IRC-Gallerian perustaja Jari Jaanto: Näin opin pääsemään eroon peloista

IRC Gallerian perustaja Jari Jaanto Näin opin pääsemään eroon peloista

Haluaisitko oppia hallitsemaan pelkojasi paremmin? Entä haluaisitko uskaltaa esimerkiksi esiintyä rohkeammin ja kärsiä vähemmän lavakauhusta? Tänään aiheesta kokemuksiaan meille jakaa IRC-Gallerien perustajana tunnettu ja nykyään huippuprojekti Heimossa vaikuttava Jari Jaanto eli Jaffa. Päästetään hänet ääneen!


Näin opin pääsemään eroon peloista

jaffa“Heipä hei, Olen Jari Jaanto, myös paremmin Jaffana Internetissä tunnettu. Olen ollut mukana perustamassa IRC-Galleriaa, Heimoa ja Ninchattia , lisäksi toimin yhteisöprojekteissa kuten Skrolli-lehti ja Talkoopäivä. Yleinen elämänfilosofiani on, että ihmiskunta on systeemi, jonka palasten tulisi pitää huolta kokonaissysteemistä.

Tässä blogikirjoituksessani sitten puhun rohkeudesta. Lähdetään liikkeelle vaikka näistä blogauksista, niitä on aina jotenkin tuska kirjoittaa koska aina pelottaa tekeekö mahdollisen kirjoitusvirheen, onko lauserakenne tönkkö ja otetaanko ollenkaan tosissaan. Mutta todellisuudessa ei esimerkiksi Martti Ahtisaarikaan puhu mitään Oxford-tason englantia, ja tuolla hän vaan vetää maailmalla pokkana sopimassa rauhansopimuksia!

Olen itse pelännyt todella paljon enkä pidä itseäni rohkeana. Pelot ovat syvällä ja taustallani on paljon esimerkiksi koulukiusaamista. Samalla olen töissäni liian usein sortunut ohjeiden pilkuntarkkaan noudattamiseen, myös silloin kun olen ymmärtänyt niitä väärin, ja pelännyt tehdä asioita oikein, vaikka se olisikin ollut järkevää. Pelot ovat pitäneet liikaa paikoillaan ja ikään kuin pakottaneet irrationaaliseen toimintaan.

Viimevuosina olen kuitenkin tarttunut itse asioihin ja alkanut treenaamaan rohkeutta. Jos ensin mietitään mitä rohkeus on, niin se on: LIHAS. Minulla on hyviä uutisia teille kaikille, tätä lihasta pystyy nimittäin treenaamaan! Moni saattaa ajatella että uskaltautuu salille vasta kun on paremmassa kunnossa, ettei joudu muiden arvosteltavaksi. Tämä on kuitenkin väärää ajattelua koska salille pitää mennä heti jo tänään, samoin rohkeutta pitää alkaa treenaamaan jo tänään!

Pelko sitten taas on meissä sisäänrakennettu primitiivi. Pelko on saanut meidät pysymään hengissä, esimerkiksi jos vaikkapa kalliolta tippuminen on tuottanut kipua, olemme alkaneet pelkäämään tippumista, ja näin säilymään hengissä. Sama juttu toimii myös henkisesti: jos jostain asiasta kerrotaan pelottavana niin sitä alkaa pelkäämään. Muistan kun lapsena taisi joko isäni tai setäni kertoa että sängyn raosta tulee jokin “öriöri”-peikko. Pelkäsin sen jälkeen lapsena todella pitkään sängynrakoja, etenkin yöaikaan.

Monet ihmiset kokevat pelkoa, ja taikavoima jolla muutumme rohkeiksi ihmisiksi ei ole pelkäämisen lopettaminen vaan se, että oppii elämään pelkojen kanssa ja taitoa laittaa pelot sivuun.

Oma metodini, jota olen treenannut on jotain mitä kutsun “Eminem 4.2”-metodiksi. Tämä vaatii hieman selitystä, joten aloitetaanpa alusta.

Pelkäsin todella pitkään lavalla puhumista. Kuitenkin kun IRC-Galleriaakin oli jo tovi tehty ja muutkin lavalle olivat uskaltautuneet, teki itsekin mieli päästä kertomaan jostain asiasta. Alkuaikoina muistan, että jo kaksi viikkoa ennen lavalle nousua asia alkoi jo tuntua. Pulssi nousi ja esityskalvojen tekeminen oli lähes mahdotonta. Lavaa edeltävänä yönä oli täysin mahdotonta saada unta, koska koko ajan pelotti mitä ihmiset ajattelisivat. Kuitenkin pari kertaa kun tuli esiinnyttyä, niin puhearvosanoja katsottua sieltä tuli arvosanaksi eräässä seminaarissa 4.2.

4.2! Mitä ihmettä! Toiseksi parhaat pisteet.

Tämän jälkeen olen käyttänyt tätä muistikuvaa työkaluna. Aina kun lavalle nousu tai mikä tahansa muu tilanteeseen meneminen pelottaa, ajattelen että “sain sieltä 4.2 joten tässä tilanteessa olen 4.2 tason ihminen” ja yhtäkkiä en pelkääkään tilannetta enää.

Eminem tulee siitä, että hänellä on kappale Lose Yourself, jonka sanat löytyvät täältä ja video täältä. Kappale kertoo Eminemin alkuajoista, jolloin hän todella pelkäsi nousta lavalle ja oksensi ja menetti tajunsa. Kappaleen positiivinen, eteenpäin rohkaiseva ja todella voimaannuttava viesti on:

Look, if you had, one shot, or one opportunity

To seize everything you ever wanted. In one moment

Would you capture it, or just let it slip?

Aina jos tulee joku pelottava tilanne eteen olen laittanut kappaletta soimaan ja se on nykyään alkanut soimaan ja soimaan päässäni. Eminemin sanoman voimin menen tietynlaisella sisäisellä PERKELEELLÄ tilanteeseen sisään enkä anna tilaisuuden mennä ohi!

Superlatiivit ja överiksi vetäminen on ok. Me suomalaiset olemme kovin nöyrää kansaa johtuen kansakuntamme traumoista, ja saamme ollakin, mutta kun pelottava tilanne tulee eteen ajattele itsesi tosi kovaksi tyypiksi. Itse koen todella suurta huonoutta itsestäni aina välillä ja tiedän että pääni tolkuttaa että “ethän sinä nyt ole riittävän hyvä tähän”. Mutta kun pusken ajatukset ajattelemalla MINÄ OLEN SUOMEN / MAAILMAN PARAS TÄSSÄ niin uskallan mennä tilanteeseen ja toimia. Kun tilanne on ohi voin ottaa superlatiivimoodin pois ja jatkaa normaalisti.

Se miten metodia voisi kiteyttää:

  • Etsi positiivisia kokemuksia tilanteista, jotka ovat pelottavia
  • Jos koet ettet ole kokenut yhtään positiivista kokemusta pelottavista tilanteista (jota en välttämättä usko, mieti pidempään), tee niitä lisää!
  • Lisää todennäköisyyttä kokea se ensimmäinenkin positiivinen tilanne. Huomaat että se tulee varsin nopeasti vastaan.
  • Esim. jos puhelinmyynti / soittelu pelottaa, soita 3 puhelua, jonka jälkeen kirjoita positiiviset kokemukset ylös.
  • Pohdi positiivisia kokemuksiasi ja keskity pelkästään niihin kun tulee seuraava tilanne eteen.
  • Jos teet esim. myyntityötä, keskity onnistuneisiin kauppoihin ja koe, että olet kauppaa tekevä henkilö koska onnistuit.
  • Ota esikuvia, Martti Ahtisaari, Eminem, näitä esimerkkejä löytyy useita. Rauli Badding Somerjoenkin piti vetää kännit ennenkuin uskalsi lavalle ja häntä piti etsiä aina jostain, mutta lopulta hänkin uskalsi! Et ole yksin pelkojesi kanssa, etkä todellakaan ainoa ihminen!

Mistään näistä rohkeusharjoituksista ei kannata ottaa huonoa fiilistä myöskään siitä, että joku kokee sinut itsekehuisena. Meillä kaikilla on oikeus terveeseen itsetuntoon. Olen myös huomannut että kun itsetunto on parempi, ottavat muut paremmin vastaan ja kokevat onnellisuutta siitä että voin hyvin. Rohkeutta ja itsetuntoa pystyy treenaamaan ja tämä on ensimmäinen päivä jolloin aloitat sen!

Tule keskustelemaan Heimoon rohkeudesta ja katsomaan miten muut ovat ottaneet ensiaskeleensa. Voit myös tulla nimettömästi kertomaan asioista jotka jännittää niin katsotaan hommia yhdessä! Lupaan auttaa jokaista joka vaan tsemppiä tarvitsee: https://heimo.co/t/jannittajat “

Jaffa

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia