henkinen laki

Oletko sinäkin yksi meistä, jotka haluaisivat elämältä aina vain enemmän? Enemmän ihmissuhteilta? Enemmän rakkautta? Enemmän rahaa? Enemmän hyvinvointia? Enemmän seksiä? Onko sinulla hankaluuksia onnistua tässä? Mikäli samaistut, jatka lukemista.

Haluaminen on meille ihmisille todella luonnollista. Muutaman aivotoiminnallisen syyn* vuoksi meidän on hyvin vaikea pysyä pitkään tyytyväisinä siihen, mitä meillä jo on. Haluamme lisää, kuka mitäkin. Yksi haluaa lisää statusta, rahaa tai kunniaa. Toinen haluaa lisää ihmissuhteita, rakkautta tai seksiä. Joku ehkä haluaa lisää terveyttä ja hyvinvointia, joku muu taas jotain muuta. Näytämme olevamme lukuisten halujen täyttämiä olentoja!

(*Katso esim. sensorinen adaptaatio ja/tai hedonistinen adaptaatio)

Onneksi tässä maailmassa on tarjolla tätä kaikkea yllinkyllin, “niin paljon kuin sielu sietää”. Maailma on täynnä ihmisiä ja ihmissuhteita, maailma on täynnä rahaa, täynnä tilaisuuksia statuksen ja kunnian kasvattamiselle, täynnä ihania ihmisiä, joiden kanssa tehdä aivan mitä haluaa, täynnä mahdollisuuksia panostaa hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Maailma on täynnä kaikkea mukavaa.

Keskeinen kysymys kuuluukin, miksi sen kaiken mukavan saaminen tuntuu usein niin hemmetin hankalalta?

Tänään haluan esitellä erään syyn, eräänlaisen “lain”, joka näyttää pätevän yllättävän hyvin kaikenlaisten asioiden saamiseen. Haluan havainnollistaa tätä eräällä kuulemallani tarinalla.

Lapsi ja jäätelö

Kuvittele, että tulet pienen lapsesi kanssa ensimmäisen kerran jäätelöpuotiin. Ostat hänelle elämänsä ensimmäisen jäätelön, muhkean, aidon vohvelin päällä lepäävän jäätelöpallon. Annat sen lapselle. Ensimmäinen jäätelö!

Muhkea tötterö painaa sen verran, että lapsi saa pidettyä sen vain vaivoin lievästi tärisevässä kädessään. Lähdette poistumaan puodista. Poistuessanne puodin ovi töytäisee lapsen kättä ja elämän ensimmäinen jäätelö putoaa maahan!

Seuraa harmistusta, jonka päätät parantaa suuntaamalla takaisin jäätelötiskille, ostaaksesi samanlaisen jäätelön. Tiskillä jonottaessanne lapsesi kuitenkin näkee seinällä jäätelömainoksen: SUPER-TRIPLAPALLOJÄTTIJÄÄTELÖ! Lapsi vaatii sen. Täytyy saada juuri sellainen!

Mitä teet? Ostatko tavallisen yhden pallon jäätelön vai supertriplajäätelön? Miksi?

Mikäli toimit tarinan opetuksen mukaisesti, ostat lapselle tavallisen jäätelön ja selität hänelle, että hän saa isomman jäätelön heti, kun oppii ensin käsittelemään tavallista jäätelöä. Kun perusjäätelö pysyy jo tukevasti ja itsevarmasti kädessä, hän voi saada vaikka kaksi palloa ja myöhemmin jopa haluamansa triplajäätelön!

Näin lapsi oppii, että elämässä tulee hallita ensin se vähä, mitä itsellä jo on, jotta voisi myöhemmin saada lisää ja selvitä siitä kunnialla.

Tämä unohtuu usein meiltä aikuisiltakin. Emme aina tajua hoitaa kunnialla edes sitä vähää, mitä meillä on, vaan haluamme, suorastaan vaadimme saada lisää! Jos ihmeen kaupalla onnistummekin saamaan lisää, emme todennäköisesti selviä siitä, sillä emme ole selvinneet kunnialla vähemmästäkään.

Tämä on yleinen ongelma esimerkiksi lottovoittajilla. Ihminen saa yhtäkkiä valtavasti rahaa, mutta hänelle ei ole kehittynyt taitoa sen järkevään käyttämiseen, sijoittamiseen ja hallinnoimiseen, joten raha on nopeasti loppu ja jäljellä entistäkin suuremmat velat.

Saman voi nähdä pätevän myös muihin asioihin. Ihminen, joka haluaa saada väkisin lisää statusta työpaikallaan kasvaa huonoksi pomoksi, sillä pomoksi pääseminen on ollut tärkeämpää, kuin itse johtamisen taiteen oppiminen. Ihminen, joka haluaa väkisin parisuhteen löytää sellaisen ja myöhemmin mokaa sen, sillä ihmissuhteen saaminen on ollut tärkeämpää kuin se, että on itse kasvanut kumppanuuden arvoiseksi. Ihminen, joka haluaa nopeasti paljon hyvinvointia päätyy kokeilemaan mitä hämmentävimpiä ja toisinaan jopa haitallisia terveyskeinoja, sillä hän ei ole malttanut laittaa aikaa ja vaivaa edes perushyvinvointiin: nukkumiseen, liikkumiseen ja syömiseen.

Mikä on oma tilanteesi?

Havaitsen tätä samaa myös omassa toiminnassani. Monia asioita olisi niin kovin mukava saada lisää. Jos kuitenkin olen rehellinen itseäni kohtaan, niin hyvin monen asian voisin hoitaa jo nyt paremmin.

Viime aikoina olen tähän keskittynytkin ja kyllä, se näyttää tuottavan tulosta. Kun keskityn hoitamaan mielestäni riittämättömiä elämäni osa-alueita kunnialla ja “pelaamaan sillä, mitä on”, saan nopeasti lisää sitä, mitä olen niin pitkään tavoitellut “oikotietä” ja aika väkinäisesti.

Entä sinä? Mitä haluaisit lisää elämääsi? Onko se statusta, rahaa, kunniaa, rakkautta, hyvinvointia, kumppanuutta, jotain muuta? Mitä sinulta uupuu? Entä kuinka voisit hoitaa “kunnialla” sen, mitä sinulla jo on?

Rakkaudella,

Jevgeni

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0