Oletko alfa? Todellisen alfaihmisen 10 ominaisuutta

alfa alfamies alfanainen 2

Alfa. Alfamies. Alfanainen. Alfaihminen. Moni henkilö tuntuu olevan kiinnostunut siitä, kuinka olla “alfa”. Termi on peräisin eläinmaailmasta ja sillä tarkoitetaan esimerkiksi susilauman johtajaparia. Alfauros ja alfanaaras johtavat laumaansa ja pitävät sitä hallinnassaan. Alfa on päällikkö, jolle muut eivät kukkoile.

Ihmisten maailmaan termi on löytänyt tiensä todennäköisesti ns. pokaaja-ilmiön myötä. Ilmiö syntyi 2000 -luvun alkupuolella, jolloin nuoret miehet, joita ei ollut onnistanut naisrintamalla, lyöttäytyivät netissä yhteen ja alkoivat opetella naisten pokaamista. Heidän joukossaan yleistyi ajatus siitä, että täytyy pyrkiä olemaan alfamies, jotta naiset kiinnostuisivat heistä.

Myöhemmin termi on levinnyt myös kyseisen porukan ulkopuolelle. Nykyään alfana olemiseen liitetään esimerkiksi päämäärätietoisuus, menestyminen, vahva asenne sekä fyysinen kunto. Moni haluaisi oppia olemaan “alfa”. Netistä löytyy paljon aihetta käsitteleviä tekstejä, mutta moni niistä edustaa hyvin kapeaa ja pidemmän päälle vahingollista kuvaa siitä, millainen “alfaihmisen” pitäisi olla. Siksi haluan kirjoittaa oman vastineeni näihin teksteihin ja tuoda esiin sitä, mitä tarkoittaa “olla alfa” ja kuinka olla sitä niin, ettei siitä koidu pidemmän päälle vahinkoa itselleen sekä ennenkaikkea: kuinka olla alfa niin, ettet samalla vaikuta nololta pyrkyriltä.

Viimeinen kohta liittyy erityisesti niinkutsuttuihin alfamiehiin. Moni mies pyrkii käyttäytymään tavalla, jonka uskoo olevan merkki omasta alfa -asemastaan. Käytännössä miesten kohdalla tähän ajatellaan kuuluvan vähäpuheisuus, vähäeleisyys, hymyilemättömyys, sopivan renttumainen asenne ja korkea itsevarmuus. Haasteeksi nousee kuitenkin se, että itsevarman ulkokuoren alta paistaa majakan lailla syvä epävarmuus, joka tehokkaasti romuttaa sen päälle rakennetun alfaroolin. Ihmisiä taas, jotka vain esittävät jotakin kuitenkin olematta sitä oikeasti, pidetään helposti hieman noloina ja naurettavina.

Siksi seuraavaksi käydään läpi sitä, millainen on todellinen alfa. Se, oletko mies, nainen tai jokin muu, ei tässä merkitse paljoakaan. Useimmat alfa -ominaisuudet eivät liity varsinaiseen sukupuoleen, vaan siihen, millainen ihminen olet. Kyse on seuraavista ominaisuuksista.

1. Todellinen alfa uskaltaa olla oma itsensä

Todelliset alfaihmiset uskaltavat olla sitä mitä ovat. He eivät koe tarvetta muuttaa itseään ollakseen sellaisia, joita muut ihmiset haluavat heidän olevan. He elävät elämäänsä siten, miten itse haluavat. Se, että he eivät edusta jonkinlaista kuvaa stereotyyppisestä menestyjästä tai vaikkapa miehisestä miehestä, ei heitä hetkauta, sillä he ovat täysin sinut itsensä kanssa.

Tunnen esimerkiksi henkilöitä, jotka ovat niin “nörttejä” kuin vain on ikinä mahdollista. He pelaavat keräilykorttipelejä, maalaavat muovifiguureja, rakentavat pienoismalleja, pukeutuvat naamiaisissa suosikkipelihahmoikseen ja harrastavat koodaamista. Vaikka kaikkia näitä asioita on perinteisesti pidetty hieman hassuina ja noloina, se ei heitä paljoa hetkauta. Päinvastoin, heillä on paljon ystäviä sekä romanttista kysyntää, sillä aitous ja itsevarmuus on aina viehättävää.

Tätä ensimmäistä kohtaa ei tule ymmärtää väärin. Se, että alfaihminen elää, kuten itse tahtoo eikä välitä muiden vaatimuksista, ei todellakaan tarkoita sitä, että pitää olla mulkku kusipää. Kusipäisyyttä voi pikemmkin pitää merkkinä heikosta tilannetajusta, heikoista sosiaalisista taidoista ja ymmärryksen puutteena siitä, mikä elämässä on tärkeää. Alfaihminen ei ole kusipää, vaan hemmetin mukava tyyppi.

2. Todellinen alfa uskaltaa elää omaa elämäänsä

Todelliset alfaihmiset elävät elämäänsä, kuten itse parhaaksi näkevät. He eivät ole täynnä itseään, vaan kuuntelevat tarkkkaan muidenkin ihmisten mielipiteitä ja kokemuksia, mutta tekevät lopulliset päätökset itse. He kestävät ympäristön painetta ja osaavat olla välittämättä niistä asenteista, jotka eivät ole linjassa heidän omien pyrkimystensä kanssa.

Esimerkiksi henkilö, joka vastoin omia halujaan hakeutuu opiskelemaan lääkäriksi tai lakimieheksi vain siksi, että hänen perheensä niin toivoo, ei edusta alfa-ajattelua. Alfa elää kuten parhaaksi näkee, ei kuten muut odottavat hänen elävän. Alfa ei kuitenkaan ole hölmö, joka uskoo aina olevansa itse eniten oikeassa. Päinvastoin hän ymmärtää muiden ihmisten arvon ja osaa ottaa nöyrästi vastaan neuvoja myös muilta ihmisiltä.

3. Todellinen alfa uskaltaa olla aito ja rehellinen

Alfaihmiset eivät käytä puolta hereilläoloajastaan vaivaten päätään sillä, mitä muut heistä ajattelevat. He eivät toimi holtittomasti ja typerästi, mutta uskaltavat tarvittaessa olla aitoja ja rehellisiä myös tilanteissa, joissa se ei kaikkia välttämättä miellytä. Alfaihmiset eivät kiertele ja manipuloi, eivät valitse roolejaan sen mukaan, mistä heidän seuralainen sattuu pitämään.

Kielteinen tähän liittyvä esimerkki löytyy alussa maintisemastani pokaajayhteisöstä. Eräs heidän keskuudessaan yleisesti käytetty tekniikka on seuraava:

Pokaaja kysyy naiselta, millaisista miehistä tämä pitää. Vastauksen saatuaan pokaaja antaa pikkuhiljaa, vähä vähältä ymmärtää, että on itse juuri tällainen mies. Hän jättää paljastamatta itsestään ne puolet, jotka ovat ristiriidassa naisen toiveiden kanssa ja korostaa vain niitä puolia, jotka ovat naisen toiveiden mukaisia. Tämä ei ole alfaa, sillä tavoitteeseen päästääkseen mies harrastaa valikoivaa totuutta. Se ei ole ehkä aivan valehtelua, mutta suoraselkäiseksi ja rehelliseksi sitä ei voi oikein kutsua, eikä se siten herätä kanssaihmisissä kunnioitusta.

4. Todellinen alfa uskaltaa puhua tunteistaan ja huolistaan

Aiemmin mainitussa pokaajayhteisössä vallitsevan näkemyksen mukaan alfamiehet ovat miehekkäitä siksi, että he ovat vähäeleisiä ja vähäpuheisia. He pyrkivät olemaan kuin toimintaleffan sankareita, “strong and silent type”, vahvoja ja hiljaisia tyyppejä. Erityisen vähäpuheisia he pyrkivät olemaan niinkutsutuista beta-puheenaiheista, eli kaikesta siitä, minkä laskevat nössöksi tai naiselliseksi. Erityisesti tämä koskee omista tunteistaan ja varsinkin huolistaan puhumista.

Tämä ei ole mitään todellista alfameininkiä. Alfa ymmärtää, että tunteistaan ja huolistaan puhuminen on tärkeää elämässä viihtymisen kannalta sekä välttämätöntä syvien ihmissuhteiden rakentamisessa. Hän ei pelkää sitä, että häntä pidetään nössönä siksi, että hän kertoo avoimesti huolistaan.

Tunteistaan ja huolistaan puhuminen on alfakäytöstä juuri siksi, että se on niin vaikeaa. Se vaatii rohkeutta ja henkistä lujuutta, uskallusta paljastaa sisimpänsä ja uskallusta kohdata se, että joku ei ehkä pidäkään siitä, mitä kerromme. Todellinen alfa on se, jolta tätä rohkeutta, lujuutta ja uskallusta löytyy. Sen sijaan se, joka ei ei uskalla puhua tunteistaan siksi, että joku toinen pitäisi hänestä silloin vähemmän, ei edusta alfaihmistä.

Tässäkin on mainittava se, että tämä ei ole kehoitus “kertoa kaikille suoraan se, mitä heistä ajattelet”. Monien mielestä rehellisyys rinnastuu siihen, että lausutaan ääneen muita loukkaavia ajatuksia. Tässä ei ole järkeä. Alfaihminen suhtautuu aina kunnioittaen muihin ihmisiin ja puhuu omista tunteistaan ja huolistaan ilman, että samalla satuttaa muita.

5. Todellinen alfa uskaltaa asettaa rajoja

Alfaihminen kunnioittaa muiden rajoja ja uskaltaa vaatia muita kunnioittamaan omiaan. Jos alfaihminen havaitsee, että joku ei toistuvasti kunnioita hänen asettamia, aiheellisia rajojaan, ei hän epäröi ottaa asiaa puheeksi ja selvittää sitä.

Alfaihminen on kuitenkin tarkka siitä, ettei aseta asiattomia rajoja, jotka loukkaavat toisia ihmisiä. Hän ei esimerkiksi kiellä kumppaniaan lähtemästä viettämään poikien tai tyttöjen iltaa siksi, että kokee olonsa epävarmaksi. Alfaihminen ymmärtää, mitä on sopivaa vaatia muilta ja missä taas mennään liiallisuuksien puolelle.

6. Todellinen alfa on sopivan itsevarma

Alfaihmiset ovat itsevarmoja, mutta eivät pidä itseään täydellisinä. He eivät peittele epätäydellisyyttään. Omien epävarmuuksien ja heikkouksien näyttäminen kysyy rohkeutta ja on siten todellinen alfakyky.

Alfaihmiset käsittävät itsevarmuuden ja ylimielisyyden eron. Todellinen itsevarmuus on reilua ja muita ihmisiä voimauttavaa. Ylimielinen mulkku taas on harvoin itsevarma, mikä yleensä myös näkyy selkeästi kaikille muille kuin ihmiselle itselleen.

7. Todellinen alfa osaa nauraa itselleen eikä ole herkkä loukkaantumaan

Alfaihmiset osaavat ja usein pitävätkin hauskaa omalla kustannuksellaan. He eivät pidä itseään niin hemmetin tärkeinä ja kunniaansa ja persoonaansa niin koskemattomina, etteikö sen kustannuksella voisi vitsailla. Alfaihmiset eivät loukkaannu turhasta eivätkä odota muiden kohtelevan itseään prinsseinä ja prinsessoina, vaan ovat rentoja ja maanläheisiä.

Tätä ei tule käsittää niin, etteikö loukatuksi tuleminen tai naurunalaiseksi joutuminen saisi tuntua ikävältä. Alfa suojelee omia rajojaan ja pitää huolen siitä, että häntä kohdellaan hyvin. Tässä tarkoitan lähinnä sellaista naurunalaiseksi joulutumista, joka ei ole lähtökohdiltaan pahantahtoista. Esimerkiksi luotetussa kaveriporukassa omille epäonnistumisilleen nauraminen on tällaista.

8. Todellinen alfa keskittyy omaan suoritukseensa, eikä syyllistä ja tuomitse muita

Todelliset alfat ottavat muut ihmiset huomioon, mutta eivät liiaksi vaivaa päätään muiden tekemisillä. He eivät syyllistä tai tuomitse muita ihmisiä siitä, että muut ovat päättäneet toimia eri tavalla kuin mitä alfat itse toimisivat. He keskittyvät vain ja ainoastaan omaan suoritukseensa ja siten herättävät muiden kunnioituksen.

Muita ihmisiä alfa tukee ja kannustaa. Hän tarjoaa avoimesti tsemppiä ja tukea muille, sen sijaan että kyseenalaistaisi ja syyllistäisi muita toiminnastaan. Muiden tahoilta tulevaa kielteistä toimintaa vastaan alfa on valmis taistelemaan. Alfa on se, joka esimerkiksi puuttuu koulu- tai työpaikkakiusaamiseen sitä kohdattuaan, eikä seuraa hiljaa vierestä siksi, että pelkää joutuvansa seuraavaksi kiusaamisen kohteeksi.

9. Todellinen alfa ottaa vastuun tunteistaan ja elämästään

Alfaihminen tunnistaa rajan niiden asioiden välillä, joihin voi ja ei voi itse vaikuttaa. Hän ottaa täyden vastuun siitä, mihin voi itse vaikuttaa, eikä syyttele ongelmistaan muita ihmisiä. Samalla hän on kuitenkin tietoinen siitä, että vaikutuspiirimme ulkopuolisetkin asiat voivat vaikuttaa itseemme tai muihin, eikä hän koskaan syyllistä itseään tai muita ihmisiä sellaisesta, mihin he eivät ole voineet itse vaikuttaa.

10. Todellinen alfa suhtautuu reilusti muihin ihmisiin

Pokaajamiesten yhteisöissä minua hämmästyttää eniten siinä esiintyvän naisvihan määrä. Naiset nähdään lähtökohtaisesti hankalina, ilkeinä, vittumaisina akkoina, joiden irrationaalisuutta pitää sietää ja joita täytyy osata manipuloida juuri oikein, jotta heitä lopulta voisi päästä panemaan. Samaan aikaan nämä miehet ihmettelevät, miksi naiset eivät heistä pidä. Ei pitäisi tulla yllätyksenä, että ihmiset, joita itse pidämme hankalina, ilkeinä ja vittumaisina, eivät vuorostaan tykkää myöskään meistä.

Todellinen alfa ajattelee muista ihmisistä lähtökohtaisesti hyvää. Hän tunnustaa heidän ihmisarvonsa, kunnioittaa ja arvostaa heitä. Hän suhtautuu muihin reilusti ja pyrkii ymmärtäämään heitä. Esimerkiksi merkittävä osa suomalaisia sanomalehtiartikkeleita netissä kommentoivista ihmisistä eivät edusta alfakäytöstä, sillä heiltä tuntuu täysin uupuvan kyky ja halu muiden ihmisten kunnioittamiseen ja ymmärtämiseen.

Muut ihmiset päättävät, oletko sinä alfa

Moni ihminen nimittää itse itsensä alfaksi. Tämä on kuitenkin harhaa. Se, oletko sinä alfa, on muiden ihmisten päätettävissä. Jos muut pitävät sinua hyvänä, reiluna ja vahvana tyyppinä, johon on helppoa luottaa ja jota on helppoa arvostaa ja kunnioittaa, silloin olet alfa.

Rakkaudella,

Jevgeni

(“Oletko alfa? Todellisen alfaihmisen 10 ominaisuutta on alunperin julkaistu 1.2.2014 ja sitä on päivitetty 30.4.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta. Mukavia lukuhetkiä!).

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »