Verkostoituminen introverttina: 3 stressitöntä vinkkiä

verkostoituminen introverttina

Verkostoituminen introverttina voi tuntua kurjalta. Moni introvertti ei koe oloaan mukavaksi tuntemattomien ihmisten seurassa ja siksi jo pelkkä ajatus verkostoitumisesta ja verkostoitumistapahtumista voi tuntua kauhistuttavalta.

Samalla on kylmä tosiasia, että työ- ja yrityselämässä yhteistyö on voimaa. Yksinäisten susien aika on ollut jo vuosikymmeniä ohi. Jos itselleen haluaa menestystä, on oltava valmis solmimaan ja ylläpitämään ihmissuhteita.

Verkostoituminen on hieman kurja termi ihmissuhteiden luomiselle, sillä se tuo monelle mieleen kylmän ja hyötykeskeisen tutustumisen. Tutustutaan toiseen ihmiseen vain siksi, että hänestä päästäisiin hyötymään. Tämä on toki harhakuvaa, mutta moni uskoo siihen.

Tosiasiassa verkostoitumisella tarkoitetaan ihan samanlaista ihmissuhteiden luomista kuin millä tahansa muullakin tutustumisella. Toisaalta V-sana menee monella niin tunteisiin, että kaikki verkostoituminen halutaan leimata joksikin kielteiseksi. Omasta puolestani kehotan kuitenkin luopumaan kyseisestä mielikuvasta.

Verkostoituminen kannattaa. Yleensä se on jopa välttämätöntä. Tästä syystä haluan jakaa kanssasi seuraavat 5 ajatusta helpottamaan ihmisiin tutustumista työ- tai yrityskuvioissa.

Haluan myös tuoda esiin, että introversio ei ole heikkous verkostoitumisen kannalta. Moni introvertiksi itsensä laskeva kokee huonommuuden tunnetta sen vuoksi, ettei ole mielestään tarpeeksi ulospäinsuuntautunut. Tähän ei ole aihetta.

Verkostoituminen on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista. Kohtaaminen taas vaatii kykyä keskittyä ja kuunnella. Siinä introvertimmät ihmiset ovat oman kokemukseni mukaan hieman ekstroverttejä parempia. Todelliset erot ovat lopulta hyvin pieniä, mutta pienikin ero voi muuttua merkitseväksi pitkällä aikavälillä.

(Huom. On hyvä pitää mielessä, että jako intro- ja ekstrovertteihin on jo lähtökohtaisesti aika hassu. Siksi sitä ei kannata ottaa liian tosissaan. Varsinkaan omaa identiteettiään ei kannata rakentaa oman ekstro- tai introversion varaan, sillä pidemmällä aikavälillä sellainen näyttää lähinnä rajoittavan ihmisenä kasvamista.)

Verkostoituminen introverttina: 3 stressitöntä vinkkiä

1. Kontaktien laadulla on enemmän merkitystä kuin niiden määrällä

Monien jututtamieni yrittäjien mielestä verkostoitumiseen tuntuu kuuluvan ajatus, että jokaisesta verkostoitumistapahtumasta on käveltävä ulos taskut käyntikorteista ratkeamaisillaan. Itse en tähän usko.

Vaikka oikeiden yhteistyökumppaneiden löytäminen onkin jossain määrin numeropeliä, harva yritys tai yrittäjä tarvitsee kymmeniä ja kymmeniä yhteistyökumppaneita. Useimmissa tapauksissa muutama hyvä kumppani on tarpeeksi.

Omasta puolestani suosittelen unohtamaan väkinäiset ajatukset siitä, että pitäisi olla jatkuvasti suunapäänä juttelemassa jokaiselle paikallaolijalle. Se sijaan kannattaa mieluummin keskittyä luomaan muutamia aidosti merkityksellisiä suhteita.

Yrittäjyys ei tässä mielessä eroa hirveästi ystävyydestä. Muutama aidosti hyvä ystävä on parempi kuin sata etäistä “ihan mukavaa” kaveria.

2. Järkkää itse haluamasi kaltainen tutustumisilta

En itse koe erilaisia verkostoitumistapahtumia erityisen hyödyllisenä tapana käyttää aikaa. Niissä voi olla toki paikalla paljon ihmisiä, mutta todennäköisesti hyvin harva heistä tekee jotakin sellaista, joka liittyisi mitenkään omaan alaamme. Jos olen itse esimerkiksi mielenterveyden alalla, ei minun ole todennäköisesti järkevää käyttää aikaa terästehtailijan kanssa verkostoitumiseen.

Mitä jos verkostoitumistapahtumiin hakeutumisen sen sijaan järkkäisit joko itse, tai muutaman yrittäjäkaverisi kanssa juuri haluamasi kaltaiset, rennot ja stressittömät illanistujaiset tai verkostoitumisbileet?

Jokainen kutsuisi mukaan yhden tai muutaman yrittäjäystävänsä ja nämä saavat valita seurakseen oman yrittäjäystävänsä. Jokainen maksaa pienen, nimellisen osallistumismaksun, jolla katetaan ruokatarjoilu.

Näin voidaan helposti luoda tapahtuma, jonka ilmapiiri on huomattavasti tyypillistä verkostoitumistapahtumaa intiimimpi ja lämpimämpi. Jokainen tuntee valmiiksi ainakin kaksi paikalla olevaa ihmistä, joten uusia suhteita pääsee luomaan verrattain tutussa ja turvallisessa ilmapiirissä.

3. Ole avoin verkostoitumishalusi suhteen

Vaikka ollaankin Suomessa ja suomalaisia, melun pitäminen itsestään ei ole kiellettyä. Uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen ei usein vaadi meiltä muuta panosta kuin sen, että teemme tietäväksi etsivämme sellaisia.

Usein ystävien, kavereiden ja tuttavien kanssa aikaa viettäessämme puheenaiheet ajautuvat työhön. Tämä on sopiva tilaisuus tuoda esiin halukkuutemme löytää yhteistyökumppaneita. Usein sitä yllättyy siitä, kuinka moni läheinenkin ystävämme saattaa tuntea jonkun ihmisen, jonka kanssa meidän olisi sekä hyödyllistä, että mukavaa tutustua.

Tämä on ehdottomasti oma suosikkikeinoni löytää uusia yrittäjätuttuja ja yhteistyökumppaneita. Yhteinen tuttavuus helpottaa alkuun pääsemistä ja auttaa rakentamaan luottamusta.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Verkostoituminen introverttina: 3 stressitöntä vinkkiä” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia