatuksiaan joitain vuosia ja nyt ulkomaille muuttamisen jälkeen myös käyttänyt niitä onnistuneesti uuden kielen pikaopiskelussa.
En usko, että hänen ajatustensa avulla kokonaista uutta kieltä oppii sentään kolmessa kuukaudessa, mutta hänen tekniikkansa tuntuvat kyllä nopeuttavan oppimista tuntuvasti. Eli kunhan suhtautuu maltilla tuohon “kieli sujuvaksi kolmessa kuukaudessa” -väitteeseen, on tämä mielestäni muutoin mitä toimivin ohjekirja kielten tehokkaaseen opiskeluun.
Lopuksi
Kirjoja ei kannata vain lukea – vaikka se usein huippukivaa onkin! Ne kannattaa lukea ajatuksella, mieluusti muistiinpanoja tehden. Kirjan luettuasi kannattaa tehdä aina konkreettinen suunnitelma siitä, kuinka kirjan oppeja tulee omassa elämässään soveltamaan.
Paljon miellyttäviä ja kasvattavia lukuhetkiä!
Rakkaudella,
Jevgeni