5 verkostoitumisvinkkiä introverteille

5 verkostoitumisvinkkiä introverteille

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta “verkostoituminen” ja “verkostoitumistapahtuma”?

Minä näen huoneellisen ahdistuneita ihmisiä jakamassa yrityksensä käyntikortteja oikealle ja vasemmalla toivoen, että he olisivat missä tahansa muualla kuin kyseisessä tapahtumassa.

Kohdataan tosiasiat: Verkostoitumistapahtumista tai verkostoitumisesta muutenkaan nauttii verrattain pieni määrä ihmisiä. Noin puolet meistä on introvertteja ja ulospäin suuntautuneempien keskuudessakaan kyseinen puuha harvemmin tuntuu herättävän sen suurempia riemunkiljahduksia.

Yksinäisten susien aika on kuitenkin ohi ja menestyminen vaatii suhteita. Verkostoitua siis kannattaa. Yleensä se on jopa välttämätöntä. Vaikka olenkin vuosien saatossa hankkiutunut omasta arkuudestani eroon, olen silti sisimmässäni introvertti ja voin hyvin tuntea sen tuskan, jota useimmat tällaisissa verkostoitumistapahtumissa kokevat.

Tästä syystä haluan jakaa kanssasi seuraavat 5 ajatusta helpottamaan eloasi verkostoitumisen taistelukentillä ja onnistumaan siinä entistä useammin.

Ja hei, ennen kuin aloitetaan, heitä vesilintua sillä ajatuksella, että sinun pitäisi olla jotenkin vähemmän introvertimpi ihminen menestyäksesi. Tunnen monia introvertteja, joilla menee todella hyvin. Energiaa pursuavasta ulospäinsuuntautuneisuudesta on suurta etua, mutta se ei ole mikään vaatimus menestykselle. Jos et sellainen ole, ei sellaiseksi tarvitse myöskään ruveta. Lakkaa syyllistämästä itseäsi siksi, että olet turhan arka ja anna itsesi olla sitä, mitä olet. Näin säästät itsesi valtavalta määrältä täysin turhaan aiheutettua pahaa mieltä.

1.

Nykyaikaiseen verkostoitumiseen tuntuu kuuluvan ajatus, että jokaisesta verkostoitumistapahtumasta on käveltävä ulos taskut käyntikorteista ratkeamaisillaan. Hitot tällaisille ajatuksille. Vaikka oikeiden yhteistyökumppaneiden löytäminen onkin numeropeliä, harva yritys tarvitsee kymmeniä ja kymmeniä yhteistyökumppaneita. Useimmissa tapauksissa muutama hyvä kumppani on tarpeeksi.

Ellet ole niitä harvoja, joiden yrityksen toimiala sitä vaatii, unohda hölmöt ajatukset ”koko huoneen kiertämisestä” ja keskity luomaan muutamia, aidosti merkityksellisiä suhteita. Yrittäjyys ei tässä tapauksessa eroa hirveästi ystävyydestä. Se mitä haluat, on muutama aidosti hyvä ystävä, joiden kanssa jaat täydellisen yhteyden, kuin sata “ihan kivaa” kaveria.

Jos olet ahkera verkostoitumis- ja after work -tapahtumissa kävijä, esitän sinulle kysymyksen:

Kuinka usea heistä, joille hirveässä hopussa saat tuputettua käyntikorttisi ottaa sinuun myöhemmin yhteyttä? Kovin harva. Entä heistä, joiden kanssa vietät aidosti yhdistävän, molemminpuoliselle ymmärrykselle ja hyödylle perustuvan pidemmän juttutuokion? Huomattavasti useampi.

Ammattiverkostoitujat kyllä ymmärtävät haluasi työntää käyntikortti nopeasti käteen, vaihtaa parin minuutin kuulumiset ja siirtyä työstämään seuraavaa uhria. Monet muut saattavat vaikka pitää sinua turhana, pinnallisena ja ärsyttävänä kullankaivajana.

2.

Entä mitä jos unohtaisit verkostoitumistapahtumat vallan kokonaan? Tunnen monia niissä juoksevia ihmisiä ja toisinaan kuulun heihin itsekin, mutta myönnettävä on sekä omasta että heidän puolestaan: kyseessä on aika huono tapa käyttää aikaansa. Paikalla voi olla paljonkin ihmisiä, mutta he, jotka ovat arvokkaita juuri sinulle, ovat yleensä todella vähissä.

Mitä jos ihan itse tai muutaman yrittäjäkaverisi kanssa järkkäisit verkostoitumisbileet? Jokainen kutsuu muutaman oman yrittäjäystävänsä ja nämä saavat valita seurakseen oman yrittäjäystävänsä. Jokainen maksaa pienen nimellisen kymmenen euron maksun, jolla katetaan ruokatarjoilu. Ja avot, meillä on käsissämme tapahtuma, jonka ilmapiiri on huomattavasti tyypillistä verkostoitumistapahtumaa intiimimpi ja lämpimämpi, tahti hitaampi ja nautinnollisempi. Jokainen tuntee valmiiksi jo kaksi paikan päällä olevaa ihmistä, joten uusia suhteita pääsee luomaan verrattain tutussa ja turvallisessa ilmapiirissä.

3.

Vaikka ollaankin Suomessa ja suomalaisia, melun pitäminen itsestään ei ole kiellettyä. Uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen ei usein vaadi sinulta muuta panosta, kuin sen, että teet tietäväksi sen, että etsit heitä.

Usein ystävien, kavereiden ja tuttavien kanssa aikaa viettäessäsi puheenaihe ajautuu työhön, mikä on sopiva tilaisuus tuoda esiin halukkuutesi löytää yhteistyökumppaneita. Saatat yllättyä siitä, kuinka moni läheinenkin ystäväsi “tuntee jonkun jonka kanssa ihan varmasti keksisit jotain yhteistä, mitäpä jos esittelen teidät joku kerta toisillenne?”

Tämä on ehdottomasti oma suosikkikeinoni löytää uusia ihmisiä. Yhteinen tuttavuus helpottaa alkuun pääsemistä ja teillä on jo todennäköisesti jotain toistenne tarpeisiin tai kiinnostuksenne kohteisiin liittyvää takataskussa.

4.

Mikäli koet ongelmaksesi sen, ettet verkostoidu niin useasti kuin haluaisit ja syyttelet itseäsi siksi, ettet taaskaan saanut pakotettua itseäsi verkostoitumistapahtumaan, kokeile sitoutumista tiettyyn kiintiöön. Tee itsellesi esimerkiksi lupaus, että käyt kuukaudessa esim. kahdessa tapahtumassa. Enempää ei tarvitse. Näin poistat elämästäsi täysin turhan “voi hitto kun oon näin turha nössö kun en taaskaan saanut itseäni liikkeelle”-syyllistämisen.

Ja hei, koska molemmat tiedämme että itselleen annettu lupaus on helppo rikkoa, motivoi itseäsi vähän. Kerro kiintiöstäsi ystävällesi ja lupaa maksaa hänelle tonni (tai jokin sinulle kivulias summa), jos luistat lupauksestasi. Ja jos olet kova kaveri, annat rahan tietysti etukäteen. Se näyttää motivoivan kummasti enemmän.

5.

Introverttina tiedät, että hengailu ja keskittynyt sosialisoiminen on pidemmän päälle aika hemmetin raskasta ja väsyttävää. Monella se on jopa syy jättää sosiaalisiin tapahtumiin meneminen kokonaan väliin. Tästä kuitenkin seuraa se, että uudet suhteet jäävät luomatta.

Oma ratkaisuni tähän on yksinkertainen. Sovi itsesi kanssa jokin aika, jonka sisällä tiedät jaksavasi tilannetta. Pari tuntia toimii minulle hyvin. Parin tunnin jälkeen annan itselleni virallisen luvan luovuttaa ja häipyä kotiin katsomaan leffaa.

Erityisen paljon olen käyttänyt tätä erilaisten illanistujaisten yhteydessä. Saavun paikalle, sosialisoin täysillä pari-kolme tuntia, minkä jälkeen paikallaolijat yleensä alkavat suunnittelemaan baarijatkoille lähtöä, jolloin itse otan ja häivyn kotiin. Saan toki aina kuulla muutaman väheksyvän sanan liittyen siihen, kuinka nyt luovutan näin äkkiä, mutta vähät siitä. Totuus on usein se, että moni muukin haluaisi jo kotiin, mutta eivät vain oikein kehtaa, kun joku ei ehkä tykkäisikään.

Itsensä pakottaminen sosiaalisiin suorituksiin voi tuoda tuloksia, mutta on varsin epämiellyttävää. Mikäli pidät epämiellyttävästä, do it. Minun nähdäkseni elämä on enemmän elämisen arvoista silloin, kun se myös tuntuu hyvältä.

Omasta puolestani toivon, ettet osta tätä nyky-yhteiskunnan tarjoamaa muottia supersosiaalisesta ylienergisestä seurapiirimenestyjästä, vaan annat itsesi olla sitä, mitä olet. Toisin kuin monet pelkäävät, se ei johda siihen, ettet tule ikinä menestymään. Menestyminen voi tällöin vaatia erilaisia lähestymistapoja, mutta hei, olemmehan me erilaisia ihmisiä. Siitä ei tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Introvertti käytös ovat ihan yhtä jees, välittämättä siitä mihin yhteiskunta painostaa.

PS. Näitä aiheita käsittelen paljon myös ”Eroon ujoudesta ”-kirjassani. Mikäli rohkeutensa ja sosiaalisten taitojensa kehittäminen kiinnostaa, pääset tutustumaan kirjaan täältä.

(Visited 1 181 times, 1 visits today)

0 comments… add one

Leave a Comment